Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 18

Draudžiama kalbėti apie „orkus“ ir karą? Lietuvos valdžia kreipėsi į „Facebook“

Rašytojas ir vertėjas Marius Burokas sulaukė feisbuko ribojimų už tai, kad pasidalintose nuorodose buvo žodis „orkai“. Kaunietis Ričardas mėnesiui turėjo „pailsėti“ nuo socialinio tinklo, kai po naujiena apie degančią Rusijos gamyklą pasidalijo daina su žodžiais apie „degantį stogą“. Lietuvių pasipiktinimas „Facebook“ taikoma moderavimo politika pasiekė ir Vyriausybės ausis. Valdžios atstovai apie tai jau kalbėjosi su feisbuką valdančia bendrove „Meta“.
Orkai
Orkai filme „Žiedų valdovas. Žiedo brolija“ ( 2001m.) / Pierre Vinet/New Line/Saul Zaentz/Wing Nut/Kobal/Shutterstock

Lietuvos vartotojai, komentuojantys po „Facebook“ įrašais Ukrainos tema ar patys tokias žinutes rašantys, jau kuris laikas skundžiasi socialinio tinklo taikoma politika.

Kai kada tiesiog blokuojami įrašai su karo vaizdais – jie nebūtinai turi būti labai žiaurūs, sako verslo konsultantas Justas Gavėnas. Vyras pasakojo pasidalinęs internete vaikščiojusiu vaizdu įrašu, kaip Ukrainoje kariaujantys Rusijos kariai buvo įsikūrę tikrose kiaulidėse – t. y. vietoje, skirtoje auginti kiaules – tačiau šis greitai buvo panaikintas.

Šią savaitę pasipiktinimą „Facebook“ politiką išreiškė ir du žymūs visuomenininkai– Andrius Tapinas bei Skirmantas Malinauskas. Vyrų žinutės, kuriose jie rašo apie karą Ukrainoje, taip pat buvo ištrintos.

Vyriausybė tikina, kad apie tai jau kalbėjosi su socialinio tinklo valdytojais.

Vyriausybės kanceliarijos atstovas Marius Gurskas 15min teigė, kad pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasirodė komentarų, kuriuose žinomi šalies visuomenės veikėjai ir aktyvūs „Facebook“ vartotojai išsakė kritiką platformą valdančiai bendrovei „Meta“ dėl blokuojamų jų profilių ir komentarų.

„Bendradarbiaujant strateginės komunikacijos klausimais su „Meta“ atstovais, Vyriausybės kanceliarija susitikimo metu su „Meta“ atkreipė dėmesį į egzistuojančią problematiką, kada „Facebook“ blokuoja vartotojus tam tikrą dienų skaičių, jų įrašus lietuvių kalba, galimai per klaidą, kai žinučių turinys traktuojamas pažodžiui be gilesnio konteksto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius