Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 14 /16:35

E. Muskas ir M. Zuckerbergas apsilankė JAV Kongrese aptarti dirbtinio intelekto

Į JAV valdžios būstinę Kapitolijaus kalvoje trečiadienį atvyko didžiųjų technologijų elito atstovai, įskaitant socialinio tinklo „X“ savininką Eloną Muską (Iloną Maską) ir „Meta“ vadovą Marką Zuckerbergą (Marką Zakerbergą).
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Jie susirinko pasidalyti savo planais, susijusiais su dirbtiniu intelektu (DI), JAV ruošiantis parengti teisės aktus, skirtus užtikrinti geresnę šios technologijos kontrolę.

JAV Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) suplanavo keletą vadinamųjų DI inovacijų forumų – uždarų susitikimų, kuriuose įstatymų leidėjai galėjo klausinėti technologijų lyderių apie technologiją, kuri pernai išleidus pokalbių robotą „ChatGPT“ įsiviešpatavo skaitmeniniame pasaulyje.

Europa yra gerokai pažengusi su savo DI Aktu – pirmuoju pasaulyje išsamiu DI įstatymu, – todėl JAV įstatymų leidėjai jaučia spaudimą neatsilikti ir, kol dar ne per vėlu, neleisti šiai technologijai tapti visuomenės priešu pasisavinant žmonių darbo vietas, skleidžiant dezinformaciją ir sukeliant kitų neigiamų pasekmių.

„Šiandien pradedame didžiulį, sudėtingą ir gyvybiškai svarbų darbą: kuriame abiejų partijų DI politikos, kurią gali patvirtinti Kongresas, pagrindą“, – remiantis žiniasklaidai perduotomis pastabomis, susitikime kalbėjo Ch. Schumeris.

„Ankstesnėse situacijose, kai būdavo taip sunku, natūrali reakcija (...) būdavo ignoruoti problemą ir leisti kam nors kitam atlikti darbą. Tačiau DI atveju negalime būti kaip stručiai, kišantys galvas į smėlį“, – sakė jis.

Forume, kuris buvo uždaras spaudai, taip pat dalyvavo įmonės „OpenAI“ generalinis direktorius ir „ChatGPT“ kūrėjas Samas Altmanas (Semas Oltmanas) bei kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas (Bilas Geitsas).

„Aš labai optimistiškai žiūriu į (dirbtinį intelektą), tačiau tai nereiškia, kad pakeliui nebus tam tikrų kliūčių“, – į susitikimą atvykęs sakė S. Altmanas.

„Man padarė didelį įspūdį mūsų bendravimas su įstatymų leidėjais, nors ir žinau, kad mūsų industrija mėgsta juos kritikuoti“, – pridūrė jis.

Tris valandas trukusiame rytiniame posėdyje buvo aptarti įvairūs su DI susiję klausimai, įskaitant jo keliamus pavojus ir potencialą. Dalyviai sutarė, kad vyriausybei tenka tam tikras vaidmuo sprendžiant su šia technologija susijusias problemas.

Per daug laisvės

E. Muskas gyrė Ch. Schumerį už tai, kad jis kartu su likusiais Senato nariais, jo teigimu, pasitarnavo žmonijai. Jis sakė manantis, kad iš to išeis kažkas gero.

Po susitikimo magnatas žurnalistams pridūrė, kad nevaldomas dirbtinis intelektas gali būti žalingas visiems žmonėms visame pasaulyje.

Atsižvelgiant į gilius politinius nesutarimus Vašingtone ir artėjančius 2024-ųjų rinkimus, klausimas, ar JAV Kongresas gali priimti teisės aktus, kuriais būtų siekiama apriboti DI novatorių veiklą nustatant aiškias taisykles, lieka atviras.

Nors abi pusės sutinka, kad technologijos gali turėti labai neigiamą poveikį kasdieniam gyvenimui, jų nuomonės dėl galimų sprendimų dažnai skiriasi.

Technologijų bendrovės taip pat aktyviai kovoja, kad būtų išlaikytas lengvas reguliavimo režimas, kuris būtų palankus verslui ir padėtų išsaugoti inovacijas.

Kai kurie senatoriai skundėsi, kad susitikimas buvo uždaras visuomenei ir suteikė per daug laisvės technologijų milžinių atstovams daryti įtaką įstatymų leidėjams.

„Taip neturėtų būti“, – sakė senatorius respublikonas Joshas Hawley (Džošas Haulis), kuris glaudžiai dirba su DI klausimais.

„Senatorius Schumeris jau dvejus metus kalba apie technologijas, bet nepateikė nė vieno svarbaus technologijų įstatymo projekto“, – skundėsi jis.

Šis susitikimas taip pat buvo pirmoji žinoma E. Musko ir M. Zuckerbergo akistata nuo tada, kai „Tesla“ vadovas pasiūlė „Meta“ vadovaujančiam kolegai kovoti ringe.

E. Musko santykiai su B. Gatesu, pasak antradienį išleistos bestseleriu tapusios „Tesla“ ir „SpaceX“ vadovo biografijos, taip pat įtempti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius