Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EIMIN: bus atveriama dar daugiau visuomenei aktualių didelės vertės duomenų rinkinių

Iki kitų metų birželio mėnesio verslui ir visuomenei bus atverta dar daugiau didelės vertės duomenų (DVD) rinkinių. Jie apims ir iki šiol dar viešai nepublikuotus geoerdvinius, Žemės stebėjimo ir aplinkos, meteorologinius, statistikos, judumo bei bendrovių ir jų valdymo nuosavybės teise duomenų rinkinius, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime spaudai.
Didžiųjų duomenų specialistas
Didžiųjų duomenų specialistas / 123RF.com nuotr.

„Duomenys yra kiekvienos valstybės strateginis turtas – tinkamai valdomi ir naudojami jie gali kurti pridėtinę vertę įvairiose srityse. Šiuo metu Lietuvos atvirų duomenų portale jau skelbiama apie 2 tūkst. įvairių institucijų duomenų rinkinių. Tad atverti duomenis – vienas iš prioritetinių mūsų darbų, kad verslas, startuoliai, mokslo ir visuomenės atstovai galėtų juos naudoti kurdami inovatyvius produktus ir paslaugas“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Lietuva padarė didelę pažangą, atverdama duomenis ir teminius duomenų rinkinius. Informacinės visuomenės plėtros komitetas įgyvendina projektą, kurio metu jau atverta apie 750 rinkinių. Todėl naujų viešųjų duomenų rinkinių atvėrimas bus naudingas tiek verslui, tobulinančiam aukštą komercinį potencialą turinčius produktus ir inovatyvius sprendimus, tiek visuomenei, ieškančiai naudingos ir reikalingos informacijos“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Daugiausiai naujų duomenų bus atveriama Žemės stebėjimo ir aplinkos bei statistikos srityse. Šie nauji DVD rinkiniai bus skelbiami Lietuvos atvirų duomenų portale https://data.gov.lt/ elektroniniu formatu per programų sąsają ir sudaroma galimybė atsisiųsti šiuos duomenis vienu kartu bei nuskaityti automatiniu būdu. Visi DVD duomenų rinkiniai visuomenei bus prieinami nemokamai.

Šis Lietuvos atvirų duomenų portalas vieno langelio principu leidžia verslui ir visuomenei patogiai gauti ir naudoti viešojo sektoriaus institucijų tvarkomus duomenis.

Nauji DVD rinkiniai atveriami, įgyvendinant Europos Komisijos teisės aktų reikalavimus. Pagal juos iki kitų metų birželio 9 d. ES valstybės turi atverti ir paskelbti konkrečius pakartotinai naudoti numatytų kategorijų duomenų rinkinius.

Šiuos teisės aktus turi įgyvendinti visos ES valstybės, todėl teminiai DVD rinkiniai bus prieinami verslui ir visuomenei ir kitose ES šalyse. DVD duomenų rinkinių pateikimas padės kovoti su klimato kaita, sumažinti miestų oro taršą ir gerinti transporto infrastruktūrą.

Atviri duomenys – tai duomenų rinkiniai, kurie yra nuasmeninti ir viešai publikuojami atviraisiais formatais, pritaikytais automatizuotam nuskaitymui, ir kuriuos visi asmenys gali pakartotinai naudoti ir platinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius