-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksperimentinio vaisto nuo Alzheimerio ligos sėkmė pripažinta „istoriniu momentu“

Eksperimentinis vaistas lecanemab sulėtino ankstyva Alzheimerio liga sergančių žmonių atminties ir mąstymo silpnėjimą. Mokslininkai tai vadinama „istoriniu momentu“ demencijos gydymo srityje.
Alzheimerio liga dažniau užklumpa moteris
Alzheimerio liga dažniau užklumpa moteris / 123RF.com nuotr.

Alzheimerio liga sergančių pacientų, kuriems buvo skiriamas „Eisai“ ir „Biogen“ sukurtas vaistas, pažinimo gebėjimai po 18 mėnesių pablogėjo 27 proc. mažiau nei tų, kuriems buvo skiriamas placebas. Tai nedidelis klinikinių rezultatų pokytis, tačiau tai pirmas kartas, kai aiškiai įrodyta, kad vaistas keičia ligos trajektoriją, rašo „The Guardian“.

„Tai istorinis momentas demencijos tyrimams, nes tai yra pirmasis per kelias kartas 3 fazės Alzheimerio ligos vaisto bandymas, sėkmingai sulėtinęs pažinimo funkcijų mažėjimą“, – sakė Alzheimerio tyrimų direktorė daktarė Susan Kohlhaas. „Daugelis žmonių mano, kad Alzheimerio liga yra neišvengiama senėjimo dalis. Tai aiškiai parodo: jei įsikišite anksti, galite daryti įtaką žmonių ligos eigai.“

Tyrime, kuriame dalyvavo apie 1800 pacientų, sergančių ankstyvosios stadijos Alzheimerio liga, du kartus per savaitę buvo atliekamos lecanemab vaisto infuzijos. Buvo įrodyta, kad šis vaistas mažina toksinių plokštelių kiekį smegenyse ir lėtina pacientų atminties silpnėjimą bei gebėjimą atlikti kasdienes užduotis.

Maždaug penktadaliui pacientų pasireiškė šalutinis poveikis, įskaitant PET skenavimo metu matomą smegenų pabrinkimą ar kraujavimą į smegenis, o maždaug 3 proc. pacientų pasireiškė simptominis šalutinis poveikis.

Robas Howardas, Londono universitetinio koledžo (UCL) senyvo amžiaus psichiatrijos profesorius, sakė: „Tai vienareikšmiškai statistiškai teigiamas rezultatas, kuris yra tarsi istorinis momentas, kai pirmą kartą įtikinamai modifikuojama Alzheimerio liga. Dievas žino, kad to laukėme pakankamai ilgai“.

Tikimasi, kad „Eisai“ ir „Biogen“ iki metų pabaigos pateiks paraiškas dėl teisinio patvirtinimo JAV ir Europoje. Jei vaistas bus patvirtintas, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams teks priimti sunkius sprendimus, ar finansuoti vaistą, kurį reikia infuzuoti kas dvi savaites, ir kas galės jį gauti.

Pagal 14 balų skalę, naudojamą Alzheimerio ligos progresavimui vertinti, pacientai, kuriems skirtas vaistas, surinko 0,45 balo daugiau nei tie, kuriems skirtas placebas, o Alzheimerio liga sergančio paciento būklė per metus turėtų pablogėti maždaug 1 balu.

Bendra nauda priklausys nuo to, ar vaistą vartojantys pacientai išlaikys geresnę trajektoriją ir po pirmųjų 18 mėnesių, tačiau naujausi duomenys negali atsakyti į šį klausimą.

Taip pat kyla klausimų, ar vaistas gali sulėtinti nuosmukį dar ankstesnėje stadijoje. Siekdama padėti atsakyti į šį klausimą, „Eisai“ renka žmones, kuriems yra didelė Alzheimerio ligos rizika ir kuriems dar nepasireiškė ligos simptomai, dalyvauti tolesniuose tyrimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius