-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES Konkurencingumo taryboje – Europos mokslo ir inovacijų paktas ir mokslinių tyrimų erdvės darbotvarkė

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas penktadienį Briuselyje dalyvauja Europos Sąjungos Konkurencingumo tarybos posėdyje, kurio metu bus patvirtinti du Lietuvos mokslo ir inovacijų politikai svarbūs dokumentai: Europos mokslo ir inovacijų paktas ir 2022-2024 m. Europos mokslinių tyrimų erdvės darbotvarkė.
knyga
knyga / 123RF.com nuotr.

Mokslo ir inovacijų paktas

Konkurencingumo tarybos metu ES mokslo ministrai ketina patvirtinti Europos mokslo ir inovacijų paktą. Paktu siekiama sustiprinti ES ir valstybių narių nacionalinių mokslo ir inovacijų politikos krypčių tarpusavio koordinavimą ir suderinamumą bei kryptingais veiksmais didinti jų bendrą poveikį.

Paktu įtvirtinamos esminės mokslinių tyrimų ir inovacijų vertybės ir principai, identifikuojamos sritys, kuriose ES valstybės galėtų vystyti bendras veiklas.

Tarybos metu taip pat numatoma sutarti dėl Europos mokslinių tyrimų erdvės valdymo ateities ir patvirtinti 2022-2024 m. Europos mokslinių tyrimų erdvės darbotvarkę.

Darbotvarkę sudaro 19 veiksmų, tokių kaip Europos atvirojo mokslo debesies kūrimas, autorių teisių reguliavimo ir mokslo vertinimo tobulinimas, tyrėjų karjeros patrauklumo ir lyčių lygybės bei lygių galimybių didinimas, žinių panaudojimo ir komercinimo skatinimas, dalyvavimas Europos partnerystėse ir misijose, žaliosios transformacijos veiklų skatinimas, prisidėjimas prie Europos pramonės ekosistemų, sinergijų tarp Europos mokslinių tyrimų erdvės ir Europos aukštojo mokslo erdvės skatinimas, piliečių įtraukimas į mokslo veiklas ir kita.

Šie du svarbūs dokumentai turės poveikį ir Lietuvos mokslo ir inovacijų politikai. Per pirmą 2022 m. pusmetį Lietuva turės pasirinkti, kuriose veiklose planuoja aktyviai dalyvauti.

„Labai malonu matyti, kad Lietuvos mokslo politika ir suplanuoti darbai yra sinchronizuoti su Europos mokslinių tyrimų erdvės politika, todėl manome, kad galėsime ne tik prisidėti prie daugelio veiksmų, tokių kaip įsijungimas į Europos atvirojo mokslo debesį, mokslo vertinimo tobulinimas, tyrėjų karjeros patrauklumo didinimas ir lyčių lygybės ir lygių galimybių skatinimas, dalyvavimas Europos partnerystėse ir misijose, sinergijos dėl Europos mokslinių tyrimų erdvės ir aukštojo mokslo erdvės didinimas, bet ir pasidalinti savo gerąja patirtimi“, – sako viceministras G.Jakštas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Jakštas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Jakštas

Siekdama aktyviai dalyvauti kuriant Europos mokslinių tyrimų erdvę Lietuva prisijungė prie Tarybai pirmininkaujančios Slovėnijos inicijuotos Liublianos deklaracijos, skirtos lyčių lygybės ir lygių galimybių skatinimui moksle. Konkurencingumo tarybos metu turėtų būti paskelbtas prie šios deklaracijos prisijungusių šalių sąrašas.

ES Konkurencingumo taryba siekia stiprinti ES konkurencingumą ir ekonomikos augimą šiose politikos srityse: vidaus rinkos, pramonės, mokslinių tyrimų ir inovacijų, kosmoso. Tarybos posėdžiai rengiami bent keturis kartus per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius