Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Fenomenas: kodėl pasaulyje iki šiol klesti „neišmanūs“ telefonai?

Manyta, kad vadinamieji „neišmanūs“ telefonai (dumbphones), kuriais galima tik skambinti ir siųsti trumpąsias žinutes, galiausiai išnyks, tobulėjant ryšių technologijoms. Tačiau jie stebėtinai gajūs ir net klesti besivystančiose rinkose bei yra mėgiami nostalgiją paprastiems įrenginiams jaučiančių vakariečių.
„Nokia 3310“
„Nokia 3310“

Jų išliekantį patrauklumą pabrėžė sekmadienį Barselonoje, kur vyksta mobiliųjų technologijų kongresas, metu pristatytas atnaujintas legendinis telefono modelis „Nokia 3310“, kurio gamyba buvo nutraukta prieš daugiau nei dešimt metų.

„Neišmanūs“ telefonai tebėra naudingi ryšių operatoriams, nes padeda skatinti naudojimąsi mobiliuoju ryšiu, sako ryšių rinkos ekspertas Julienas Miniconi.

„Jie itin naudingi šalyse, kur mobiliojo ryšio tinklas nėra labai geras“, – sakė jis.

Tyrimų bendrovės „Gartner“ praėjusiais metais visame pasaulyje buvo parduota 1,5 mlrd. išmaniųjų telefonų ir beveik 400 mln. „neišmanių“. Jie itin populiarūs Indijoje, kur pagal skaičių nurungia išmaniuosius.

Kita tyrimų bendrovė – „International Data Corporation“ – skelbia, kad trečiąjį praėjusių metų bazinių telefonų pardavimai Indijoje sudarė daugiau nei 55 proc. visų mobiliųjų telefonų pardavimų. Ir jų populiarumas tokioje didelėje rinkoje kasmet auga po maždaug 4 proc.

Populiarūs ir Vakaruose

„Neišmanūs“ telefonai nepraranda populiarumo ir jau brandžiose rinkose. „Šiandien jie yra nišinė rinka, skirta tiems, kas ieško vintažo arba nusiteikusiems prieš mobilųjį internetą bei vyresnio amžiaus žmonėms“, – sakė tyrimų grupės „Forrester“ analitikas Thomas Hussonas.

Ekspertų teigimu, labai dažnai „neišmanus“ telefonas tampa pirmuoju vaiko ryšio įrenginiu. Arba žmonės perka tokius telefonus, kad galėtų duoti naudotis į svečius iš kitos šalies atvykusiems svečiams ar giminaičiais, kad šie išvengtų tarptinklinio ryšio mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius