Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Front-End“ tendencijos, kurios šiemet IT ekspertams bus itin aktualios

„Front-End“ formuoja daugybė tendencijų ir technologijų, kurios atneša vis įvairesnių sprendimų internetinių svetainių, aplikacijų programavime bei jų optimizavime.
IT įmonės „Devbridge“, priklausančios kompanijai „Cognizant“, Front-End praktikų vadovas Žygimantas Jūrelė.
IT įmonės „Devbridge“, priklausančios kompanijai „Cognizant“, Front-End praktikų vadovas Žygimantas Jūrelė. / „Devbridge“ nuotr.

Ši sritis yra itin dinamiška ir sparčiai besivystanti – tendencijos keičia viena kitą, nuolat gimsta naujos technologijos. Norint išlikti konkurencingiems ir kurti pažangius produktus, programuotojai nuolatos stengiasi būti susipažinę tiek su naujovėmis, tiek su įsitvirtinusiomis geriausiomis praktikomis.

Į kokias tendencijas ir iššūkius labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį pataria IT įmonės „Devbridge“, priklausančios kompanijai „Cognizant“, Front-End praktikų vadovas Žygimantas Jūrelė. Šias inovacijas jis pritaiko ir kasdieniame darbe su klientais, kurie yra didžiausios pasaulio įmonės.

„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, priklausančios kompanijai „Cognizant“, Front-End praktikų vadovas Žygimantas Jūrelė.
„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, priklausančios kompanijai „Cognizant“, Front-End praktikų vadovas Žygimantas Jūrelė.

Pasak vadovo, norint išlaikyti konkurencinį pranašumą sparčiai besivystančiame interneto pasaulyje, reikės vis daugiau pastangų siekiant prisitaikyti prie vykstančių pokyčių, dėl to jis išskiria pagrindinius aspektus, kuriems šiemet vertėtų skirti daugiau dėmesio, norint perprasti interneto vartotojų poreikius, šiems tampant vis išrankesniais.

Dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi technologijų integracija

Dirbtinio intelekto (DI) ir mašininio mokymosi (MM) technologijos greitai rado vietą ir įsitvirtino programuotojų kodo kūrimo procesuose. Tokių įrankių kaip „GitHub Copilot“, „ChatGPT“ ir „Microsoft“ programa „Sketch2Code“ panaudojimas daro didelę įtaką bei radikaliai keičia programuotojų darbą.

„Tokios priemonės suteikia galimybę efektyviau ir greičiau rašyti kodą susikoncentruojant į esminius dalykus ir pamirštant įkyrias bei pasikartojančias laiką užimančias užduotis. Pavyzdžiui, programuotojams rašant kodą, „GitHub Copilot“ siūlo fragmentus, pabaigiančius likusią kodo dalį, taip sutrumpinant laiką, skirtą rankiniam kodo rašymui“, – vertina Ž.Jūrelė.

Jo teigimu, DI ir MM paremti įrankiai nėra tobuli ir nereikėtų jais pasikliausi visu šimtu procentų. Verčiau sugeneruotą kodo fragmentą tokiu ir palikti kaip pasiūlymą/idėją, ir jį perpratus panaudoti tik vertingas dalis.

„Patarimas pradedantiems programuoti – DI ir MM įrankių kodų generavimui geriau atsisakyti. Kas atrodo turėtų palengvinti darbą, iš tikrųjų gali privesti iki begalybės klaidų taisymo maratono. Naudingiau šiuos įrankius panaudoti mokymosi tikslais, taip gilinant savo žinias ir spartinant savo programuotojų karjeras“, – kalba ekspertas.

Internetinių svetainių ir įprastų programėlių sinergija

Progresyvios interneto programėlės (angl. progressive web app (PWA)) pasinaudoja geriausiais internetinių svetainių ir įprastų programėlių privalumais, siūlydamos tokias funkcijas kaip beryšis (angl. offline) režimas ar įrenginio sistemos integravimą komunikacijai (angl. push notifications).

Šių programėlių populiarumas ir toliau turėtų augti bei mažinti ribą tarp interneto svetainių ir programėlių galimybių, nes jos užtikrina greitį, vartotojų įsitraukiamumą, siūlo sklandesnę ir vientisesnę vartotojų patirtį, nepaisant to, kuriuose įrenginiuose ar platformose ji bus naudojama.

„Pavyzdžiui, tokia programėlė gali būti įrašyta vartotojo įrenginyje ir atrodyti kaip įprasta, tačiau vis dar būti pasiekiama per interneto naršyklę. Tokios įmonės kaip „Starbucks“ ir „Twitter“ sėkmingai tai įdiegė, kas padėjo jų programėlėse padidinti vartotojų įsitraukimą ir aktyvumą“, – įvardija „Devbridge“ Front-End praktikų vadovas.

Javascript sistemos

Kaip dalijasi pašnekovas, Front-End pasaulyje sklando juokeliai apie tai, jog naujos Front-End sistemos yra sukuriamos kone kiekvieną dieną. Tam net yra dedikuota svetainė „Kada buvo sukurta naujausia „Javascript“ sistema“.

Vis dėlto, būtent šie nuolatiniai atnaujinimai padeda Front-End sričiai nuolat tobulėti. O tokios sistemos, kaip „Svelte“, „Solid“, „Astro“ ir „Qwik“ atkeliauja į rinką siekdamos pasiūlyti didesnį internetinių programų našumą bei geresnę programuotojų patirtį.

„Šios naujos technologijos programuotojams siūlo alternatyvius sprendimus, skirtus interneto programoms kurti, kurios prioritetizuoja greitį ir efektyvumą. Naujų technologijų ir sistemų atsiradimo tendencijos ir toliau išlieka, bet svarbu išskirti, jog nors naujovės ir gimsta kiekvieną dieną, tai nereiškia jog visas jas reikia žinoti, suprasti ir panaudoti“, – kaip nepasimesti tarp didžiulės pasiūlos pataria IT ekspertas.

Greitis, našumas ir geresnė programuotojų patirtis

„Esame tokiame etape, kuomet optimizacija bei svetainių našumo rodiklių gerinimas yra esminiai Front-End bendruomenės tikslai. Technologijos ir kodo rašymo geriausios praktikos, nuolatos kisdamos ir ieškodamos optimaliausių sprendimų, daro didelį ratą ir grįžta prie kodo generavimo serverio pusėje (SSR)“, – kalba Ž.Jūrelė.

„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, priklausančios kompanijai „Cognizant“, Front-End praktikų vadovas Žygimantas Jūrelė.
„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, priklausančios kompanijai „Cognizant“, Front-End praktikų vadovas Žygimantas Jūrelė.

Anot pašnekovo, SSR pagerina interneto svetainių greitį, našumą bei atneša daug SEO privalumų. Pažangios SSR technikos, tokios kaip „Streaming SSR“ ir „Resumable execution“, šiemet tampa vis ryškesnės. Šios technikos padeda sutrumpinti laikotarpį, per kurį vartotojas mato turinį savo ekrane ir leidžia paieškos sistemoms greičiau jas suindeksuoti, todėl SSR technologijos ir toliau išliks aktualios.

Naujos kartos kodo generavimo įrankiai, tokie kaip „Vite“, „Turbopack“, „Esbuild“ ir „SWC“, iššūkį kelia tradiciniams įrankiams, kaip, pavyzdžiui, „Webpack“, nes yra efektyvesni, našesni ir kuria geresnę programuotojų patirtį.

„Serverless cloud computing“ ir „Edge“ technologijos, siūlomos tokiose programavimo paslaugų platformose kaip „Vercel“ ar „Firebase“ padeda programuotojams savo parašytą kodą laikyti arčiau vartotojų, kas padeda sumažinti svetainių užkrovimo laiką, taip pagerinant vartotojų patirtis.

„O „TypeScript“ yra išplėstinė „JavaScript“ programavimo kalba, atliekanti duomenų tipų patikras, klases ir kitus privalumus, kurie automatiškai užtikrina parašyto kodo kokybę ir stabilumą. Ši technologija taip pat ženkliai palengvina ir pagreitina programuotojų darbą, užkertant kelią klaidoms bei tokiomis funkcijomis kaip kodo tikrinimas ir kodo užbaigimas esamu laiku. „TypeScript“ ir toliau tobulina ir plečia savo galimybes ir turėdama tokias įmones kaip „Microsoft“ ir „Google“ savo užnugaryje, toliau išliks populiariausias programuotojų pasirinkimas“, – išskiria IT ekspertas.

UX/UI Front-End programavime

2023 metais UI/UX tendencijos Front-End pasaulyje programuotojams diktuoja kaip kurti vientisą ir sklandžią, individualizuotą bei įtraukiančią vartotojo sąsają. Pažanga interneto technologijose ir naujų galimybių atsiradimas lėmė dinaminių elementų, tokių kaip 3D grafika ir interaktyvūs animaciniai elementai, populiarumą. Papildyta ir virtuali realybė dabar yra neatsiejama interneto vartotojo patirties dalis.

„Prieinamumas ir viską apimantis dizainas tapo labai svarbūs siekiant sukurti interneto pasaulį, kuris tinkamas visiems. Tamsusis režimas (angl. dark mode) vis dar yra populiarus dėl savo vizualinio patrauklumo ir komforto. Taip pat, aukščiau išvardyti DI ir MM įrankiai pradėti naudoti norint numatyti vartotojo elgseną ir sudaryti intuityvesnes sąlygas. O minimalistinis dizainas, sutelktas į mobile-first požiūrį, irgi išlieka plačiai paplitęs, pabrėžiant greitį, efektyvumą bei paprastumą vartotojams“, – vardija Ž.Jūrelė.

Interneto svetainių ir aplikacijų kūrėjai tampa vis labiau suinteresuoti kaip kurti kuo labiau įtraukiančias ir prieinamas vartotojo sąsajas. Laikantis prieinamumo standartų, tokių kaip „Web Content Accessibility Guidelines“ (WCAG) bei WAI-ARIA, programuotojai kuria interneto svetaines, pritaikytas platesnei vartotojų grupei, įskaitant asmenis su negalia.

„Tobulėjant ir įsitvirtinant naujoms technologijoms, atsiranda erdvės ir įrankių, skirtų patobulinti ne tik svetainių našumą, optimizavimą ir kitus statistinius duomenis, bet taip pat ir skirti daugiau dėmesio vartotojo sąsajai. Judesio dizainas (angl. motion design), individualių animacijų technikos vis labiau populiarėja, leisdamos vartotojo sąsajoms tapti labiau įtraukiančiomis ir interaktyvesnėmis. Kūrėjai, naudodami animacijų kodo bibliotekas, tokias kaip „GreenSock“ ar „Framer Motion“, kuria vientisas ir sklandžias vartotojų sąsajas, svetainėms ir programoms suteikdamos intuityvumo ir patrauklumo“, – dar vieną tendenciją apibūdina „Devbridge“ Front-End praktikų vadovas.

Pritaikymas praktikoje

Kaip teigia Ž.Jūrelė, šios tendencijos yra lengvai pritaikomos praktikoje ir gali suteikti organizacijoms pranašumą.

„Integruodami progresyviųjų interneto programėlių (PWA) technologiją, mūsų įmonė įgyja strateginį pranašumą konkurencingoje rinkoje. Įtraukdami PWA į savo paslaugų portfelį, ne tik diversifikuojame savo pasiūlą, bet ir pagreitiname projektų kūrimą bei paleidimą į daugiau platformų. Taip pat galime sumažinti programinės įrangos kūrimo ir priežiūros išlaidas bei pasiūlyti klientams patrauklesnes kainas“, – teigia Front-End praktikų vadovas.

Įmonėje yra organizuojami vidiniai mokymai, technologijų apžvalgos, taip pat saviugdos diena (angl. „Self learning day“), kai programuotojas kartą per mėnesį skiria žinių atsinaujinimui.

„Šiuo metu skatiname „JavaScript“ sistemų žinių atsinaujinimą, nes jos pagreitina mūsų darbą ir daro jį efektyvesniu. „JavaScript“ tobulėja, pateikiami geresni problemų sprendimo būdai, tad norint išlikti konkurencingais bei galinčiais pasiūlyti pažangiausius sprendimus, svarbu investuoti laiką į inovacijas bei bendrą įmonės techninių žinių lygį“, – pabrėžia pašnekovas.

Taip pat jis akcentuoja, jog dabar itin svarbu sutelkti dėmesį į našumą ir optimizavimo tendencijas programinėje srityje.

„Pritaikydami naujausius optimizavimo metodus, kuriame greitesnę ir sklandesnę programinę įrangą, kuri pagerina vartotojų pasitenkinimą, tuo pačiu ir klientų, kurie sugrįžta. Mūsų kuriamos programinės įrangos apimtis ir sudėtingumas dažnai yra aukšti, prie jų dirba kelios ar daugiau komandų, parašyto kodo kiekis yra didelis, tačiau galutinis produktas, pateikiamas klientui, visada turi atitikti aukščiausius kokybės ir našumo standartus, todėl visos tendencijos ir naujovės šioje srityje yra itin svarbios. Pavyzdžiui, vieno iš projektų pagrindas yra mūsų programuotojų sukurtas teksto redaktorius, veikiantis naršyklėje. Naujausių optimizavimo ir našumo gerimo praktikų pritaikymas projekto sėkmei atliko kritiškai svarbų vaidmenį“, – apibendrina jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius