Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gigantiškas išmanusis „Sony Xperia Z Ultra“: šalin kompleksus! (apžvalga)

„Oho, koks didelis!“ – tokią dviprasmybe atsiduodančią frazę pastaruoju metu girdėjau ypač dažnai. Ji buvo skirta „Sony“ planšetofonui „Xperia Z Ultra“. Tenka pripažinti, didžiausias išmanusis pasaulyje jos nusipelno. Bet juk dydis dar ne viskas, ar ne?
Planšetofonas „Sony Xperia Z Ultra“
Planšetofonas „Sony Xperia Z Ultra“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 „Sony“

Nors dydžiu „Xperia Z Ultra“ labiau primena planšetinį kompiuterį, „Sony“ dievagojasi, kad tai – telefonas. Labai, labai didelis telefonas su 6,4 colio (16,25 cm) įstrižainės ekranu. Kuris vos telpa į džinsų kišenę, ir tai – lieka išsikišęs kampas (o aš nesu kūdas, tad džinsai dėl to tikrai nekalti). Na, bet tebūnie – vadinkime jį telefonu.

Kiek anksčiau „Sony“ Lietuvos žurnalistus buvo pakvietę į spaudos konferenciją, kurioje rodė naujus įrenginius, tarp jų – ir šį milžiną. Kompanijos atstovai aiškino, kad didelius telefonus turintys vartotojai dažnai nori dar didesnių, o tai ir įkvėpė sukurti „Xperia Z Ultra“. Jie taip pat pastebėjo, kad telefono plotis yra maždaug toks pat kaip standartinio paso, tik telefonas už jį yra maždaug 5,5 cm aukštesnis.

Renginyje taip pat buvo parodytas nedidelis grotuvas „SBH52“, kurį galima prijungti prie telefono ir naudoti ne tik muzikos klausymui, bet ir atsiliepti į skambučius. Pirma prie ausies priglaudęs „Xperia Z Ultra“, o vėliau šį grotuvą „Sony“ atstovas šmaikštavo: „Galite atrodyti kvailai kalbėdami su milžinišku telefonu, arba atrodyti kvailai su šiuo grotuvu.“

Gryna tiesa – abiem atvejais vaizdas buvo juokingas. Bet prieš keletą metų ir su laisvų rankų įranga šnekantys žmonės atrodė kaip lunatikai. Tad ateityje gali tekti pratintis prie naujų tendencijų.

(Ne)patogumai dėl dydžio

Nekreipiant dėmesio į aplinkinių replikas (arba atsikračius kompleksų dėl dydžio), šnekėti tokiu dideliu telefonu nėra taip nepatogu kaip gali pasirodyti. Netgi atvirkščiai: kadangi telefonas toks didelis, garsiakalbį laikant prie ausies mikrofonas atsiduria tiesiai prie burnos. Taigi dydis netgi išeina į naudą, o pašnekovai žodžius girdi geriau.

Telefono plotis yra maždaug toks pat kaip paso, tik telefonas už jį yra maždaug 5,5 cm aukštesnis.

Skambinant erzino tik tai, kad norint reguliuoti garsą pokalbio metu reikia atitraukti telefoną nuo galvos, antraip valdymas išjungiamas ir į garso reguliavimo mygtukų spaudinėjimus įrenginys nereaguoja.

Viršuje ir apačioje paliktos piršto pagalvėlės pločio juostos – ne tik stiliaus elementas, jos turi ir praktinę prasmę. Už jų patogiau telefoną laikyti horizontaliai (pvz., žiūrint vaizdo įrašus ar žaidžiant). Kraštuose briaunos kur kas siauresnės, bet gal ir gerai – daugiau vietos skirta ekranui. O juk jis ir yra šio „gigafono“ išskirtinis bruožas.

Valdyti telefoną nykščiu, laikant jį ta pačia ranka, įmanoma, bet nepatogu, nes jį reikia ne laikyti delne, o paguldyti ant pirštų. Jei tektų pasinešioti kokį mėnesį, gal būčiau net įpratęs. Per dvi savaites neįpratau (tiksliau, būdavo baisu, kad išmesiu). Visgi krepšininkams ir kitiems didelius delnus turintiems žmonėms nepatogumų turėtų nekilti.

Telefono storis – vos 6,5 mm ir jis nėra labai sunkus (212 g), tad pokalbio metu ranka nepavargs. Merginoms nešiotis rankinėje jį taip pat nebus labai sunku (bet jei įtalpinsite į kelnių kišenę, diržą verčiau suveržti).

Ekranas ir galia

Paliekant praktinius niuansus nuošalyje, „Xperia Z Ultra“ yra išties įspūdingas. Vien ko vertas didžiulis „Full HD“ raiškos ekranas, okupavęs visą priekinę korpuso dalį. Žiūrėti vaizdo įrašus jame – vienas malonumas, ką jau kalbėti apie žaidimus. Jo kokybė nenuvils net pačių išrankiausių, gaila tik, kad ekraną saugo ne „Gorilla Glass“ stiklas, tad sunku pasakyti, koks yra jo atsparumas smūgiams. To išbandyti, deja, negalėjau.

Galios viskam bus per akis: tuo pasirūpina keturių branduolių „Qualcomm Snapdragon 800“ 2,2 GHz taktinio dažnio procesorius. Bandymų metu jį rimtai kankinau, bet nei daug galios reikalaujantys žaidimai, nei daug įjungtų programų problemų telefonui nesukėlė – viskas veikė sklandžiai.

Nieko nuostabaus, kad „Antutu Benchmark“ teste „Xperia Z Ultra“ surinko net 32559 balus ir galingumu gana smarkiai pralenkė „Samsung Galaxy S4“, bet nežymiai atsiliko nuo naujojo lyderio – „Samsung Galaxy Note 3“.

Anksčiau ir su laisvų rankų įranga šnekantys žmonės atrodė kaip lunatikai. Tad ateityje gali tekti pratintis prie naujų tendencijų.

Didžiuliam telefonui, natūralu, reikia ir didelės baterijos, tad „Sony“ parūpino 3050 mAh talpos neišimamą elementą. Bloga žinia – naudojant telefoną be perstojo jis gali išsikrauti neatlaikęs ir pusdienio (pagrindinis energijos siurblys, žinoma, yra ekranas; nors ir procesorius gerai „užkaitęs“ pavalgo). O geros žinios yra dvi. Pirmoji ta, kad taupyti bateriją telefonas moka (ir nuolat siūlo kaip prailginti baterijos darbo laiką kažką išjungiant ar atsisakant ko nereikia), o iš bėdos, miego režime, ištemptų bent kelias paras. Antroji – „Sony“ turi specialų dangtelį su integruota analogiškos talpos baterija, taigi įsigijus jį telefono darbo laiką galima pailginti kone dvigubai.

Galimybės

Telefonas palaiko 4G LTE ryšį, jame taip pat yra GPS imtuvas, „Bluetooth“, „Wi-Fi“, NFC, DLNA, „microUSB“ jungtis, „microSD“ kortelių lizdas ir daug kitų dalykų, kurie praverčia kasdieniame gyvenime. Ypač pravers „microSD“ kortelių lizdas, nes 16 GB vietos tokiam milžinui – išties mažoka.

Beje, „Xperia Z Ultra“, kaip ir kiti „Sony“ telefonai, yra atsparus vandeniui. Gal ne pati būtiniausia telefono funkcija (juolab kad po vandeniu lietimui jautrų ekraną valdyti tampa gerokai kebliau), bet leidžia jaustis ramiau. Dėl atsparumo vandeniui telefono jungtys ir „microSD“ kortelės dėklas yra uždengti specialiais kištukais, tačiau didesnių nepatogumų tai nesukelia.

Atskiro paminėjimo verta telefone integruota 8 mln. tšk. fotokamera. Deja, ne iš gerosios pusės. Nuotraukų kokybė buvo pusėtina – šalia viso pluošto puikių savybių tai buvo nemaloni staigmena. Dar keisčiau tai, kad vidutiniokų lygos kamera įdiegta tokį milžinišką ekraną turinčiame fotoaparate...

Pabaigai – asmeninis patarimas susidomėjusiems šiuo telefonu: prieš priimdami sprendimą užmeskite akį į „Samsung“ planšetofoną „Galaxy Note 3“. Nors pastarojo ekranas kiek mažesnis, jis turi specialų rašiklį, kuriuo gali būti patogiau atlikti kruopštumo reikalaujančius darbus, o taip pat jame yra įdiegta būtent el. rašikliui pritaikytų funkcijų.

„Sony Xperia Z Ultra“ kaina – apie 2,4 tūkst. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius