-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Glaukomai gydyti gali būti naudojami kontaktiniai lęšiai, iš kurių išsiskiria vaistai

Mokslininkai sukūrė kontaktinius lęšius, kurie aptikę aukštą spaudimą akyje gali išleisti vaistus.
Kontaktiniai lęšiai
Kontaktiniai lęšiai / Vida Press nuotr.

Glaukoma – tai akių liga, pažeidžianti regos nervą, kurios negydant galima apakti.

Labdaros organizacijos „Glaucoma UK“ duomenimis, manoma, kad dažniausiai pasitaikanti šios ligos forma, vadinamoji pirminė atviro kampo glaukoma, pasireiškia beveik 10 proc. vyresnių nei 75 metų žmonių. Šią formą paprastai sukelia padidėjęs spaudimas akyje, atsirandantis dėl skysčio susikaupimo.

Kinijos mokslininkai sukūrę kontaktinį lęšį, kuris gali identifikuoti padidėjusį spaudimą akyje ir leisti vaistą nuo glaukomos, jei spaudimas viršija tam tikrą lygį, praneša „The Guardian“.

Žurnale „Nature Communications“ komanda aprašė, kad prietaisas sukurtas pasitelkus viršutinį ir apatinį lęšį, tarp kurių ant lęšio krašto įtaisytas snaigės formos slėgio jutiklis ir belaidis energijos perdavimo įrenginys.

Atrodo, kad toks išdėstymas sukuria efektą, tarsi naudotojas turėtų auksines akių rainelės. Komandos teigimu tokia konstrukcija leidžia į prietaisą įtraukti reikiamus komponentus nekliudant naudotojo vaizdo ir nedirgindama akies.

Kai akies viduje padidėja slėgis, tarpas tarp viršutinio ir apatinio lęšiuko sumažėja. Tai užfiksuoja slėgio jutiklis, naudodamas konsolę. Tada jutiklis siunčia signalą į belaidę sistemą, kuri iš hidrogelio, pritvirtinto prie elektrodo, išleidžia vaistą nuo glaukomos ir leidžia jam pereiti per akies rageną. Šis vaistas, vadinamas brimonidinu, mažina spaudimą akyje.

123RF.com nuotr./Tikrinamas regėjimas
123RF.com nuotr./Tikrinamas regėjimas

Tyrime atskleidžiama, kad kontaktiniai lęšiai iki šiol buvo išbandyti su kiaulių akimis ir gyvų triušių akimis.

Tyrėjai pažymi, kad lęšiai yra ne tik minkšti ir minimaliai invaziniai, bet ir nereikalauja baterijų. Šis metodas galėtų būti taikomas ir kitoms akių ligoms gydyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius