-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kurios cheminės medžiagos kosmetikos produktuose pavojingiausios – sukelia net vėžį

Grožio priemonės ne retai būna susijusios su įvairiomis sveikatos problemomis dėl jų sudėtyje esančių kenksmingų cheminių medžiagų. Ekspertų teigimu, pavojingi chemikalai gali turėti rimtų pasekmių – pradedant alergija ir baigiant įvairiomis vėžio formomis.
Moteris renkasi kosmetiką
Moteris renkasi kosmetiką / 123RF.com nuotr.

Pavojinga grožio kaina

Atlikti tyrimai rodo, kad europiečiai vidutiniškai naudoja mažiausiai septynias skirtingas kosmetikos priemones kasdien, 15min pasakojo VILNIUS TECH Aplinkos inžinerijos fakulteto prodekanė doc. dr. Aušra Zigmontienė.

Tarp šių produktų – įvairios higienos priemonės, pavyzdžiui, šampūnai, muilai bei dezodorantai, ir tokios grožio priemonės kaip kvepalai ar makiažas.

„Jei pažvelgtume į šių priemonių sudedamųjų dalių etiketes, matytume, kad jų sudėtyje yra daug ir įvairių cheminių medžiagų“, – teigė A.Zigmontienė.

Dar šį mėnesį mokslininkai įspėjo, kad plaukų tiesinimo priemonės susijusios su padidėjusia gimdos vėžio rizika.

Plaukų produktuose gali būti pavojingų cheminių medžiagų, turinčių endokrininę sistemą ardančių ir kancerogeninių savybių, rašo „Science Alert“.

2019 m. tyrimo metu nustatyta, kad ilgalaikiai plaukų dažymo ir tiesinimo cheminės medžiagos yra susijusios su didesne krūties vėžio rizika, ypač tarp juodaodžių moterų, kurioms šios procedūros taikomos dažniau. 2021 m. atlikus papildomą tyrimą nustatyta, kad ilgalaikiai plaukų dažymo ir tiesinimo cheminės medžiagos taip pat susijusios su didesne kiaušidžių vėžio rizika.

Sausame šampūne – benzenas

Praėjusią savaitę kompanija „Unilever“, kuriai priklauso tokie prekės ženklai kaip „Dove“, „Seventh Generation“, „Ben&Jerry’s“ ar „Magnum“, pranešė, kad iš produkcijos išima tam tikrus sausus šampūnus dėl per didelio benzeno kiekio juose.

Paveikti produktai buvo pagaminti iki 2021 m. spalio mėn., sakoma penktadienį paskelbtame JAV Maisto ir vaistų administracijos pranešime.

Unliever/FDA/„Unilever“ savanoriškai atšaukia tam tikrus sausus šampūnus JAV dėl galimo benzeno kiekio.
Unliever/FDA/„Unilever“ savanoriškai atšaukia tam tikrus sausus šampūnus JAV dėl galimo benzeno kiekio.

Tarp jų – tokie produktai kaip „Dove“ sausas šampūnas „Volume and Fullness“, „Dove“ sausas šampūnas „Fresh Coconut“, „Nexxus“ sausas šampūnas „Refreshing Mist“ ir „Suave Professionals“ sausas šampūnas „Refresh and Revive“, rašo CNN.

Praėjusiais metais „Procter & Gamble“ (P&G) atšaukė daugiau kaip 30 aerozolinių purškiamų plaukų priežiūros produktų, įskaitant daugelį sausų šampūnų ir sausų kondicionierių, įspėdama, kad produktuose gali būti benzeno. P&G taip pat pernai atšaukė daugiau kaip dešimt „Old Spice“ ir „Secret“ prekinių ženklų aerozolinių dezodorantų ir purškiklių, įspėdama, kad juose taip pat gali būti benzeno.

Kosmetikos kompanija „L'Oréal“ buvo apkaltinta, kad jos cheminiai plaukų tiesinimo produktai kelia didesnę riziką susirgti gimdos vėžiu – dėl to įmonei buvo iškelta byla.

„Visos medžiagos pavojingos ir nuodingos, skiriasi tik dozės, t. y., tam, kad nusinuodyti cukrumi, reikės jo iškart suvalgyti 2,5 kg, o benzeno užteks išgerti apie 120 gramų. Arba ant odos užpilti kiek daugiau – apie 300 gramų“, – 15min pasakojo VU chemikas, prof. Albinas Žilinskas.

Benzenas yra organinis cheminis junginys, pramonėje dažnai naudojamas gaminant vaistus, plastiką, sintetinį kaučiuką bei dažus.

Odą griaužą, akis griaužia, organams nuodingams, įkvepiant pavojingas, jo poveikis ilgalaikis. Jei kažkokiam produkte suradote benzeno, tai nėra labai gerai.

„Odą griaužą, akis griaužia, įkvepiant pavojingas, jo poveikis ilgalaikis. Jei kažkokiam produkte suradote benzeno, na, tai nėra labai gerai“, – teigė A.Žilinskas.

Benzeno poveikis gali pasireikšti įkvėpus, per burną ir per odą – jis gali sukelti vėžį, įskaitant leukemiją ir kraujo vėžį.

„Gali būti, kad kiti ingridientai neišvalomi nuo jo priemaišų. Šiaip tai benzeno gal specialiai niekas ten nededa“, – pastebėjo mokslininkas.

Pavojingų medžiagų gausu ir kituose grožio produktuose

„Vieni iš populiariausių cheminių medžiagų kosmetikoje – parabenai“, – teigė A.Zigmontienė.

Mokslininkė pastebi – jei ant pakuotės nurodyta, kad ji galioja po atidarymo 12 ar ilgiau mėnesių, etiketėje reikia ieškoti tokių cheminių medžiagų kaip Metylparabenas, Butylparabenas, Ethylparabenas, Isopropylparabenas, Propylparabenas, Isobutylparabenas.

„Tai konservantai, kurie beveik visoje kosmetikoje naudojami produkto galiojimo terminui prailginti. Tačiau šios medžiagos gali būti ir alerginių reakcijų, išbėrimų priežastis, gali pažeisti ir endokrininę sistemą“, – pasakojo pašnekovė.

Dėl Metylparabenų ir Butylparabenų Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) dar šiais metais uždraudė į Lietuvos rinką teikti keletą „Margarita“ prekinio ženklo produktų: veido kremą su kolagenu ir augaliniu aliejumi brandžiai odai, drėkinamąjį veido kremą su natūraliomis išrūgomis visiems odos tipams su proteinais ir maitinamąjį veido kremą su bičių vašku ir augaliniu aliejumi visiems odos tipams.

Asmeninio archyvo nuotr./Aušra Zigmontienė
Asmeninio archyvo nuotr./Aušra Zigmontienė

Kai kur kaip konservantas gali būti naudojamas formaldehidas. Jo galima rasti veido kremuose ir kitose veido priežiūros priemonėse, plaukų, nagų lako bei lako valiklių sudėtyje. „Iš visų konservantų tai labiausiai kancerogeniškas, neurotoksiškas ir ypatingai dirginantis odą ir akis“, – komentavo mokslininkė.

Skanų kvapą grožio produktams suteikia Synthetic Fragrance/Parfum. „Tai virš 200 įvairių cheminių medžiagų, kurios gali sukelti kvėpavimo sutrikimus, odos alergijas, dermatitus ar neigiamą poveikį reprodukcinei sistemai. Tad reikėtų rinktis bekvapę kosmetiką“, – pataria A.Zigmontienė.

Kūno ir veido kremų, masažinių bei kūno aliejų gamyboje populiarus yra mineralinis aliejus (Paraffinum Liquidum, Wax, Mineral Oil). Anot mokslininkės, ši medžiaga yra pigi, jos dėka oda tampa minkšta ir sudrėkinta. Tačiau be tokių greitą efektą lemiančių savybių ši medžiaga pavojinga kaip kancerogenas, padidinantis tikimybę susirgti onkologinėmis ligomis. Mineraliniai aliejai organizme nesuskaidomi, kaupiasi plaučiuose, kepenyse ir limfmazgiuose.

Cheminių medžiagų gausu ir makiažo produktuose. Pavyzdžiui, lūpų dažuose ar vazelinuose kaip minkštinanti medžiaga dažnai naudojamas petrolatas.

„Tai pigus naftos chemijos riebalas, kartais vadinamas naftos žele. Ši medžiaga neturi jokios maitinamosios vertės odai, gali trukdyti natūraliam kūno drėkinimo procesui, sukeldamas odos išsausėjimą, pleiskanojimą ir skeldėjimą“, – komentavo A.Zigmontienė.

Ar galite patikėti, kad lūpų dažuose, akių kontūro pieštuose, net ir balinančiose dantų pastose galima rasti švino?

Dar viena grupė – ftalatai, kurie randami lūpų dažuose, kvepaluose, dezodorantuose, plaukų priežiūros priemonėse, nagų lakuose. Tai junginiai, kurie gali sukelti ne tik alergiją, bet ir toksiškai veikia kepenis, silpnina imuninę sistemą. Tačiau šios cheminės medžiagos nėra minimos etiketėje ir įvardijamos kaip kvapiosios medžiagos.

Mokslininkė stebisi ir dar viena medžiaga, kurios galima rasti makiažo priemonėse: „Ar galite patikėti, kad lūpų dažuose, akių kontūro pieštuose, net ir balinančiose dantų pastose galima rasti švino? Švinas taip pat nėra tiesiogiai dedamas į gaminių sudėtį, bet yra mineralų, suteikiančių spalvą, sudėtyje. Švinas neigiamai veikia žmogaus psichinę sveikatą, yra kancerogeniškas“, – pasakojo ekspertė.

Dažnai higienos priemonėse – kūno prausikliuose, šampūnuose sutinkami sulfatai (SLES, SLS). Ši medžiaga dedama į gaminius kad priemonė putotų ir nuriebalintų. A.Zigmontienės teigimu, ši medžiaga gali dirginti akis, odą ar kvėpavimo takus.

„Priemonės su sulfatais labai sausina odą, o jų kaupimasis efektas gali iššaukti ir kepenų ar plaučių pažeidimus, paveikti ir imuninę sistemą. Tad vertėtų rinktis tokią kosmetinę priemonę, kurios etiketėje šios medžiagos nėra“, – pašalinius efektus vardijo ekspertė.

123RF.com nuotr./Lūpdažiai
123RF.com nuotr./Lūpdažiai

Jos teigimu, vienų medžiagų naudojimas mažėja, tačiau vietoj jų atsiranda naujų, pavyzdžiui – nanodalelės, kurių poveikis žmogui dar nėra ištirtas.

„Ir tai tik nedidelė dalis cheminių medžiagų, naudojamų kosmetikoje“, – pridūrė A.Zigmontienė.

Mokslininkė atkreipė dėmesį ir į tai, jog pastaruoju metu populiarėja „natūrali“ kosmetika. „Jei ji nėra sertifikuota, nėra 100 proc. užtikrinta, kad joje nebus kažko iš aukščiau išvardintų medžiagų“, – teigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius