-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Haliucinogeniniai grybai veikia smegenis tarsi sapnas

Psichodeliniai grybai – tai daugiau negu galimybė pažvelgti į pasaulį tarsi pro kaleidoskopą. Mokslininkai tvirtina, kad juose esantys haliucinogenai teigiamai veikia žmogaus smegenis ir leidžia joms panirti į sapno būseną.
Haliucinogeniniai grybai
Haliucinogeniniai grybai / Agriculturesource.com nuotr.

Magnetinio rezonanso tomografu (fMRI) mokslininkai nuskenavo 15 savanorių smegenis, kuriems buvo duodama psilocibino – veikliosios psichodelinių grybų medžiagos. Gauti duomenys atskleidė, kad neuronų tinklai, susiję su aukšto lygio mąstymu (pavyzdžiui, savęs suvokimu) tapo nesinchronizuoti ir neorganizuoti, o tinklai, labiau susiję su bazinėmis galvos smegenų funkcijomis (pavyzdžiui, emocijomis ir atmintimi), tapo labiau koordinuoti.

Vartojant psichodelines medžiagas tokios primityvios smegenų sritys, kaip hipokampas ir priekinė smegenų žievė suaktyvėja bei ima dirbti kartu. Šis modelis yra labai panašus į žmonių būseną, kai jie sapnuoja, teigia mokslininkai.

„Buvau sužavėtas žvelgdamas į panašumus tarp smegenų veiklos modelio psichodelinėje būsenoje ir smegenų veiklos modelio sapnuojant, – komentuoja Karališkosios Londono kolegijos mokslininkas ir šio tyrimo autorius Robinas Carhartas-Harrisas, – Žmonės dažnai apibūdindavo psilocibino vartojimą, kaip galimybę pasinerti į sapno būseną, tačiau mes pirmą kartą tokią smegenų patirtį atvaizdavome fiziškai.“

Pasitelkus naują smegenų analizės techniką, mokslininkai taip pat nustatė, kad yra ir daugiau galimų smegenų veiklos modelių, kuriuos nulemia psilocibino vartojimas. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl žmonės, kurie išbando psichodelinius narkotikus, jaučiasi lyg jų protas plėstųsi – jų smegenys sukuria daugiau galimų veikimo būdų.

Mokslininkai perspėja, kad dėl kai kurių naujų metodų prieš patvirtinant šias išvadas, riekia atlikti daugiau tyrimų. Šio darbo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Human Brain Mapping“.

Daugiau apie haliucinogeninių grybų poveikį:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius