-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Huawei Watch GT2“ apžvalga: geras, bet su nereikalingais kiniškais blizgučiais

Gražesnis, funkcionalesnis ir su ilgiau veikiančiu akumuliatoriumi nei ankstesnės kartos „Huawei Watch GT“. Tokie yra esminiai pasigyrimo teiginiai, skelbiami paties gamintojo. Po maždaug mėnesio galiu pasakyti, ar tai tiesa. Ir ar apskritai naujasis „GT2“ yra geras.
Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“
Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pastaba: gamintojas siūlo dvi „Huawei Watch GT2“ versijas – su 46 mm skersmens ekranu „vyrišką“ ir su 42 mm ekranu „moterišką“. Visa šioje apžvalgoje pateikiama informacija – tik apie vyrišką laikrodžio versiją (ir visi lyginimai – su vyriška ankstesnės kartos GT laikrodžio versija).

Pradėkime nuo gražesnio. Na, čia, žinoma, kaip ir visada – grožis priklauso nuo stebėtojo akies. Pirmoji GT laikrodžio versija buvo labiau pramoninė, agresyvoka primenanti specialios paskirties, kariškus laikrodžius. Naujoji versija – elegantiškesnė, solidesnė, apšlifuota ir ne tokia agresyvi. Ar čia galima įžvelgti kažkiek tobulėjimo? Tikrai ne. Bet jeigu GT ir GT2 laikrodžiai apsikeistų išvaizdomis, taip pat nebūtų galima sakyti, kad įvyko kažkoks patobulėjimas ar dizaino „sugedimas“. Tiesiog šiek tiek kitokios išvaizdos ir vargu, ar galima pasakyti, kad „einama kažkokia kryptimi“. Kažkuo pirkėjo akį juk reikia patraukti, o nesikeičianti išvaizda tam tikrai nepadeda. Na, nebent tai būtų „Apple“ produktai. Bet čia juk „Huawei“.

Beje, kalbant apie gražumą veikiausiai reikėtų pridėti ir tai, kad šiuokart pakuotėje pirkėjo lauks iškart dvi skirtingos laikrodžio apyrankės: viena „solidi“, natūralios odos ir viena „sportiška“, guminė-plastikinė. Per pirmą naudojimo mėnesį odinė apyrankė duše nesusigadino, kokybė nebloga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“

Pataisymas: po straipsnio publikavimo „Huawei“atstovai informavo, jog prekybai skirtose laikrodžio pakuotėse pirkėjai ras tik vieną apyrankę – jie patys galės pasirinkti, kokią.

O dabar apie funkcionalesnį. Naujame laikrodyje atsirado tokios naujos funkcijos: muzikos valdymas, garsiakalbis, streso matavimas. Kokia tų naujų funkcijų nauda? Peržvelkime po vieną.

Naujos galimybės

Muzikos valdymas – žvelgiant iš šiuolaikiško, muzikos paslaugų išlepinto požiūrio taško, tai yra visiškas šlamštas. Nematau jokios naudos tame, kad į laikrodį galima įsirašyti 2,4 GB savo MP3 rinkmenų. Žinoma, šiuo atveju mano nuomonė gali ir nesutapti su visuomenės, bet būčiau linkęs manyti, kad MP3 formatas yra mirštantis, o įvairios muzikos transliavimo paslaugas tą formatą su kaupu pakeitė. Ir jei laikrodyje nėra galimybės pasirinkti „Spotify“ grojaraščio, paleisti ar prasukti jo dainą, tai apie muzikos valdymą galima ir nesigirti. Geriau jau būtų sutaupyti tuos atminties gigabaitus bei programuotojų darbą ir arba sumažinti laikrodžio kainą, arba įdėti kokių naudingesnių funkcijų.

Garsiakalbis – tokia pusėtinai naudinga funkcija. Muzikos valdymo funkcijos menkavertiškumas kerta ir per garsiakalbio vertę, bet jos visiškai nepanaikina. Nes garsiakalbis yra labai naudingas tada, kai po kilometro bėgimo praneša: distanciją nubėgote per tiek tai laiko, o pulsas yra štai toks. Žinoma, tuos pačius duomenis galima pamatyti ir ekrane, bet garsinis žymeklis, kad įveikėte dar vieną kilometrą, nėra toks jau blogas dalykas. Bet ir čia yra toks vienas „bet“: su ankstesne laikrodžio versija visus tuos pačius duomenis (išskyrus pulsą) pranešdavo telefono garsiakalbis. Kita vertus, bėgiojant su naujesniu laikrodžiu nebereikia kišenėje turėti telefono (nors jeigu norėsite muzikos, tai reikia, nes... na, supratote, „Spotify“ vis dar reikia telefono).

Streso matavimas – funkcija, prie kurios dar reikia priprasti. Ne man, o mokslo ir technologijų pasauliui apskritai. Na, laikrodyje yra kažkokia „Huawei“ sugalvota „streso skalė“ nuo 0 iki 100, yra kažkoks rodiklis, kuris nustatomas pagal pulso kaitaliojimosi greitį ramybės būsenoje.

Gamintojas sako, kad tai yra streso būsenos išraiška, ir kad tą patvirtina Kinijos mokslų akademija. Bet tarptautiniai moksliniai šaltiniai (įskaitant tuos, kurie įtraukti į oficialų šios funkcijos aprašą išmaniojo telefono programėlėje) rodo, kad aiškaus ryšio tarp pulso kaitos ir streso kol kas nerandama ir kad norint aiškių išvadų reikia atlikti daugiau tyrimų. Taigi, panašu, kad kinai čia pasiūlė kažką naujo, rinkodaros požiūriu patrauklaus, bet nebūtinai veikiančio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“

Būtinos savybės

„Huawei Watch GT2“ praktiškai užpildo visą tipiniams išmaniesiems laikrodžiams keliamų reikalavimų sąrašą. Šio sąrašo pirmoje vietoje – atsparumas aplinkos poveikiui. Mažų mažiausiai – galimybė išsimaudyti duše nenusisegant laikrodžio. Tokia galimybė realizuota be trūkumų ir netgi su šiokiu tokiu „pertekliumi“ – su juo galima ne tik nusiprausti duše, bet ir plaukioti baseine, ežere ar jūroje. Netgi rekomenduojama! Nes laikrodyje yra plaukimo stebėsenos funkcija – baseinui, atviriems vandens telkiniams ir netgi triatlonui.

Tiesa, įjungus tokią stebėseną išjungiamas laikrodžio valdymas ekrano lietimo būdu, lieka tik šoniniai mygtukai stebėsenos stabdymui arba išjungimui. Bet tai kaip ir normalu – vanduo, kai jis nėra laboratorijoms tinkamo grynumo lygio, yra laidus elektrai, o tas elektrinis laidumas (ir, atitinkamai, elektrinė talpa) šiek tiek pjaunasi su lietimui jautrių ekranų valdymo principais.

Antras reikalavimas – nuolatinis širdies susitraukimų dažnio (t. y., pulso) stebėjimas. Šį darbą kinų laikrodis atlieka puikiai – panašu, kad jutikliai iš tiesų reaguoja tik į riešo kraujagyslių prisipildymą, bet ne į purtymąsi bėgimo metu, be to, bėgimas pulso matavimo „nenumuša“ (žinoma, laikantis sąlygos, kad jis prie riešo pritvirtintas pakankamai glaudžiai). O tokių nebrangių pulso matuoklių, kurie prie širdies susitraukimų dažnio priskaičiuoja ir žingsnių dažnį arba yra labai jautrūs ir „matuoja tada, kai nuotaika gera“, matyti yra tekę – „Huawei Watch GT2“ yra ne iš tos kategorijos, jis veikia patikimai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“

Maža to, programėlė (ir pats laikrodis), pasiremdami ir informacija apie naudotojo amžių, lytį bei svorį, suskirsto pulso zonas į „normalią“, „aerobinę“, „anaerobinę“ ir „ekstremalią“. Aišku, pasiekę ekstremalaus pulso ribą jau ir patys suprasite, kad artėjate prie fizinių organizmo galimybių ribos, tačiau kai kurie fizinio aktyvumo pratimai turėtų būti atliekami neišeinant iš aerobinės pulso zonos (sako, taip geriausiai deginamas svoris). Ir čia jau tos laikrodžio rekomendacijos yra labai naudingos.

Kalbant apie programėlę – ji taip pat nėra bloga. Joje matoma viskas, ką galite pamatyti laikrodžio ekrane ir tai, kas jame netelpa – pavyzdžiui, ilgesnė nei paros pulso statistika, miego statistika, fizinio aktyvumo tikslų pasiekimo statistika ir panašiai. O taip pat esama „treniruočių programų“, kurios leidžia labiau kontroliuojamai siekti tam tikrų užsibrėžtų tikslų.

Asmeninio trenerio, žinoma, nepakeičia, tačiau, tarkime, jeigu norėsite sudalyvauti artimiausiame pusmaratonio ar maratono bėgime, tokia programėlė tikrai gali padėti pasiruošti – ji sudaro treniruočių grafiką ir kiekvienos atskiros treniruotės planą (pvz., lėtas, ilgas bėgimas ištvermei, kintamo tempo bėgimas, bėgimas trumpais intensyviais intervalais ar bėgimas „laikui“).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“

Beje, laikrodis ne tik bėgikams ar plaukikams – yra nustatymų ir dviračių sporto mėgėjams, ir laipiotojams po kalnus, ir irkluotojams – šį bei tą tinkamo sau tikriausiai atras kiekvienas kažkiek fiziškai judantis žmogus.

Programėlėje yra ir miego stebėjimo funkcija – ji galėtų sudominti tuos, kurie kenčia nuo nuolatinio neišsimiegojimo. Tikslumu galima suabejoti – laikrodis encefalogramos neužrašinėja ir miego fazes tikriausiai bando nuspėti arba pagal pulsą, arba pagal vartymosi lovoje dažnumą, arba pagal teorinį miego fazių kitimo grafiką, tačiau mažų mažiausiai bendrą miego trukmę jis turėtų parodyti tiksliai. Gaila tik, kad maigant telefoną iki pirmos valandos po vidurnakčio laikrodis nepradeda zyzti, kad jau seniai miegoti laikas, rytoj į darbą reikės. Zyzimo užduotis paliekama kitam lovoje miegančiam žmogui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“

Prie miego stebėjimo čia reikėtų paminėti ir pagrindinį šio laikrodžio kozirį – fantastiškai ilgai veikiantį akumuliatorių. Kadangi didesnįjį laikrodį įkrovinėti reikės tik maždaug kartą per dvi savaites (o ir tas įkrovimas trunka ne kiaurą naktį, bet vos valandą ar dvi), jis ant riešo gali būti kiekvieną naktį ir sudarinėti gana patikimą miegojimo trukmės grafiką. Tas pats koziris puikiai sužaidžia ir sportavimo metu – nors tada energijos sąnaudos išauga (matyt, įjungiamas platesnis jutiklių spektras), bet vieno įkrovimo užteks ne vienam ir ne dviem maratonams.

Čia iškart kyla klausimas: jeigu kiti išmanieji laikrodžiai vienu įkrovimu „atlaiko“ parą ar dvi, o geriausiu atveju – kokias keturias, tai kodėl „Huawei“ toks kietas? Rinkodarinis atsakymas būtų „nes jame yra įmontuotas gudrus procesorius „Kirin A1“. Ne visai rinkodarinis, bet tikriausiai teisingesnis atsakymas būtų toks, kad pagal klasikinį apibrėžimą tai nėra išmanusis laikrodis. Labiau jį reikėtų vadinti aktyvumo matuokliu, kuriam suteikta klasikinio laikrodžio išvaizda. Taip, spalvingas ir didelis ekranas energiją ryja, bet energiją taupyti padeda operacinė sistema.

Šiame laikrodyje yra labai uždara, pačių „Huawei“ sukurta operacinė sistema. Sistemos uždarumas ir lemia mano nenorą vadinti jį „išmaniuoju laikrodžiu“ – jame, skirtingai, nei įrenginiuose su „Google Wear“ ar kokia kita atviresne operacine sistema, nėra galimybės įdiegti išorinių, trečiųjų šalių programėlių, išplėsti įrenginio funkcionalumą – ką gamintojas davė, tą ir naudosite tol, kol nenusipirksite naujo laikrodžio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT2“

Viena vertus, tų laikrodžiams skirtų programėlių ir kiekiai, ir funkcionalumas dažniausiai būna menki. Kita vertus, galimybė atsisiųsti trečiųjų šalių sukurtus laikrodžio „veidus“ yra labai smagi – bet kuris „Samsung“ išmanusis laikrodis, patekęs ant mano riešo iškart pavirsta „Pip-Boy 2000“, o „Huawei“ savo „veidų“ galerijoje tokių smagių išvaizdų nepasiūlo – ji apskritai yra gana skurdi (nors, tenka pripažinti, gali atitikti iš esmės visus poreikius – yra ir klasikinių, ir modernių, ir netgi meniškų, ir spalvingų sportiškų išvaizdų).

Išvados

Privalumai:

  • Fantastiškas akumuliatorius
  • Neprasta klasikinė išvaizda
  • Patikimas pulso matuoklis
  • Didelė aktyvumo rūšių stebėjimo gausa

Trūkumai:

  • Kai kurios funkcijos atrodo įtartinai, tarsi būtų tik rinkodarinės
  • Nekintamas laikrodžio funkcionalumas

Tai yra vienas iš geriausių mano matytų ne sporto profesionalams skirtų aktyvumo sekiklių ir išvaizdos, ir funkcijų kiekio, ir funkcijų kokybės, ir akumuliatoriaus veikimo požiūriu, tačiau be jokių funkcionalumo išplėtimo galimybių. Jeigu toks kompromisas tenkina – į šį laikrodį verta bent jau užmesti akį prekybos vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius