-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Energetikos ir technikos muziejų – groti žaibais ir generuoti energiją moderniausioje ekspozicijoje Baltijos šalyse

Energetikos ir technikos muziejuje atidaroma nauja nuolatinė ekspozicija – Virsmo salė. Moderniausia Baltijos šalyse ekspozicija apie energetiką ir energijos transformacijas finansuota iš Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo ir Vilniaus miesto savivaldybės lėšų. 1000 kv. m ekspoziciją sudaro daugiau nei dvi dešimtys interaktyvių eksponatų. Joje laukiami lankytojai iš visos Lietuvos ir aplinkinių šalių, rašoma pranešime žiniasklaidai.
ETM
ETM / Norbert Tukaj nuotr.

Užbaigęs šį projektą Energetikos ir technikos muziejus praplėtė savo funkcijas – senosios elektrinės istorijos ir įrenginių saugotojas tapo moderniu mokslu centru.

„Vaikai kurs neregėtą ateitį, naują, geresnį pasaulį. Mūsų tikslas – suteikti jiems įrankius suprasti pasaulį, koks jis yra, ir įkvėpti atradimams. Puikūs mokytojai ir palaikantys tėvai šiame kelyje svarbiausia. Tikiuosi, kad su jais mūsų mažesnieji vilniečiai bus dažni šiandien atidaromos ekspozicijos lankytojai. Iki jos atidarymo buvo nemažas kelias – ačiū visiems, kas prisidėjo. O dabar kviečiu bet kokio amžiaus vaikus (įskaitant ir tuos, kurie jau turi savo vaikų) ateiti ir patirti naujų pojūčių“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Unikali ir įtraukianti patirtis

Naujoji Virsmo salė įkurta buvusios Transporto ekspozicijos vietoje, tik įrengta 6 m po žeme ir viešai prieinama nuo gruodžio 28 d. Jos statybų metu atrasta objektų iš senosios Vilniaus elektrinės statybos metų, kurie priskirti prie muziejaus vertingųjų savybių. Vienas jų – Virsmo salės pašonėje atverti istorinės elektrinės kamino pamatai, kurių vieta iki šiol nebuvo tiksliai žinoma.

Virsmo salėje lankytojams kuriama unikali ir įtraukianti patirtis. Kiekvieną eksponatą sudaro dvi dalys. Vykdydamas interaktyvų iššūkį lankytojas generuos energijos Kvantus, kurie bus keičiami į suvenyrus ir Virsmo salės inžinieriaus atestatą. Antrojoje dalyje – istorinis ir technologinės raidos pasakojimas, kuris pateikiamas per pjūvį vakar-šiandien-rytoj.

„Kurdami Virsmo salę taikėmės į ateitį – domėjomės, kokios technologijos vystomos ir bus diegiamos ateityje, kaip tai pakeis mūsų gyvenimus, kasdienybę ir įpročius. Konsultavomės su inžinieriais, fizikais, architektais – daugybe įvairių sričių mokslininkų ir apjungėme jų mokslinius tyrimus. Tikimės, kad ekspozicijos skiltį „rytoj“ gana greitai galėsime pakeisti į „šiandien“, – kalbėjo Energetikos ir technikos muziejaus direktorius, projekto vadovas Mykolas Bistrickas.

Ekspozicijos centre – išskirtiniai eksponatai: viena mažoji ir dvi didžiosios Tesla ritės. 1891 m. išradimą sukūrė serbų kilmės inžinierius Nikola Tesla.

„Gyvename laikais, kai klimato ir geopolitiniai iššūkiai verčia mus mažinti CO2 emisijas, ieškoti alternatyvių kuro šaltinių, efektyviau panaudoti turimus resursus ir tobulinti esamas technologijas. Šiuos iššūkius spręs mūsų ir ateities kartos. O N.Teslos idėjos pralenkė laiką ir dar šiandien yra aktualios. Tad norime lankytojui, ypač jaunam, pasakyti: svajok plačiai, nes ir vienas žmogus gali nuveikti labai daug“, – sakė M.Bistrickas.

Be pagrindinės ekspozicijos Virsmo salė pasiūlys įtraukiančių edukacinių programų ir erdvę moksleiviams pasiruošti brandos egzaminams. Ekspozicija atliepia švietimo sektoriaus poreikį ugdyti daugiau inžinierių ir energetikų, visuomenės norą šviestis energetikos, technologijų srityse. Šiuo tikslu Energetikos ir technikos muziejus šiemet prisijungė prie „Ignitis grupės“ programos #EnergySmartSTART, kuri ugdo ateities energetikus ir populiarina inžinerijos studijas.

Norbert Tukaj nuotr./Energetikos ir technikos muziejus
Norbert Tukaj nuotr./Energetikos ir technikos muziejus

„Ignitis grupės“ vadovo Dariaus Maikštėno teigimu, atsinaujinančios energetikos svarba artimiausiais dešimtmečiais augs. „Ji skverbsis į visas mūsų gyvenimo sritis, paliesdama visą visuomenę. Tai reiškia, kad augs ir energetikų poreikis, o drauge – profesijos svarba. Muziejus yra kaip tik ta vieta, kur vaikams ir jaunimui galima įžiebti smalsumo kibirkštėlę ir paskatinti tęsti mokslus ir karjerą energetikoje ar inžinerijoje. Džiaugiuosi, kad Virsmo salės tikslai sutampa ir su mūsų #EnergySmartSTART programa, kuria siekiame į energetiką pritraukti daugiau jaunų žmonių“, – sakė D.Maikštėnas.

Mokslo centras

ES investicijų projekto metu modernizuota muziejaus infrastruktūra, pagerintas prieinamumas neįgaliesiems, lankymui atverta stogo terasa, sukurtos ir įrengtos mokslo dirbtuvės (elektronikos, mechanikos, chemijos ir fotografijos), kuriose vyksta edukacinės veiklos moksleiviams, techninės kūrybos būrelis ir vasaros stovykla, praktiką atlieka studentai.

Be tradicinių muziejininkystės uždavinių kaupti, saugoti ir tirti, Energetikos ir technikos muziejus tampa reikšmingu mokslo pažinimo bei populiarinimo centru.

„2019 m. Tarptautinės muziejų asociacijos ICOM susitikime kalbėjome apie tai, kaip kinta muziejaus institucijos apibrėžtis ir funkcijos, – prisiminė M.Bistrickas. – Norėdami išlaikyti savo svarbą muziejai privalo būti interaktyvūs, turėti dirbtuves ir įtraukti moksleivius į kūrybinę veiklą. Praėjus rekonstrukcijos etapui, pandeminiam laikotarpiui, atverdami naują ekspoziciją į kultūrą ir švietimą grįžtame su trenksmu. Naujoji Virsmo salė leis mums veiklą vykdyti europiniu lygiu, o jų architektūra ir turinys padės pamatus kitų modernių ekspozicijų kūrimui Lietuvoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius