Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Tarptautinę kosminę stotį pakilo japonų milijardierius: patirtimi dalinsis „YouTube“

Trečiadienį iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane buvo paleista Rusijos raketa „Sojuz“, išskraidinusi japonų verslo magnatą į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), pranešė šį įvykį stebėjęs naujienų agentūros AFP korespondentas.
Yusaku Maezawa
Yusaku Maezawa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

100 veiklų sąrašas

Yusaku Maezawa, kuris anksčiau užsisakė skrydį į Mėnulį su „SpaceX“, trečiadienį (gruodžio 8 d.) kartu su savo gamybos asistentu Yozo Hirano ir Rusijos federalinės kosmoso agentūros „Roscosmos“ kosmonautu veteranu Aleksandru Misurkinu Rusijos erdvėlaiviu „Sojuz MS-20“ pakilo į kosmosą.

9 val. 38 min. Lietuvos laiku iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane įvyko pirmasis nuo 2009 m. kosminio turisto skrydis į TKS ir pirmasis dviejų savarankiškai finansuojamų kosminių skrydžių dalyvių startas „Sojuz“ erdvėlaiviu.

Šis įvykis taip pat pažymi Rusijos sugrįžimą į kosminio turizmo pramonę.

Keleiviai TKS prisijungs prie „Expedition 66“ ekspedicijos vado Antono Škaplerovo ir „Roscosmos“ kosmonauto Piotro Dubrovovo, NASA astronautų Marko Vande Hei, Radhos Chari, Tomo Marshburno ir Kaylos Barron bei Europos kosmoso agentūros (ESA) astronauto Matthiaso Maurerio. Stotyje jie praleis 12 dienų, praneša „Space“.

Japonijos e.prekybos verslininkas Y.Maezawa savo patirtimi kosminėje stotyje dalysis savo „YouTube“ kanale. Jis yra sudaręs 100 dalykų, kuriuos galima nuveikti kosmose, sąrašą, tarp kurių – nuo „toliausiai nuskridusio popierinio lėktuvėlio“ iki „TikTok šokio“.

Scanpix/Sergei Savostyanov/TASS /„Sojuz MS-20“ pakilimas į TKS
Scanpix/Sergei Savostyanov/TASS /„Sojuz MS-20“ pakilimas į TKS

„Nemaniau, kad galėsiu pakilti į kosmosą“, – prieš paleidimą surengtoje spaudos konferencijoje sakė Y.Maezawa. „Jaučiuosi laimingas, kad turiu tokią galimybę ir pagaliau galiu įgyvendinti savo svajonę“.

Naujienų biuras kosmose

Be Y.Maezavos filmavimo, Y.Hirano taip pat dalyvaus žmogaus sveikatos ir darbingumo tyrimuose Bayloro medicinos koledžo Transliacinio kosmoso sveikatos tyrimų instituto (TRISH) vardu.

Tyrimų metu bus renkami elektrokardiogramos (EKG) rodmenys, dalyvaujama atliekant pažintinių testų seriją ir naudojant nešiojamąjį autoreflektoriaus prietaisą renkant regos duomenis.

„Džiaugiuosi galėdamas dalyvauti šiuose tyrimuose, nes jie padės mokslininkams sumažinti riziką būsimų kosmoso tyrinėtojų sveikatai“, – pareiškime sakė Y.Hirano.

„Scanpix“/AP nuotr./ Aleksandras Misurkinas (centre), Yusaku Maezawa (kairėje) ir Yozo Hirano (dešinėje).
„Scanpix“/AP nuotr./ Aleksandras Misurkinas (centre), Yusaku Maezawa (kairėje) ir Yozo Hirano (dešinėje).

A.Misurkinas misijos metu bus pakeleivių gidas ir taps pirmuoju Rusijos naujienų agentūros TASS korespondentu kosmose.

Pagal susitarimą su „Roscosmos“ A.Misurkinas stotyje įsteigs TASS naujienų biurą ir kasdien rengs reportažus apie įgulos veiklą. Jo straipsniai, nuotraukos ir vaizdo įrašai bus skelbiami naujienų agentūros interneto svetainėje ir socialinės žiniasklaidos paskyrose.

46 metų Y.Maezawa yra bendrovės „Start Today“ generalinis direktorius ir internetinės mažmeninės drabužių prekybos įmonės „ZOZO“, kurią jis pardavė „Yahoo! Japan“, įkūrėjas.

2018 m. jis sumokėjo neskelbiamą, bet didelę sumą bendrovei „SpaceX“ už skrydį aplink Mėnulį bendrovės vis dar kuriamu erdvėlaiviu „Starship“.

Y.Maezawa ir Y.Hirano yra pirmieji privatūs Japonijos piliečiai, skridę į kosmosą nuo 1990 m., kai televizijos žurnalistas Toyohiro Akiyama beveik aštuonias dienas praleido buvusioje Rusijos kosminėje stotyje „Mir“, praneša „Space“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius