Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IBM vadovas mažina darbuotojų skaičių: dalį darbų gali atlikti dirbtinis intelektas

Vašingtonas, gegužės 3 d. (AFP-BNS). Pirmaujančios pasaulyje kompiuterinių paslaugų teikėjos „International Business Machines“ (IBM) generalinis direktorius pareiškė ketinantis beveik trečdaliu sumažinti biuro darbuotojų skaičių, nes dėl pažangos dirbtinio intelekto (DI) srityje mažėja darbo jėgos poreikis.
IBM
IBM / 123RF.com nuotr.

Pirmadienį duodamas interviu naujienų agentūrai „Bloomberg“, Arvindas Krishna sakė, kad jo įmonė pristabdys administracijos darbuotojų samdymą ir per kelerius metus galbūt sumažins darbo jėgą 7,8 tūkst. darbo vietų.

„Šių su klientų aptarnavimu nesusijusių darbo vietų skaičius siekia maždaug 26 tūkst.“, – pažymėjo A.Krishna.

„Galiu lengvai įsivaizduoti, kad per penkerius metus 30 proc. šių darbuotojų pakeis DI ir automatika“, – kalbėjo jis.

Administracijos darbuotojai sudaro tik dalį iš maždaug 260 tūkst. IBM darbuotojų, o bendrovė ir toliau samdo naujus darbuotojus į tam tikras pareigas, nepaisant to, kad neseniai atleido apie 5 tūkst. darbuotojų kitose srityse, rašoma „Bloomberg“ pranešime.

Antradienį naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime IBM atstovas spaudai visgi pažymėjo, kad „nėra jokios visuotinės samdymo „pauzės“.

„Kruopščiai renkamės darbuotojus pildydami pozicijas, kurios tiesiogiai nesusijusios su mūsų klientais ar technologijomis“, – pridūrė IBM atstovas.

DI technologijos, kaip rodo pokalbių roboto „ChatGPT“ pavyzdys, leidžia lengviau atlikti mažiau sudėtingus darbus, pavyzdžiui, tam tikras žmogiškųjų išteklių užduotis, duomenų valdymą ir kitas pasikartojančias operacijas.

Kovo mėnesį „Goldman Sachs“ atliktas tyrimas parodė, kad dėl dirbtinio intelekto automatizavimo gali būti prarasta net 300 mln. darbo vietų, o ketvirtadalis dabartinių darbo vietų Jungtinėse Valstijose ir Europoje gali būti automatizuotos.

Tačiau nors praėjusių metų pabaigoje pasirodęs DI pokalbių robotas „ChatGPT“ sukėlė tikrą ažiotažą, „Microsoft“ palaikoma ir „OpenAI“ sukurta technologija padaro klaidų, todėl įmonės kol kas patiki jai tik paprastas užduotis.

Pirmadienį Geoffrey'us Hintonas, dar vadinamas „DI krikštatėviu“, paskelbė paliekantis „Google“ DI tyrimų komandą ir sukritikavo „Microsoft“, kad ji per greitai padarė „ChatGPT“ tipo technologiją visuotinai prieinamą.

G. Hintonas teigė, kad konkurencija tarp technologijų milžinių verčia įmones pavojingu greičiu išleisti naujas dirbtinio intelekto technologijas, o tai kelia grėsmę darbo vietoms ir visuomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius