Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 27 /16:59

Inspekcija: skaidriai dirbančiojo ID mažina nelegalų darbą statybose

Per metus nuo skaidriai dirbančiojo identifikavimo kodo (ID) įvedimo nelegaliai statybose dirbančių asmenų skaičius smarkiai sumažėjo, teigia Valstybinė darbo inspekcija. Visgi ji pastebi, kad nelegalaus darbo atvejų daugėja transporto sektoriuje.
Valstybinė darbo inspekcija
Valstybinė darbo inspekcija / 15min nuotr.

Inspekcijos neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus patarėjas Gediminas Noreika teigia, jog statybose mažėjo ir nelegaliai dirbančių lietuvių, ir užsieniečių.

„Stebima tendencija, kad mažėja dirbančių nelegaliai asmenų statybų sektoriuje, užsieniečių skaičius taip pat mažėja ženkliai statybų sektoriuje“, – antradienį Trišalės tarybos posėdyje sakė G.Noreika.

Skaidriai dirbančiojo ID Lietuvoje įvesta pernai balandį, per du mėnesius trukusį pereinamąjį laikotarpį be jo dirbantys statybininkai ir jų darbdaviai nebuvo baudžiami.

VDI duomenimis, 2022 metais patikrinta 2,7 tūkst. darbuotojų statybvietėse, iš jų 548 ID neturėjo, o per pirmąjį šių metų ketvirtį iš 1,3 tūkst. patikrintų asmenų jo neturėjo 196.

G.Noreika sako, kad pernai įvesta naujovė yra veiksminga kovojant su nelegaliu darbu statybose.

„Mes darome tokią prielaidą, kad vis dėl to skaidriai dirbančiojo ID įvedimas į statybų sektorių davė teigiamus rezultatus“, – teigė G.Noreika.

„Sodros“ informacinėje sistemoje suformuotą skaidriai dirbančiojo ID privalo turėti visi statybvietėse dirbantys žmonės: pagal darbo sutartį ar savarankiškai, mažosios bendrijos vadovai, taip pat komandiruoti į Lietuvą darbuotojai.

Už jo neturėjimą darbuotojas baudžiamas 50-150 eurų (už pakartotinį – 150-250 eurų) bauda, o darbdavys – 500-1100 eurų (1100-2550 eurų).

VDI taip pat atkreipia dėmesį, kad per pastaruosius metus mažėjant nelegalaus darbo atvejų statybose, jų daugėja transporto sektoriuje.

„Visais metais daugiausiai būdavo nustatoma statybų sektoriuje, tačiau praėjusiais ir šiais metais matome tendenciją, kai transporto sektoriuje pradėjo didėti nelegaliai dirbančių asmenų, šiuo atveju – tolimųjų reisų vairuotojai. Šis skaičius auga pakankamai greitai, šiais metais jau apie 34 proc. visų atvejų buvo nustatyta transporto sektoriuje“, – sakė G.Noreika.

Jo teigimu, 74 proc. iš visų Lietuvoje nustatytų nelegaliai dirbančių užsieniečių dirbo transporto sektoriuje, dažniausiai tai buvo Baltarusijos, Kazachstano, Uzbekistano valstybių piliečiai.

2022 metais inspekcija iš viso atliko 4,2 tūkst. nelegalaus darbo patikrinimų, jų metu nustatyta beveik 2 tūkst. nelegalių darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius