Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Iš aplikacijų parduotuvės „App Store“ pašalinta kenkėjiška programa „Find and Call“

Kompiuterinio saugumo kompanijos „Kaspersky Lab“ specialistai „Apple“ aplikacijų parduotuvėje „App Store“ rado programą, kuri savavališkai atsisiunčia vartotojų adresų knygų duomenis bei platina reklamines SMS žinutes. Paviešinus šią informaciją programėlė „Find and Call“ buvo pašalinta iš parduotuvės.
Žmogus kalba „Apple“ telefonu
Žmogus kalba „Apple“ telefonu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš pradžių buvo manoma, kad rusų sukurta aplikacija tik platina nepageidaujamus SMS. Tačiau paaiškėjo, kad vartotojui ją įsidiegus ir sutikus „rasti draugus iš adresų knygos“, visi kontaktai persiunčiami į serverį. Tuomet visais telefonų numeriais vartotojo vardu išsiunčiami SMS pranešimai su nuoroda į aplikaciją – taip jai padedama plisti „iOS“ ir „Android“ platformose, praneša Arstechnica.com.

Aplikaciją įsidiegę žmonės nė nežino, kad ji atliko visus šiuos veiksmus.

„Taip, tokios kenkėjiškos programos nėra ypatingai „kriminalistinės“. Tačiau tai vis tiek yra kenkėjiška programa, šiuo atveju ji vagia vartotojų telefonų knygos duomenis ir naudoja juos SMS brukalams“, – teigia „Kaspersky Lab“ tyrėjas Denisas Maslenikovas.

Šiuo metu „Find and Call“ aplikacija pašalinta iš „App Store“ ir „Google Play“ parduotuvių.

Nors „Google Play“ parduotuvėje jau anksčiau buvo rasta nepageidaujamas funkcijas atliekančių aplikacijų, tai pirmas kartas, kai tokia programėlė prasprūdo į „Apple“ aplikacijų parduotuvę.

Anksčiau „Apple“ žadėjo išleisti operacinės sistemos „iOS“ atnaujinimą, kuris priverstų programėles atsiklausti leidimo persiųsti vartotojų duomenis į serverį. Deja, toks atnaujinimas nebuvo išleistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius