Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš burnos padvelkė česnakais? Mokslininkės rado naują priemonę jam numalšinti

Virtuvėje česnakas skaniai kvepia, o iš burnos sklindantis jo kvapas yra siaubingas, rašo sciencealert.com.
Blogas kvapas iš burnos
Blogas kvapas iš burnos / 123rf.com nuotr.

Anot Ohajo valstybinio universiteto maisto mokslininkės Sheryl Barringer, įveikti iš burnos sklindantį česnako kvapą gali padėti jogurtas.

Eksperimentų metu į stiklainį su griežinėliais pjaustyto žalio česnako įmaišę jogurto, Sh.Barringer ir jos kolegė doktorantė Manpreet Kaur nustatė, kad sieros dujų kiekis inde sumažėjo 99 proc.

Net kai buvo panaudoti česnakai, kepti aliejuje, jogurtas vis tiek sumažino kvapiausių junginių kiekį iki 94 procentų.

Nedidelis poveikio skirtumas tikriausiai atsirado dėl to, kad kepant česnaką jau sumažėja beveik visų pagrindinių kvapą skleidžiančių lakiųjų junginių koncentracija.

Siekdami išsiaiškinti, kodėl jogurtas veikia panašiai, Sh.Barringer ir M.Kaur nusprendė išskaidyti pieno produktą į pagrindines sudedamąsias dalis.

Tolesnių eksperimentų metu nustatyta, kad ir sviesto riebalai, ir pieno baltymai veiksmingiau nei vanduo slopina česnako kvapą skleidžiančias lakiąsias medžiagas. Akivaizdu, kad abi sudedamosios dalys yra „puikios priemonės“ šiems kvapiesiems junginiams slopinti.

Mokslininkėms eksperimentuojant su jogurto pH, kuris gali turėti įtakos tam, kaip gerai baltymai jungiasi su lakiosiomis medžiagomis, jos nustatė, kad rūgštesnis jogurtas geriau slopina žalių ir keptų česnakų kvapą skleidžiančias lakiąsias medžiagas.

Tai leidžia manyti, kad baltymai iš tiesų atlieka svarbų vaidmenį mažinant česnakų kvapą ir kad būtent dėl jų jogurtas yra toks veiksmingas.

Dabartinio tyrimo metu nebuvo tirtas jogurto galimybės numušti iš žmogaus burnos sklindantį česnako kvapą, tačiau galima pabandyti jo suvalgyti iškart po česnako ir pamatyti, ar suveiks.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Molecules“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius