Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš išmatų pagaminto vandens paragavęs Billas Gatesas ištarė: tokį gerčiau kasdien

„Microsoft“ įkūrėjas ir buvęs ilgametis vadovas Billas Gatesas stebėjo išmatas krentančias pro didelį žiedą ir įkrentančias į didelį indą. Išmatos krito pro mašiną, buvo verdamos ir apdorojamos. Po kelių minučių jis paragavo galutinio rezultato, kaip pats sako – „skanaus geriamojo vandens stiklinės“.
Billas Gatesas geria iš išmatų pagamintą vandenį
Billas Gatesas geria iš išmatų pagamintą vandenį / Youtube kadras

Apie patyrimą B.Gatesas paskelbė savo tinklaraštyje. Verslininkas lankėsi gamykloje, kuri degina žmogaus išmatas ir iš jų gamina vandenį bei elektrą. Milijardierius ne kartą lankėsi panašiose gamyklose – tokia jo pareiga įgyvendinant Gatesų fondo tikslus pagerinti sanitarines sąlygas neturtingose šalyse. Taigi išgirdęs apie šią gamyklą privalėjo joje apsilankyti.

„Vandens skonis buvo toks pats, kaip ir bet kokio kito, ragauto iš buteliuko. Kadangi esu išstudijavęs šio vandens išgavimo inžineriją, jį laimingai gerčiau kasdien. Tai yra saugu“

„Vandens skonis buvo toks pats, kaip ir bet kokio kito, ragauto iš buteliuko. Kadangi esu išstudijavęs šio vandens išgavimo inžineriją, jį laimingai gerčiau kasdien. Tai yra saugu“, – tinklaraštyje skelbė verslininkas.

Kodėl kas nors galėtų norėti gaminti vandenį ar elektrą iš išmatų?

B.Gateso atsakymas – 2 mlrd. žmonių tuštinasi išvietėse, kurios nėra tinkamai išdžiovintos, dalis žmonių apskritai nesikuklina ir tuštinasi atviroje erdvėje. Atliekos teršia vandenį milijonams žmonių, o tai turi žiaurių pasekmių: vien dėl prastų sanitarinių sąlygų sukeltų ligų kasmet miršta po 700 tūkst. vaikų, be to, dar didelė dalis negali išsivystyti psichiškai ir fiziškai.

Anot verslininko, sugalvoję saugius būdus, kaip atsikratyti žmogaus atliekų, galime apsaugoti žmoniją nuo daugelio iš tų ligų ir padėti didesniam skaičiui vaikų išaugti sveikiems.

„Vakaruose naudojami tualetai nėra atsakymas, nes jiems reikia masyvios kanalizacijų infrastruktūros ir valymo įrenginių, kurie tiesiog nepasiekiami vargingose šalyse. Prieš kelerius metus mūsų fondas ėmėsi ieškoti naujo sprendimo“, – rašo B.Gatesas.

Gatesų fondas problemą sprendžia dviem būdais: perkurti tualetus arba nuotekų valymo įrenginius. Vienoje pastarųjų gamyklų, vadinamoje „Omniprocessor“, B.Gatesas ir lankėsi.

Kaip veikia valymo įrenginiai, paaiškinta žemiau esančiame vaizdo įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius