Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 13 /2022 09 14

Iš Lietuvos trauksis vienus didžiausių atlyginimų šalyje mokanti IT bendrovė

Viena dosniausių šalyje veikiančių IT įmonių „Uber Lithuania Software and Development“ Vilniuje ruošiasi uždaryti savo programavimo padalinį. Bendrovė šią žinią patvirtino trečiadienį, tačiau nepatikslino išėjimo terminų. Anot šią naujieną paskelbusio populiaraus užsienio tinklaraštininko Gergely Oroszo, šis pokytis neįvyks staiga – bendrovės veikla bus vykdoma iki 2023 m. birželio.
„Uber“ logotipas
„Uber“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Užsienio spaudoje praėjusią savaitę pasirodė pranešimų, kad UAB „Uber Lithuania Software and Development“, kuri atsakinga už kompanijos IT sprendimus, kitais metais uždarys biurą Vilniuje.

Pirmasis šią žinią pranešė populiariausio platformos „Substack“ technologijų tinklaraščio „The Pragmatic Engineer“ autorius Gergely Oroszas, šioje platformoje jį seka daugiau nei 150 tūkst. vartotojų.

Vyras anksčiau ir pats yra dirbęs „Uber“ kompanijoje, tiesa, ne Vilniuje, ir žinias apie Vilniaus biuro ateitį jis teigia surinkęs per pokalbius su esamais kompanijos darbuotojais.

Tai, kad apie bendrovės pasitraukimą žinoma, 15min patvirtino ir vienos Lietuvos verslo institucijų atstovas, taip pat vienas esamas UAB „Uber Lithuania Software and Development“ darbuotojų.

Kaip rašoma trečiadienį gautame bendrovės atsakyme, tokiam sprendimui įtakos neturėjo nei ekonominė situacija, nei karas Ukrainoje.

„Šis sprendimas yra skirtas mūsų inžinerinių resursų konsolidacijai“, – rašoma bendrovės atsakyme.

„Bendrovės tikslas – išlaikyti kuo daugiau darbuotojų, norinčių likti dirbti „Uber“, atsižvelgiant į turimas galimybes ir įmonės poreikius.
Ši sprendimas palies tik „Uber“ technologinį centrą Vilniuje, o ne vietinį „Uber“ pavežėjimo paslaugų verslą. Vis dar esame tvirtai pasiryžę tęsti savo verslą Lietuvoje ir pasiūlyti žmonėms galimybę saugiai, už prieinamą kainą ir patikimai judėti su „Uber“ programėle“, - rašoma komentare 15min.

Bendrovė teigia pasiryžusi pasiūlyti visiems tokio sprendimo paveiktiems darbuotojams „kitas galimybes kompanijos“ viduje. Šis sprendimas nepaveiks „Uber“ padalinių kitose šalyse.

Liepą paaiškėjo, kad iš Lietuvos traukiasi ir pasaulinė sporto statistiką profesionalioms sporto lygoms bei žiniasklaidai teikianti bendrovė „Genius Sports“, kuri taip pat čia buvo įkūrusi programavimo padalinį.

Mokėjo didžiausius atlyginimus

„Uber Lithuania Software and Development“ įmonė beveik visuomet atsidurdavo didžiausius atlyginimus mokančių įmonių sąrašo viršuje.

Štai šių metų liepą pagal atlyginimo dydį ji užėmė antrą vietą tarp visų Lietuvos įmonių. Ne kartą pagal mokamų atlyginimų dydį ji yra iškopusi ir į pirmąją vietą.

Įmonėje užfiksuota atlygio mediana (prieš mokesčius) siekė 7415 eurų, atlyginimo vidurkis – 7284 eurus. Įmonėje dirba 63 darbuotojai.

Anot G.Oroszo, sprendimas įmonės viduje paskelbtas rugsėjo 7 d.

Viena priežasčių esą tapo vietinių, patyrusių lyderių trūkumas.

Autorius rašo pažįstantis keletą inžinierių, dirbančių Vilniaus biure iš tų laikų, kai pats dirbo bendrovėje. „Pasikalbėjus su „Uber“ programinės įrangos inžinieriais Vilniuje, paaiškėjo, kad šis argumentas buvo pagrįstas. Šioje vietovėje įdarbinti vadovus buvo sudėtinga, o praeityje buvo įtakingų vadovų, kurie grįžo prie individualaus darbo“, – rašo tinklaraštininkas.

Padalinio Vilniuje išlaikymo kaštai, anot jo, greičiausiai nebuvo pagrindinė priežastis.

Anot G.Oroszo šaltinių, „Uber“ nežada biuro uždaryti staiga – pilnai užbaigti darbus žadama iki 2023 m. birželio. „Uber“ padės žmonėms, norintiems persikelti ir dirbti kituose pasirinktuose biuruose. Veiklos vertinimo procesas bus baigtas 2023 m. pradžioje, o premijos bus mokamos maždaug 2023 m. kovo mėn.“, – savo tinklaraštyje rašo G.Oroszas.

„Jei samdote puikius inžinierius, esu tikras, kad kai kurie iš jų bus atviri naujoms galimybėms: arba dabar, arba po kelių mėnesių. Su žmonėmis, su kuriais dirbau, turėjau tik puikios patirties“, – pridūrė autorius.

Lietuvoje „Uber“ turi įsteigę dvi įmones – be jau minėtos „Uber Lithuania Software and Development“, kurios veikla nurodomas kompiuterių programinės įrangos kūrimas, šalyje dar veikia ir kiek plačiau tarp gyventojų žinoma „Uber Lithuania“, užsiimanti keleivių pervežimu ir taksi paslaugomis.

Nėra aišku, ar šie pokyčiai gali tiesiogiai paliesti „Uber“ vairuotojų paslaugas, kadangi šių bendrovių veiklų sritys yra skirtingos.

Tiesa, „Uber Lithuania“ finansiniai rodikliai, kaip ir jų populairumas, Lietuvoje per kelerius metus yra gerokai sumenkę.

Rekvizitai.lt duomenimis, bendrovės pajamos 2021 m. buvo 87,2 tūkst. eurų, o 2017 m. – 407 tūkst. eurų. Per šiuos metus bendrovės pajamos nuosekliai mažėjo.

Tuo tarpu „Uber Lithuania Software and Development“ finansiškai laikėsi kur kas geriau – 2021 m. pardavimo pajamos siekė 6,37 mln. eurų, pelnas – 234 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius