-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsčiose esančių kūdikių plaučiuose ir smegenyse rasta toksiškų oro taršos dalelių

Toksiškų oro taršos dalelių rasta dar kūdikių plaučiuose, kepenyse ir smegenyse dar prieš jiems pirmą kartą įkvepiant oro. Mokslininkų teigimu, šis atradimas kelia „didelį nerimą“, mat nėštumo laikotarpiu vystymosi etape esantis vaisius yra pažeidžiamiausias, praneša „The Guardian“.
Ultragarso nuotrauka
Ultragarso nuotrauka / 123RF.com nuotr.

Audiniuose rasta tūkstančiai juodosios anglies dalelių, kurias nėštumo metu įkvėpė motina ir kurios per kraują ir placentą pateko į vaisiaus organizmą.

Jau anksčiau buvo žinoma, kad nešvarus oras stipriai susijęs su dažnesniais persileidimais, priešlaikiniais gimdymu, mažu gimimo svoriu ir sutrikusiu smegenų vystymusi. Tačiau naujajame tyrime pateikiama tiesioginių įrodymų, kaip ši žala gali būti padaryta. Mokslininkai teigė, kad tarša gali turėti poveikį sveikatai visam gyvenimui.

Kietosios dalelės atsiranda iš suodžių, susidarančių deginant iškastinį kurą transporto priemonėse, namuose ir gamyklose. Jos sukelia organizmo uždegimus bei perneša toksiškas chemines medžiagas.

Tyrimas buvo atliktas su nerūkančiomis motinomis Škotijoje ir Belgijoje – vietose, kur oro tarša yra palyginti maža.

„Pirmą kartą įrodėme, kad juodosios anglies nanodalelės ne tik patenka į pirmojo ir antrojo trimestro placentą, bet ir patenka į besivystančio vaisiaus organus“, – sakė Aberdyno universiteto profesorius Paulas Fowleris.

„Dar didesnį nerimą kelia tai, kad šios dalelės patenka ir į besivystančias žmogaus smegenis“, – sakė jis. „Tai reiškia, kad šios nanodalelės gali tiesiogiai sąveikauti su žmogaus vaisiaus organų ir ląstelių valdymo sistemomis.“

Prof. Timas Nawrotas iš Haselto universiteto Belgijoje, kuris buvo vienas iš tyrimo vadovų, sakė: „Oro kokybės reguliavimas turėtų pripažinti šį [oro taršos] perdavimą nėštumo metu ir veikti siekiant apsaugoti jautriausius žmogaus vystymosi etapus.“

Jis teigė, kad vyriausybės yra atsakingos už oro taršos mažinimą, tačiau žmonės, jei įmanoma, turėtų vengti judrių kelių.

123RF.com nuotr./Oro tarša
123RF.com nuotr./Oro tarša

Pirmą kartą oro taršos daleles placentoje 2018 m. aptiko Londono Karalienės Marijos universiteto profesorius Jonathanas Griggas su kolegomis.

„Tai, kad dalelės patenka į vaisiaus smegenis, kelia susirūpinimą, nes tai gali turėti pasekmių vaikui visam gyvenimui“, – sakė J.Griggas.

2019 m. atlikus išsamią pasaulinę apžvalgą padaryta išvada, kad oro tarša gali pakenkti kiekvienam organui ir beveik kiekvienai žmogaus kūno ląstelei. Nustatyta, kad mažytės dalelės taip pat peržengia kraujo ir smegenų barjerą, o milijardai jų rasta jaunų miesto gyventojų širdyse.

Daugiau nei 90 proc. pasaulio gyventojų gyvena vietose, kur oro tarša viršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, dėl to kasmet miršta milijonai žmonių.

Naujajame tyrime, paskelbtame žurnale „Lancet Planetary Health“, oro taršos dalelių rasta visuose tirtuose plaučių, kepenų ir smegenų audinio mėginiuose, taip pat bambagyslės kraujyje ir placentoje. Dalelių koncentracija buvo didesnė, kai motina gyveno didesnio oro užterštumo vietovėje, palyginti su kitomis tyrime dalyvavusiomis moterimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius