Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Išjungus visas programėles telefonas neišsikraus ilgiau – mitas: kaip yra iš tiesų?

Telefono baterija bus ilgaamžiškesnė, jei įrenginį retkarčiais išjungsite ir įjungsite, o krauti išmanųjį įkroviklio laidą įkišus į kompiuterį – kenksminga. Tai tik keli klaidingi mitai, susiję su būdais pagerinti telefono baterijos veikimo laiką. Neteisingas yra ir neretai girdimas patarimas visiškai išjungti visas naudojamas programėles, rašoma „Tele2“ pranešime spaudai.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Unsplash nuotr.

Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas, paaiškina, kad iš tiesų tokio veiksmo rezultatas yra priešingas – uždarant visas programėles sunaudojama daugiau energijos, todėl baterija gali išsikrauti greičiau.

Veikia budėjimo režimu

Didelė tikimybė, kad jūsų išmaniajame telefone vienu metu yra atvertos dešimtys skirtingų programėlių. Tokiu atveju gali atrodyti, kad visos jos, net ir veikdamos fone, naudoja telefono baterijos energiją ir įrenginys išsikrauna greičiau. Dėl to dažnas naudotojas profilaktiškai visas programėles pilnai išjungia.

Vis dėlto, A.Lukošius sako, kad šis įsitikinimas – klaidingas. Net ir atidarytos programos, veikiančios fone, nėra tokios aktyvios, kaip gali atrodyti.

„Nepriklausomai nuo to, kokį išmanųjį telefoną naudojate, jie visi turi skiltį, leidžiančią matyti visas atvertas programėles. Tai labiausiai praverčia vienu metu darant kelias užduotis. Kai jomis aktyviai nesinaudojate, jos veikia budėjimo režimu – yra atvertos, tačiau nenaudoja sistemos išteklių, tai yra, nenaudoja ir baterijos energijos, tad telefono neiškrauna“, – sako A.Lukošius.

Uždarinėjimas gali pakenkti

Ekspertas priduria, kad visiškai uždaryti programėles reikalinga tik tuo atveju, jei jos nustoja reaguoti į bet kokias jūsų užklausas. Dažnas programėlių uždarymas ne tik netaupo baterijos energijos, bet ir gali turėti atvirkštines pasekmes.

„Fone esančios programėlės įrenginio yra veiksmingai „užšaldomos“. Tai smarkiai apriboja jų galimybes ir atlaisvina jų naudojamą operatyviąją atmintį. Išmanieji tai daro taip gerai, kad užšaldytos programėlės atšaldymas reikalauja daug mažiau energijos nei pilnai uždarytos programėlės paleidimas iš naujo“, – teigia A.Lukošius.

„Priverstinis programėlių išjungimas ne tik nepadeda, bet ir kenkia. Jūsų baterijos veikimas bus prastesnis, o perjungti programėles užtruks daug ilgiau“, – priduria „Tele2“ Inovacijų ekspertas.

Pasak A.Lukošiaus, prailginti išmaniojo telefono baterijos veikimo laiką galima kitais būdais. Tam svarbu reguliariai atnaujinti programinę įrangą, sumažinti ekrano ryškumą, įrenginyje įjungti taupaus energijos vartojimo parinktį, taip pat išjungti buvimo vietos sekimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius