-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išrinkti 2019 metų Lietuvos „Naujieji knygnešiai“

Vakar, birželio 19 d., įvykusiame konkurso „Naujasis knygnešys 2019“ finale buvo pristatyti originaliausi ir įdomiausi per porą pastarųjų metų Lietuvoje sukurti skaitmeniniai sprendimai, rašoma pranešime spaudai.
Konkurso „Naujasis knygnešys“ apdovanojimai
Konkurso „Naujasis knygnešys“ apdovanojimai / RRT nuotr.

Šis konkursas – nacionalinė Lietuvos atranka į vieną didžiausių pasaulyje, Jungtinių Tautų globojamą skaitmeninių inovacijų konkursą „World Summit Awards“. Jame šiais metais Lietuvai atstovaus šie 8 sprendimai:

„MoQ“ (UAB „Mobilieji mokėjimai“), pirkiniams telefonu skirta programėlė (kategorija „Verslas ir komercija“);

„ChestEye CAD“ („Oxipit“, UAB), automatizuotam rentgenogramų aprašymui naudojant giliojo mokymosi neuroninius tinklus skirtas sprendimas (kategorija „Sveikata ir gerovė“);

„Eddy travels“ („Eddy Travels“), dirbtinio intelekto pagrindu veikiantis skaitmeninis kelionių asistentas (kategorija „Kultūra ir turizmas);

RRT nuotr./„Eddy Travels“ konkurse „Naujasis knygnešys“
RRT nuotr./„Eddy Travels“ konkurse „Naujasis knygnešys“

„VSight“ (Cihat Kahraman), papildytos realybės sprendimas, skirtas gamybinėms kompanijoms (kategorija „Išmaniosios gyvenvietės ir urbanizacija“);

RRT nuotr./„Vsight“ konkurse „Naujasis knygnešys“
RRT nuotr./„Vsight“ konkurse „Naujasis knygnešys“

„BitDegree“ („BitDegree“), globali internetinių mokymosi kursų platforma (kategorija „Mokymasis ir švietimas“);

„Startup Visa Lithuania“ („Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinys „Startup Lithuania“), interneto platforma, skirta užsienio talentų ir investicijų pritraukimui į Lietuvą (kategorija „Valdžia ir piliečių įsitraukimas“);

RRT nuotr./„Startup Visa Lithuania“ konkurse „Naujasis knygnešys“
RRT nuotr./„Startup Visa Lithuania“ konkurse „Naujasis knygnešys“

„CHRG Network“ (Rokas Danusevičius), elektromobilių krovimo stoteles į vieną tinklą sujungianti platforma (kategorija „Aplinka ir žalioji energija“);

„Portal365“ („Adel Salah“), nevyriausybinėms organizacijoms skirta finansavimo pritraukimo ir valdymo įrankių platforma (kategorija „Įsitraukimas ir įgalinimas“).

Geriausio sprendimo Lietuvai vardą pelnė „Technologijų vedliai“ („bit&Byte“ kūrybinių technologijų akademija) mentorystės programa ir platforma pradinių klasių mokytojams, skirta padėti jiems įgyti įvairiapusiškų skaitmeninių įgūdžių ir jais sėkmingai dalintis su savo mokiniais.

Metų startuolio vardą, 3000 Eur piniginį prizą, taip pat papildomus, startuoliams aktualius prizus laimėjo startuolis „Ligence“, kurio komanda kuria unikalų automatizuoto širdies ultragarsinės diagnostikos tyrimo sprendimą.

Populiariausiu sprendimu, pelniusiu daugiausiai publikos simpatijų, paskelbtas „Attention Insight“ („Attention Insight“, UAB) – dirbtinio intelekto sistema, leidžianti rinkodaros vadovams ir žiniasklaidos kanalams pažvelgti į dizainą vartotojo akimis.

Specialus komisijos prizas – pažadas skirti komisijos narių laiką patarimams ir mentorystei, o taip pat padėti viešinti šią inovaciją – suteiktas už sprendimą „Balsas“ (JSC Kauno autobusai), padedantį regėjimo negalią turintiems žmonėms patogiai keliauti viešuoju transportu.

RRT nuotr./Konkurso „Naujasis knygnešys 2019“ laureatai
RRT nuotr./Konkurso „Naujasis knygnešys 2019“ laureatai

„Jungtinių Tautų globojami „World Summit Awards“ apdovanojimai – dar viena galimybė garsinti Lietuvos vardą pasaulyje, pristatant mūsų šalį kaip gabių, inovatyvių skaitmeninių sprendimų kūrėjų traukos centrą, – sako Ieva Žilionienė, WSA Lietuvos nacionalinė ekspertė ir WSA pasaulinės žiuri narė. – Galimybė startuoliams pasirodyti ir susipažinti su bendraminčiais visame pasaulyje yra svarbi ir WSA ją suteikia. Labai džiaugiamės nacionalinėje atrankoje sulaukę išties įdomių, originalių, visapusiškų skaitmeninių sprendimų – tai leidžia tikėtis Lietuvos nominantų sėkmės ir pasauliniame konkurse.“

Renginio metu, tęsiant daugiametę tradiciją, apdovanotas ir naujasis knygnešys – žmogus, savo darbais ir pasiekimais nusipelnęs Lietuvos informacinės visuomenės plėtrai. Šiemet šis garbingas apdovanojimas įteiktas dr. Gintautui Grigui, Vilniaus Universiteto Matematikos ir informatikos instituto docentui, pirmosios lietuviškos skaičiavimo mašinos „Rūta“ projekto vadovui, daugiamečiam lietuviškos kompiuterinės terminijos puoselėtojui.

Lietuvoje nacionalinės atrankos konkursą organizuoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK) bei Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT). Konkurso draugai: „Verslo žinios“ ir „15min“, „Bitė Lietuva“, „Tele2“, „Telia Lietuva“, „StartUp Wise Guys“, „Change Makers On“, „Vilnius Tech Park“, „ Startup Lithuania“, „Open Circle Capital“, „70 Ventures“.

WSA atrankos procesas susideda iš kelių etapų:

Nacionalinės atrankos etapas. Jo metu kiekviena valstybė išrenka savo geriausiuosius – daugiausiai gali būti po 8 nacionalinius laimėtojus, po vieną kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų. Lietuvos nacionalinė atranka yra konkursas „Naujasis knygnešys“. Jame vadovaujamasi tomis pačiomis taisyklėmis ir atrankos kriterijais, kaip ir WSA. Šalies nacionalinis ekspertas nominuoja vietos konkurso nugalėtojus pasauliniam konkursui.

WSA Interneto žiuri etapas. Jo metu ekspertai iš įvairių pasaulio valstybių įvertina ir kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų atrenka po 15-20 finalininkų.

WSA Didžiosios žiuri etapas. 16 WSA Didžiosios žiuri narių – pripažintų ekspertų, atstovaujančių visiems pasaulio regionams – atidžiai įvertina visus finalininkus ir išrenka nugalėtojų 40-tuką – po 5 sprendimus 8 konkurso kategorijose, kurie būna kviečiami į tris dienas trunkantį pasaulinio masto renginį „WSA Global Congress“. 2019 m. konkurso nugalėtojai bus pakviesti į 2020 m. kovo mėn. Vienoje, Austrijoje vyksiantį pasaulinį kongresą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius