Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 22 /07:59

Istorinis žingsnis: „SpaceX“ sėkmingai vertikaliai nuleido raketą

Kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ pirmadienį paleido savo galingą raketą „Falcon 9“ ir vėliau ją nutupdė stačią, pirmąkart sėkmingai atlikusi tokį manevrą. Tai istorinis žingsnis siekiant padaryti raketas daug kartų panaudojamas – kaip lėktuvus.

Tiesa, privati kosminių skrydžių bendrovė „Blue Origin“, kurią valdo „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas, prieš mėnesį tai padarė pirmoji. Tačiau „SpaceX“ raketa yra pažangesnė – ji gali aukščiau ir žymiai greičiau pakilti į kosmosą.

Dabar visos į kosmosą kylančios raketos po pakilimo yra sunaikinamos. Kadangi kiekvienam pakilimui raketą reikia gaminti iš naujo, tai padidina kosminių skrydžių kainą.

Privačios kosminių skrydžių bendrovės ilgą laiką ieško būdų, kaip išsaugoti kai kurias raketos dalis ir jas panaudoti dar kartą, tokiu būdu sumažinti kosminių skrydžių kainą. 

Sakalas nusileido!

„Falcon“ („Sakalas“) nusileido“, – pranešė komentatorius, o „SpaceX“ būstinėje Hortono mieste Kalifornijoje susirinkę žmonės džiaugsmingai plojo ir šaukė.

„SpaceX“ tiesioginėje vaizdo transliacijoje matėsi, kaip pirmoji raketos pakopa nusileidžia Kanaveralo kyšulyje Floridoje.

Aukšta balta raketa leidosi įjungusi variklius, o iš jos besiveržianti liepsna nušvietė nakties padangę.

Transliacijoje matėsi, kad raketa stabiliai nusileido ant žemės.

Vėliau komentatoriai nurodė, jog raketa sėkmingai iškėlė į orbitą 11 palydovų, priklausančių pasaulinei ryšių bendrovei ORBCOMM.

VIDEO: Falcon 9 First Stage Landing | From Helicopter

„Falcon“ pirmosios pakopos nusileidimas patvirtintas, – „SpaceX“ parašė savo „Twitter“ žinutėje. – Visi 11 ORBCOMM palydovų iškelti į numatytas orbitas.“

Keli mėginimai nutupdyti „Falcon 9“ pirmą pakopą ant vandenyne plūduriuojančios platformos buvo nesėkmingi: raketa arba smarkiai rėždavosi į laivą, valdomą per atstumą, arba nuvirsdavo.

Tačiau „SpaceX“ tvirtino, kad kiekvienas bandymas padėdavo inžinieriams vis labiau priartėti prie sėkmingo sprendinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius