Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 29

IT pasaulyje: kuo skiriasi geidžiamiausių specialistų darbo pobūdis ir atlyginimai?

Kalbos apie IT sektoriaus darbuotojų trūkumą ir viliojančius atlyginimus netyla jau ne vienerius metus. Nors yra daugybė skirtingų IT specialistų, dažnai jie visi apibūdinami kaip programuotojai. 15min pasidomėjo, kokie IT specialistai paklausiausi Lietuvoje pastaruoju metu, kuo skiriasi jų darbo specifika ir kokių algų galima tikėtis.
Programavimas
Programavimas / 123RF.com nuotr.

Visos IT specialybės yra glaudžiai susijusios viena su kita, mat projektai, prie kurių dirbama, dažnai persipina. Tačiau, nors skirtingų krypčių programuotojai dirba kartu, jų darbo specifika gali gerokai skirtis.

„Kuriant kompleksinius IT produktus, reikia ieškoti tinkamiausio ir teisingiausio sprendimo, todėl būtina nuolat lavinti kritinį bei loginį mąstymą, nuosekliai auginti kompetencijas, nuolat atnaujinti technines žinias, glaudžiai bendradarbiauti su komanda. Be to, tai galioja visų IT specialybių darbuotojams“, – pasakojo IT įmonės „Devbridge“ technologijų direktorius Rimantas Benetis.

Šiandien rinkoje taip trokštamiems IT specialistams siūlomas dažnai vidutinį atlyginimą šalyje gerokai viršijantis atlygis.

Jo teigimu, žengus į IT sritį, atlyginimas tikrai neturėtų nuvilti. „Šiandien rinkoje taip trokštamiems IT specialistams siūlomas dažnai vidutinį atlyginimą šalyje gerokai viršijantis atlygis“, – pasakojo R.Benetis.

15min pakalbinti technologijų įmonių atstovai atskleidė, kuo skiriasi populiariausių IT sričių darbuotojų kasdienybė ir kokio atlyginimo galima tikėtis.

Front-end ir back-end programuotojai

Klientų reikalavimams patenkinti ir programinei įrangai sukurti yra reikalingi įvairiausių specializacijų programuotojai.

Front-end programuotojai atsakingi už tai, ką mato vartotojas (tinklalapyje), taip pat yra atsakingi už skirtingų prietaisų suderinamumą tarpusavyje.

„Tai yra, kuriant vienokį ar kitokį IT produktą, Front-end programuotojai sukuria tai, ką, kur ir kaip matys bei sąveikaus galutiniai IT produkto vartotojai. Svarbu ir kokia eilės tvarka bus išdėstyti elementai projekte (tinklalapyje arba mobiliojoje aplikacijoje), kur matysis nuotraukos, mygtukai ar kitos detalės, kaip atrodys vizualinis sprendimas, kai jis bus naudojamas per skirtingo dydžio ekranus ar įvairius įvesties įrenginius, tokius kaip planšetės, išmanūs telefonai, įvesties terminalai, skirtingos internetinių puslapių naršyklės ir pan.“, – pasakojo Žydrūnas Tamašauskas, „Oxylabs“ produktų vystymo vadovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Paula Žilinskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Paula Žilinskaitė

O back-end programuotojai atsakingi už tai, kas yra nematoma klientui – duombazės, serverių programavimas, API, duomenų logika ir saugojimas, pasakojo Paula Žilinskaitė, „Kilo Health“ akademijos vadovė. Be jų programėlės ar tinklalapiai tiesiog neveiktų.

„Galima sakyti, jie kuria IT produkto „smegenis“. Paprastai tariant, back-end programa priima iš anksto numatytus sprendimus ir padeda programėlei ar internetiniam puslapiui suprasti, kokią informaciją ir kada pateikti, kaip sureaguoti į mygtuko paspaudimą, kokius įvesties duomenis priimti iš produkto galutinio vartotojo“, – komentavo Ž.Tamašauskas.

Taigi back-end programuotojai kuria programos pagrindą (sąsają), o front-end programuotojai – išvaizdą, kuri yra priklausoma nuo back-end sąsajos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius