Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IT specialybių tendencijos: į kurią sritį dabar nerti vertingiausia?

Ekspertai sutaria, kad IT specialistų trūkumas augs, o kai kurių specialybių poreikis tik didės. Tai įrodo ir Pasaulio ekonomikos forumo pateikta ataskaita, pasak kurios, 2025 metais modernios technologijos pakeis 85 milijonus įvairių sričių darbo vietų, taip sukurdamos 97 milijonų IT specialistų deficitą.
IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, technologijų direktorius Rimantas Benetis.
IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, technologijų direktorius Rimantas Benetis. / „Devbridge“ nuotr.

Tam pritaria ir IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, technologijų direktorius Rimantas Benetis. Jo nuomone, IT specialistų trūkumas ne tik, kad nemažės, bet ir atsiras vis naujų poreikių, kaip ši sritis turės evoliucionuoti.

„Didžiausias augimas vyksta duomenų inžinerijos erdvėje, nes duomenų kiekiai auga beprotišku tempu. Įmonės ieško būdų kaip išnaudoti sukauptus duomenis, todėl visos sritys, susijusios su duomenų surinkimu ir apdorojimu yra „ant bangos“. Taip pat daug iššūkių kelia ir dirbtinio intelekto sritis. Be to, reiktų nepamiršti kito svarbaus aspekto – programos sensta, tad reikia perdaryti ir tai, kas jau yra sukurta. Tad perspektyvių karjeros galimybių IT specialistams netrūks“, – pabrėžia R.Benetis.

„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, technologijų direktorius Rimantas Benetis.
„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, technologijų direktorius Rimantas Benetis.

Pasak jo, svarstantiems apie programuotojo darbą reiktų pasiruošti nuolatiniam naujų dalykų mokymuisi ir pažinimui. Programavimas – tai logiškų ir efektyvių veiksmų skaldymas į mažesnius vienetus, kuriuos taip pat reikia gebėti paaiškinti, o tam prireikia ne tik inžinieriams reikalingų savybių.

„Programuotojas turi mokėti programavimo problemą paaiškinti paprastai, viešojo kalbėjimo įgūdžiai čia irgi yra svarbūs, kaip ir mokėti perprasti kliento verslo specifiką. IT sritis yra labai plati, todėl visada galima rasti tai, kas labiausia patinka (programavimas, testavimas, duomenų analitika, dirbtinis intelektas)“, – sako vadovas.

Visų pirma – kas įdomu

Technologijų direktorius įsitikinęs, jog karjeros sėkmę IT srityje nulems sugebėjimas dirbti komandoje, geranoriškumas ir labai geras suvokimas, ką ir kokiame kokybės lygyje atlikti. Taip pat reikia susitaikyti, kad čia teks mokytis visą gyvenimą, todėl greitas žinių įsisavinimas bus labai svarbus.

„Žiūrint į ateities perspektyvas nepanašu, kad technologijų pokyčio tempas itin stipriai sulėtės, todėl tiesiog negalima sustoti ir teks nuolat mokytis bei judėti į priekį tiek naujiems, tiek ir patyrusiems specialistams. Ir vis dėlto, svarbiausia, besirenkant, kuria kryptimi judėti – ar tai jums iš tikrųjų įdomu. Jei vaikysitės tik populiarumo ar pinigų, ilgainiui toks darbas gali tapti kančia arba tiesiog nepavyks pasiekti tokių gerų rezulatatų, kaip specialistui, kurio akys dega“, – įsitikinęs pašnekovas.

Taip pat, IT eksperto nuomone, labai svarbu pasirinkti tokią organizaciją, kurioje būtų realios galimybės augti. R.Benečio teigimu, kai darbe žmogus yra apsuptas motyvuotų ir stiprių kolegų, tobulėjimas tampa labai natūraliu procesu. Ilgainiui susiformuoja noras ne tik mokytis iš kitų, bet ir pačiam išsikelti vis ambicingesnius tikslus.

„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, technologijų direktorius Rimantas Benetis.
„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, technologijų direktorius Rimantas Benetis.

„Mūsų komandų branduolius sudaro patirties turintys aukščiausiojo lygio programuotojai, testuotojai, infrastruktūros inžinieriai, verslo analitikai, produktų vadovai ir dizaineriai, net 80 procentų šių darbuotojų yra aukščiausios kvalifikacijos ir itin solidžią patirtį sukaupę specialistai, likusioji dalis yra jaunesnieji kolegos, prisijungę po mūsų „Sourcery“ akademijų. Toks modelis mums padėjo rasti balansą tarp patyrusių specialistų, ir kandidatų neturinčių patirties. Pirmieji nori auginti naujokus ir didžiuojasi jų pasiekimais. Antrieji vertina jiems skiriamą laiką ir patirtį, įgytą kaskart vis kitame projekte“, – mano jis.

Naujausios IT tendencijos

Besirenkant specializaciją, R.Benetis dar kartą atkreipia dėmesį, kad labai svarbu atrasti nišą, kuri būti ne tik paklausi ar perspektyvi, bet ir įdomi pačiam specialistui.

„Šiuo metu tikrai yra didelis DevOps specialistų poreikis, tik dar ne visos įmonės iki galo supranta, ką ši sritis apima. DevOps – tai praktikos, apjungiančios programinės įrangos kūrimą ir IT operacijas, jos pastaruoju metu išpopuliarėjo, nes vis daugiau įmonių transformuoja IT procesus, komandas bei bendrą įmonės kultūrą, siekiant prisitaikyti prie modernių technologinių tendencijų bei naujos darbo metodikos. Jų specialistai turi suprasti visą produkto gyvenimo kelią. Jei norite čia augti, neprašausite, jei įsigilinsite į Terraform programinę įrangą. Žinoma, reikalingas ir debesų kompiuterijos suvokimas, tačiau tai dabar yra būtina visiems IT specialistams“, – pataria jis.

Kalbant apie kitas populiarias specializacijas jis teigia, kad vis labiau front-end ir back-end programuotojus skatina pereiti į full-stack – taip jie galės plačiau matyti kuriamus projektus ir būti efektyvesni.

„Tiems, kurie specializuojasi back-end, Java ir .NET programavimų kalbų poreikis iki šiol yra didžiulis. Taip pat matome ir dinaminių kalbų, ypatingai dirbant su duomenimis, tokių, kaip Python, ir kitų poreikį. Front-end specialistai neapsiriks, jei gilinsis į React ar Angular. Testuotojai ir toliau vis labiau kryps į automatizavimą, todėl programavimas niekur nedings ir šioje srityje“, – įvardija R.Benetis.

Šiuo metu daugelio dėmesys nukrypęs į dirbtinį intelektą (DI) ir jo suteikiamas galimybes. Į tai pašnekovas žvelgia iš kelių perspektyvų.

„Žinoma, dirbtinis intelektas daug duoda, bet tuo pačiu – ir atima. Jis pagreitina techninius darbo procesus, tačiau tam, kad DI tobulėtų, renka ir saugo informaciją. Intelektinės nuosavybės klausimas vis dar išlieka. Ateityje DI įtaka tik augs, tačiau bent jau kol kas neapibrėžtumo sąlygomis, kur reikalingi loginiai, unikalūs sprendimai, tai nelabai pasitelksi. Kita problema, kurią matau – bus daugiau ne tokių sumanių programuotojų, nes, kai tau nereikės dalies suprasti, nežinosi, ko trūksta. Tai natūralu, nes, pavyzdžiui, kai atsirado Google Maps, žmonės nebemoka naudotis tradiciniais žemėlapiais. Tiesa, atsiras vis naujų specialybių, kaip, pavyzdžiui, jau dabar augantis DI programuotojų poreikis, tad DI tikrai atvers daug naujų perspektyvų bei galimybių, kas bus tam pasiruošę“, – teigia jis.

Įmonės kultūra – itin svarbu

Taip pat vadovas atkreipia dėmesį į darbovietės pasirinkimo svarbą – labai svarbu, kad ji ir suteiktų galimybes augti, ir būtų kultūriškai priimtina.

Organizacijoje taikomos mokymų galimybės suteikia nuolatinę galimybę profesiškai tobulėti. Vienas iš pavyzdžių yra tai, kad didžioji „Devbridge“ vadovų dalis užauga įmonėje. Kai kurie vadovai savo IT karjerą pradėjo bendrovėje net nenumanydami, kad vėliau užims šias pozicijas.

O jaunieji IT kolegos įprastai per 1,5 – 2 metus perkopia į aukštesnį ekspertinį lygį, o per 3 – 4 metus tampa labai stipriais ekspertais. Neretai šiuo periodu komandos nariai pradeda įsivardinti kokiame kompetencijų ir atsakomybių derinyje tarp techninių žinių, vadovavimo, projektų valdymo save mato ir kur link toliau augs.

„Norint būti geidžiamu specialistu, reikia nusiteikti, kad laukia nuolatinis tobulėjimas. Per daugiau nei 10 metų ne tik išaugo mūsų klientų portfelis, bet ir augo kasdien atliekamų darbų apimtys, gaminamų produktų svarba patiems klientams. Jei anksčiau visą pusmetį produktus kurdavo komandos sudarytos iš 5 ar 6 žmonių, šiuo metu turime ir beveik iš 80 kolegų sudarytą komandą, kuri prie vieno projekto jau dirba ne vienerius metus“, – įvardija R.Benetis.

Jis išskiria, jog nuolatinis mokymasis yra tapęs įmonės DNR dalimi, o darbuotojų aukšta kvalifikacija leidžia lengvai įsisavinti naujas technologijas. Taip pat labai svarbu, kad darbuotojai ne tik bendradarbiautų, bet ir augintų vienas kito kompetencijas. Kai visi suinteresuoti ir siekia gerų rezultatų, susiformuoja motyvuojanti aplinka – įgyvendintais darbais džiaugiasi ne tik komanda bei klientai, bet ir milijonai galutinių vartotojų.

„Taip pat kartą per mėnesį darbuotojas gali susiplanuoti savo darbus ir nevaržomai skirti pasirinktą dieną, pavyzdžiui, vien tik mokymuisi. Šią dieną mes vadiname asmeninio tobulėjimo diena (angl. Self Learning Day). Darbuotojas tą dieną gali skaityti knygas, dalyvauti konferencijose, mokymuose ar su komanda dalytis gerosiomis praktikomis, mokytis vienas iš kito. Kartais ši diena paskiriama, pavyzdžiui, savanoriavimui, arba siekiant kažką įdomaus sukurti, taip gimsta ne tik naudingi vidiniai įrankiai, bet ir dažnai yra sugalvojamos naujos idėjos, pavyzdžiui, suorganizuoti visos Lietuvos testuotojų hakatoną ar parengti pranešimą dalyvauti didžiausioje technologijų konferencijoje, prisidėti prie Kauno IT bendruomenės „KIT Club“, jungiančios IT srities specialistus vystymo, kurios artimiausias renginys dabar vyks mūsų biure Kaune spalio 10 d.“, – sako direktorius.

Pasak jo, komandiškumą stiprinančios priemonės ir per daugelį metų pasiteisinę tokie ritualai, kaip bendri penktadienio darbuotojų pietūs, sporto užsiėmimai, pasiekimų šventimas ar komandų vakarėliai, organizacijai taip pat yra gyvybiškai svarbūs.

Realistiškai įvertinti atlygio galimybes

Pasirinkus sritį ir įmonę, kitas svarbus aspektas – realistiškai įsivertinti, koks galimas atlygis.

Tik pradėjus savo karjeros kelią, nereikia tikėtis aukso kalnų, nes atlyginimas tiesiogiai priklauso nuo darbuotojų kvalifikacijos.

„Augant kvalifikacijai auga ir už darbą skiriamas atlygis. Iš pradžių atlygis siekia Lietuvos vidurkį, bet tobulėjant jis labai greitai kyla – jau po pusmečio, metų programuotojo alga gali augti dvigubai, trigubai ir daugiau“, – įvardija R.Benetis.

Ir visgi, jis atkreipia dėmesį, jog nors, programuotojo atlygio ribos yra labai plačios, visi savo atlyginimą ne gauname, o užsidirbame.

„Taisyklė paprasta – jeigu žmogus gali daryti sudėtingesnius darbus, jis už tai ir gauna atitinkamai daugiau. Todėl labai svarbu išsirinkti organizaciją ir komandą, kurioje dirbtų patyrę specialistai“, – pataria IT ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius