-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvyko istorinis skrydis – keleivinis lėktuvas naudojo 100 proc. tvarius degalus

Gruodžio 2 dieną R.Reagano tarptautiniame oro uoste Vašingtone nusileido iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriantis „Boeing 737 Max 8“. Tačiau šio aparato 984 kilometrų kelionė tapo istoriniu aviacijos įvykiu, nes tai buvo pirmasis komercinis orlaivis, 100 procentų varomas tvariais aviaciniais degalais (sustainable aviation fuel – SAF), pranešė CNET.
„United Airlines“ orlaivis
„United Airlines“ orlaivis / 123RF.com nuotr.

SAF yra biodegalai, gaminami iš atsinaujinančios biomasės ir produktų, kurie kitu atveju taptų atliekomis. Energijos departamento svetainėje rašoma, kad JAV kasmet iš milijardo tonų sausos biomasės gali pagaminti 50–60 milijardų galonų SAF. Taip išgautuose degaluose, kuriuos galima tiesiogiai naudoti vidaus degimo varikliuose, yra mažiau anglies, nei iškastiniame kure ir taip būtų galima sumažinti aviacijos ir viso transporto šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijas. Įdomu, kad šiuose degaluose taip pat mažiau aromatinių junginių ir orlaivių varikliuose jis sudega švariau.

Dabar JAV aviacijos pramonės taisyklės leidžia orlaiviams naudoti iki 50 proc. SAF, „United Airlines“ sakė CNET. Tad „United Airlines“ siekė gauti specialų leidimą skristi, viename variklyje naudojant 100 procentų SAF, o kitame – įprastus degalus. Kai leidimas buvo suteiktas, naujas „Boeing 737 Max 8“ nuskraidino 100 keleivių ir „United Airlines“, „Boeing“, ir SAF gamintojos „Virent“ atstovus, rašoma pranešime spaudai.

984 kilometrų kelionė pademonstravo, kad SAF ir įprasti degalai veikia taip pat, nors SAF kelionėje išskyrė iki 75 procentų mažiau anglies, „United Airlines“ pažymėjo CNET.

Anksčiau šiais metais „United Airlines“ pradėjo ir „Eco-Skies Alliance“ programą, kuria pažadėjo 2021 metais nupirkti daugiau nei septynis milijonus galonų SAF. „United Airlines“ teigia, kad taip į atmosferą nebus išskirta 66 000 tonų ŠESD.

Pranešime spaudai rašoma, kad „United Airlines“ į šią programą įtraukė 12 naujų dalyvių, tarp kurių yra tokie garsūs vardai kaip „Maersk“, „Meta“, „Microsoft“, „Salesforce“, ir „Visa“, sutikę pirkti SAF savo reikmėms.

Orlaivių gamintojas „Boeing“ jau paskelbė, kad šio dešimtmečio gale visi jos orlaiviai naudos 100 procentų SAF.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius