Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jaučiate, kad jus kažkas stebi? Tai gali būti ankstyvas sunkios ligos požymis

Buvimo haliucinacijos – tai jausmas, kad kažkas yra šalia, nors iš tikrųjų esate visiškai vienas. Atlikus tyrimus nustatyta, kad šios haliucinacijos būdingos Parkinsono liga sergantiems žmonėms. Mokslininkai teigia, kad šis jausmas taip pat gali padėti numatyti pažinimo funkcijų pablogėjimą sergant šia liga, praneša „Science Alert“.
Jeigu manote, kad būtent taip kažkas stebi visą jūsų gyvenimą – veikiausiai klystate
Jeigu manote, kad būtent taip kažkas stebi visą jūsų gyvenimą – veikiausiai klystate / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Parkinsono liga

Tyrėjai teigia, kad vienas iš dviejų Parkinsono liga sergančių žmonių reguliariai patiria haliucinacijas. Trečdaliui pacientų jos pasireiškia anksčiau nei labiau žinomi simptomai, pavyzdžiui, drebulys.

Tyrimo metu buvo surinkti duomenys apie 75 Parkinsono liga sergančius 60-70 metų amžiaus pacientus.

Komanda nustatė, kad funkcijų, apimančios dėmesį, problemų sprendimą, emocijų reguliavimą ir impulsų kontrolę, kognityvinių funkcijų nuosmukis per penkerius metus buvo spartesnis tiems pacientams, kurie patyrė haliucinacijų ligos progresavimo pradžioje.

„Dabar žinome, kad sergant Parkinsono liga į ankstyvąsias haliucinacijas reikia žiūrėti rimtai“, – sakė gydytojas neurologas Olafas Blanke.

Mokslininkai ragina visus sergančiuosius Parkinsono liga, kuriems pasireiškė haliucinacijos, paminėti savo patirtį gydytojams. Apie šias haliucinacijas dažnai nepranešama, jos atmetamos arba laikomos šalutiniu gydymo poveikiu.

„Ankstyvųjų demencijos požymių nustatymas reiškia ankstyvą ligos valdymą, leidžiantį mums kurti geresnius ir individualizuotus gydymo būdus, kuriais bandoma pakeisti ligos eigą ir pagerinti pažintines funkcijas“, – sakė O.Blanke.

Haliucinacijos apibrėžiamos kaip klaidingas jutiminės patirties suvokimas, paprastai atsirandantis dėl smegenų veiklos sutrikimų, todėl nenuostabu, kad sergant tokiomis smegenų ligomis kaip Parkinsono liga jos tampa dažnesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius