Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

JAV astronautė Whitson tapo daugiausiai kartų į atvirą kosmosą išėjusia moterimi

Amerikiečių astronautė Peggy Whitson ketvirtadienį pateko į istoriją, tapusi daugiausiai kartų į atvirą kosmosą išėjusia moterimi astronaute.
JAV astronautė Peggy Whitson Kazachstane laukia nusileidžiančių kolegų.
JAV astronautė Peggy Whitson Kazachstane laukia nusileidžiančių kolegų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „SpaceX“

Jau aštuntą kartą 57 metų P.Whitson išėjo į atvirą kosmosą iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) ir viršijo ankstesnį amerikietei Suni Williams priklausiusį rekordą.

Išėjimas į atvirą kosmosą prasidėjo 7 val. 29 min. (?13 val. 29 min. Lietuvos laiku), kai P.Whitson ir Shane'as Kimbrough įjungė savo astronautų kostiumų vidaus baterijas ir pro tambūrą išplaukė į kosminį vakuumą.

„Būkit atsargūs ir pasidžiaukite buvimu išorėje, – palinkėjo prancūzų astronautas Thomas Pesquet, atsidarius liukui. – Aš jūsų lauksiu“.

Šio išėjimo į atvirą kosmosą užduotis yra tęsti Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) atnaujinimo darbus, ruošiantis būsimam komercinių erdvėlaivių atvykimui ateinančiais metais.

Ketvirtadienio išėjimas į atvirą kosmosą yra dar vienas iš virtinės darbų naujoms kosminių aparatų prisijungimo vietoms įrengti. Naujieji prisijungimo adapteriai bus skirti naujos kartos komerciniams erdvėlaiviams, kuriuos kuria „ SpaceX“ ir „ Boeing“ ir kuriais astronautai į TKS bus skraidinami nuo 2018 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius