Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atnaujino „pasaulio pabaigos“ lėktuvą: gali atlaikyti branduolinį karą

JAV karinis jūrų laivynas ką tik gavo atnaujintą „pasaulio pabaigos“ (angl. Doomsday) lėktuvą, kuriame sumontuota nauja ryšio įranga, skirta sujungti prezidento „didįjį raudonąjį mygtuką“ su šalies branduolinėmis pajėgomis, praneša „IFL Science“.
E-6 B Mercury
E-6 B Mercury / JAV karinio laivyno nuotr.

"Northrop Grumman" neseniai grąžino JAV kariniam jūrų laivynui pirmąjį lėktuvą E-6B "Mercury", įmontavusi į jį penkis naujus komplektus, kurie pagerina "lėktuvo valdymo, kontrolės ir ryšių funkcijas", teigiama bendrovės interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Visi atnaujinimo darbai buvo atlikti pagal "Northrop Grumman" ir JAV karinio jūrų laivyno 111 mln. dolerių vertės sutartį.

"Northrop Grumman modernizuodama orlaivius naudoja pažangiausias technologijas ir taip remia Karinių jūrų pajėgų misiją užtikrinti išlikimą, patikimumą ir ištvermę užtikrinančias oro valdymo, kontrolės ir ryšių paslaugas tarp Nacionalinės vadavietės ir JAV strateginių bei nestrateginių pajėgų, kad būtų užtikrinta nuolatinė misijų parengtis", - sakė Scott Pfeiffer, "Northrop Grumman" platformų palaikymo ir misijų parengties viceprezidentas Scott Pfeiffer.

E-6B "Mercury" iš esmės yra skraidantis vadavietė, padedanti perduoti Nacionalinės vadovybės - aukščiausios institucijos, kuri sprendžia, ar paspausti "raudonąjį mygtuką" - ir JAV branduolinių pajėgų nurodymus.

Atsižvelgiant į jo galimą vaidmenį branduolinio karo metu, šis lėktuvas dažnai vadinamas "pasaulio pabaigos" lėktuvu.

Idėja ta, kad ore esantis vadavietė yra kur kas patikimesnis ryšių punktas karinėms vadovybėms krizės, tarkime, branduolinio karo, atveju. Net jei nutiktų blogiausia, "E-6B Mercury" lėktuvų parkas leis sprendimų priėmėjams palaikyti ryšį su branduolinių ginklų pristatymo sistemomis.

JAV turi mažiausiai 16 šių lėktuvų, kurie pirmą kartą pakilo 1989 m. paskutiniais Šaltojo karo metais Lėktuvo korpusas iš tikrųjų yra militarizuota komercinio lėktuvo "Boeing 707" versija. Jis gali skristi be sustojimo daugiau kaip 15 valandų be degalų papildymo, tačiau taip pat gali būti papildytas degalais skrydžio metu ir išlikti ore 72 valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius