Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kariuomenė jau bando taikiklį, garantuojantį pataikymą

JAV kariuomenė vertina optinį taikiklį, kuris, anot gamintojų, net neleis naudotojui paleisti šūvio tol, kol nebus garantuotas pataikymas. Taikiklis SMASH yra skurtas Izraelio įmonės „Smart Shooter Ltd.“. Tikimasi, kad jis bus montuojamas ant ginklų, kurie pakeis dabartinius M4 karabinus ir M249 skyriaus automatinius ginklus. Šis arba panašus optinis taikiklis ilgainiui bus pritaikytas JAV kariuomenės būsimos kartos automatiniams skyriaus ginklams, rašo popularmechanics.com.
Išmanusis „Smart Shooter“ taikiklis
Išmanusis „Smart Shooter“ taikiklis / Stopkadras

Leidinio „Military.com“ žurnalistai parodoje „SHOT Show 2020“, kuri vyko Las Vegase (JAV) išbandė sistemą SMASH. Bendrovė „Smart Shooter“, bendromis pajėgomis su „Sig Sauer“, dalyvauja JAV kariuomenės Būsimos kartos skyriaus ginklų ugnies valdymo konkurse (NGSW-FC). Konkurso tikslas – atrinkti išmanųjį optinį taikiklį, kuris būtų derinamas prie Būsimos kartos skyriaus ginklo (NGSW). NGSW (ne NGSW-FC) konkurse bus atrinkti asmeniniai ir skyriaus ginklai, kuriuose bus naudojamas naujas 6,8 mm kalibras. Šie naujieji ginklai pakeis dabartinį JAV kariuomenės „standartą“ – M4 karabinus ir M249 kulkosvaidžius.

VIDEO: SMARTSHOOTER IN THE NEWS

Prie dabartinės ginklų kartos gali būti jungiamos įvairios kolimatorinės ar kitokios optinės sistemos, gebančios ant taikinio suprojektuoti raudoną tašką ar kitaip pažyminčios kryptį, kuria skries kulka. Bet norint taikliai iššauti kariai vis dar turi tiksliai nukreipti taikiklį į taikinį, įvertinti balistines šūvio savybes, vėjo poveikį kulkos krypčiai ir kitus veiksnius. Pavyzdžiui, M885 kulka, iššauta iš M4 karabino, nuskriejusi 300 jardų (274 metrų) atstumą nusileis 32,84 centimetrus. Tai yra gravitacijos poveikis kulkai. Ta pati kulka, iššauto iš to paties ginklo ir į tuo pačiu atstumu esantį taikinį pučiant 19,3 km/h greičio vėjui, pasisuks 28 cm vėjo kryptimi.

Kovos sąlygomis visus šiuo vėjo ir gravitacijos poveikius apskaičiuoti bei pritaikyti yra sudėtinga. Laimei, šios užduoties sprendimas buvo suskaitmenintas dar praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje – tais laikais į tankus jau buvo galima įmontuoti kompiuterius, kurie buvo pakankamai galingi, kad patys apskaičiuotų tokią informaciją. Šie kompiuteriai sukėlė revoliuciją tankų taiklumo srityje – tankai įgijo galimybę taikliai šaudyti net važiavimo metu. O dėl to, kad vis dar galioja vadinamasis Moore'o dėsnis, bylojantis, kad tokio paties dydžio luste esančių tranzistorių kiekis kas dvejus metus padvigubėja, dabar kompiuteriai miniatiūrizuoti tiek, kad juos galima montuoti ir ant asmeninių šaunamųjų ginklų.

SMASH sistemoje integruotos naktinio matymo, vaizdo didinimo, taikinio atpažinimo bei taikinio sekimo galimybės. Anot „Military.com“, sistema naudoja tokį optinį taikiklį, kuris yra tvirtinamas virš ginklo vamzdžio. Taip pat naudojama specializuota ginklo pistoletinė rankena. Paspaudus greta rankenos esantį mygtuką automatiškai atpažįstami galimi taikiniai, aplink juos suprojektuojami raudoni stačiakampiai, pažymintys taikinio matomumą. Tuomet šaulys nuspaudžia nuleistuką ir jį laiko. Ginklas kulką paleis tik tada, kai jo vamzdis bus tinkamai nukreiptas į taikinį, tokiu būdu garantuojant pataikymą. Bet automatinio sekimo sistemą galima ir išjungti atliekant įvairius šaudymo pratimus.

VIDEO: Smart Shooter clip

Tai nėra vienintelė JAV kariuomenės bandoma ugnies valdymo sistema. Pagal planą naujais karabinais ir kulkosvaidžiais šios šalies kariai turėtų būti ginkluojami nuo 2023 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius