Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kasmet Rusijai atiduoda 1 mlrd. dolerių: perka branduolinį kurą

JAV bendrovės kasmet siunčia 1 mlrd. dolerių Rusijos valstybinei branduolinei agentūrai, nors prezidentas Joe Bidenas pažadėjo sužlugdyti Rusijos ekonomiką, praneša „The New York Times“.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Mokėjimai už prisodrintą uraną yra vienas didžiausių pinigų šaltinių Rusijai iš JAV nuo tada, kai Maskvai buvo pritaikytos plataus masto sankcijos už invaziją į Ukrainą, teigė „Times“.

Pinigus už sodrintą uraną gauna Rusijos valstybinės branduolinės agentūros „Rosatom“ patronuojamosios įmonės, kurios valdo Ukrainos Zaporožės atominę elektrinę nuo jos jėga užgrobimo 2022 m. kovo mėn.

JAV bendrovės 2022 m. išleido apie 1 mlrd. dolerių, pirkdamos branduolinį kurą iš „Rosatom“.

JAV nuo 2023 m. sausio iki kovo mėn. importavo prisodrinto urano už 411,5 mln. dolerių, „Business Insider“ sakė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusiame saugumo analitiniame centre „Royal United Services Institute“ dirbanti analitikė Darja Dolzikova.

Praėjusiais metais J.Bidenas pažadėjo padaryti žalos Rusijos ekonomikai.

„Mes sukeliame skausmą Rusijai ir remiame Ukrainos žmones. Putinas dabar labiau nei bet kada yra izoliuotas nuo pasaulio“, – teigė prezidentas.

Nors JAV yra paskelbusi plataus masto sankcijas Rusijai, branduolinis kuras yra vienas iš nedaugelio energijos šaltinių, kurio Vakarai nėra uždraudę, rašė „The Wall Street Journal“.

Vasario pabaigoje Baltieji rūmai vis dėlto pritaikė tam tikras sankcijas „Rosatom“ ir keliems jos vadovams, rašo „Politico“. Tačiau Vakarų įmonės ir toliau palaiko glaudžius ryšius su atominės energetikos bendrove, kuri dominuoja branduolinės energijos tiekimo grandinėje.

„Manau, galima sakyti, kad sankcijų atžvilgiu [branduolinis kuras] tikriausiai buvo šiek tiek mažiau pastebimas“, – interviu „Business Insider“ sakė Londone įsikūrusio politikos instituto „Chatham House“ Aplinkos ir visuomenės centro direktoriaus pavaduotojas Antony Froggatt.

„Scanpix“/AP nuotr./Irano urano sodrinimo centrifugos
„Scanpix“/AP nuotr./Irano urano sodrinimo centrifugos

Proporcingai branduolinio kuro rinkai tenka tik nedidelė dalis pinigų sumos, kurią Rusija prarado dėl sankcijų, rašo „The Washington Post“.

Tačiau 1 mlrd. dolerių sudaro didelę dalį „Rosatom“ užsienio pajamų, kurios, kaip teigiama „Post“, siekia 8 mlrd. dolerių per metus.

„Neturėtų būti taip, kad kuris nors sektorius būtų atleistas nuo kontrolės“, – sakė A.Froggatti.

Kodėl JAV yra tokia priklausoma nuo Rusijos branduolinės energijos?

Nuo Šaltojo karo laikų Rusija eksportuoja į JAV pigų sodrintą uraną. Iš dalies taip yra dėl to, kad Rusija dominuoja pasaulinėje rinkoje. Ši šalis tiekia apie 43 proc. pasaulio sodrinto urano. Tuo tarpu JAV praktiškai nustojo sodrinti savo uraną, rašo „The Times“.

Dėl šios priežasties JAV tapo komerciškai priklausomos nuo Rusijos, o šį ryšį nutraukti nebuvo lengva.

„The New York Times“ duomenimis, maždaug trečdalis JAV naudojamo sodrinto urano šiuo metu importuojama iš Rusijos.

Ir ne tik JAV yra labai priklausomos. Kai kurios Vidurio Europos šalys vis dar turi veikiančių sovietinių laikų atominių elektrinių, kurias reikia eksploatuoti, ir yra labai priklausomos nuo „Rosatom“, kad jos veiktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius