Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV sukūrė rankos protezą, kuris leidžia žmogui jausti

JAV pažangių gynybos tyrimų agentūra (DARPA) praėjusią savaitę pranešė suteikusi galimybę paralyžiuotam žmogui „pajausti“ fizinius pojūčius per robotinės rankos protezą, kuris buvo tiesiogiai prijungtas prie jo smegenų. Žmogus užrištomis akimis galėjo pasakyti, kurie jo dirbtinės rankos pirštai buvo liečiami, rašo Sciencealert.com.
DARPA rankos protezas, kuris geba perteikti lytėjimo pojūtį
DARPA rankos protezas, kuris geba perteikti lytėjimo pojūtį / DARPA nuotr.

Ši technologija teikia vilčių, kad galūnių neturintys žmonės vieną dieną galės ne tik manipuliuoti objektais, bet ir pajausti, ką jie liečia.

„Protezų galūnės, kurios gali būti kontroliuojamos mintimis, suteikia daug vilčių, tačiau be grįžtamojo ryšio signalų, siunčiamų atgal į smegenis, gali būti sunku pasiekti tiksliems judėjimams reikalingą kontrolės lygį. O susiejus lytėjimo pojūtį iš mechaninės rankos į smegenis, biotechnologijos gali padėti atstatyti natūralias funkcijas“, – pranešime spaudai cituojamas DARPA vadovas Justinas Sanchezas.

„DEKA ARM System“, dar vadinama „Luke“ (nuo Luke'o Skywalkerio personažo), pirmą kartą buvo parodyta vasario mėnesį, kai JAV Armijos veteranas su baterijomis veikiantį rankos protezą panaudojo tam, kad įliptų į laipiojimo sieną, o protezą valdė vien smegenimis.

Dabar prie technologijos dirbanti komanda pademonstravo, kaip šis įrenginys gali perteikti lytėjimo, judėjimo ir manipuliavimo objektais jausmus.

Jie tai padarė uždėdami elektrodus ant paralyžiuoto žmogaus motorinės žievės, kuri atsakinga už kūno judesių palengvinimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius