Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK siūlomas „kremavimas vandeniu“: siekiama sumažinti laidojimo sektoriaus poveikį aplinkai

Taikant šią procedūrą, vadinamą resomacija, lavonas įdedamas į biologiškai skaidų maišelį, o po to – į indą, pripildytą suslėgto vandens su nedideliu kiekiu kalio hidroksido, rašo „Sky News“.
Kapinės
Kapinės / 123RF.com nuotr.

Didžiausia Jungtinės Karalystės laidojimo paslaugų teikėja „Co-op“ paskelbė, kad dar šiais metais pradės taikyti šią praktiką, vadinamą resomavimu arba šarminės hidrolizės būdu.

Mirusysis įdedamas į biologiškai skaidų maišelį, o po to – į konteinerį, pripildytą suslėgto vandens ir nedidelio kiekio kalio hidroksido.

Taip audiniai ir ląstelės greitai virsta vandeningu tirpalu, o vienas ciklas trunka maždaug keturias valandas.

Išlieka minkšti kaulai, kurie išdžiovinami ir sutrinami į baltus miltelius, kuriuos urnoje galima grąžinti artimiesiems.

Tyrimai rodo, kad rezomavimas yra tvaresnis būdas, nes neišskiria toksiškų dujų, oro teršalų ar teršiančių skysčių.

Kremuojant kūną išsiskiria anglies dioksidas ir galimai toksiškos dujos, o laidojant gali kilti požeminio vandens užteršimo pavojus.

Daugiau nei 93 000 laidotuvių per metus organizuojantis kooperatyvas teigė, kad pradinio regioninio bandomojo projekto metu bendradarbiaus su tvarumo ekspertais ir akademinėmis institucijomis, siekdamas dar labiau patvirtinti esamus tyrimus.

Teigta, kad bandomosios vietos bus paskelbtos vėliau šiais metais, o vėliau šią paslaugą ketinama taikyti visiems „Co-op“ klientams.

Ši praktika populiarėja JAV, Kanadoje ir Pietų Afrikoje.

„YouGov“ apklausa, kurią užsakė „Co-op Funeralcare“, parodė, kad 89 proc. suaugusiųjų JK gyventojų nebuvo girdėję apie resomaciją, tačiau paaiškinus, beveik trečdalis jų teigė, kad jei būtų galimybė, ją pasirinktų savo laidotuvėms.

Be to, beveik penktadalis suaugusiųjų, kurie organizavo laidotuves per pastaruosius penkerius metus, teigė, kad jie būtų svarstę galimybę taip laidoti savo artimąjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius