-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Jolla“ pristatė „MeeGo“ pagrindu veikiančią operacinę sistemą „Sailfish“

Vasarą įkurta Suomijos kompanija „Jolla Mobile“, kurios branduolį sudaro visi svarbiausi asmenys dirbę „Nokia“ kompanijoje su „MeeGo“ operacine sistema, žengė dar vieną svarbų žingsnį į priekį. Suomijoje vykusioje „Slush“ konferencijoje „Jolla“ pristatė „MeeGo“ pagrindu veikiančią mobiliąją operacinę sistemą „Sailfish“.
Atvirojo kodo mobilioji operacinė sistema „Sailfish“
Atvirojo kodo mobilioji operacinė sistema „Sailfish“ / Kadras iš „YouTube“

Naujoji atvirojo kodo operacinė sistema išlaikė ne tik „MeeGo“ būdingą paprastumą, bet ir pasipildė naujomis funkcijomis. „Sailfish“ kūrėjai pabrėžia, kad šią platformą bus galima naudoti daugybėje įrenginių, pradedant telefonais ir baigiant išmaniaisiais televizoriais. Nors konferencijoje daug detalių apie naują operacinę sistemą atskleista nebuvo, tačiau galima susidaryti įspūdį, kokiu keliu juda „Jolla“.

Viena iš didžiausių „MeeGo“ pagrindu veikiančios platformos naujovių – patobulintas daugiaprogramis rėžimas (angl. multitasking). „Sailfish“ operacinėje sistemoje vartotojas turės galimybę valdyti visas aktyvias programas tiesiog savo darbalaukyje. Pavyzdžiui, dainas muzikos grotuve bus galima perjungti tiesiog darbalaukyje atvaizduotoje sumažintoje programinės įrangos versijoje naudojant „Swipe“ funkcijomis.

„Jolla“ taip pat galima pagirti už dar labiau supaprastiną telefono valdymo mechanizmą, lyginant su „MeeGo“ operacine sistema „Nokia N9“ išmaniajame telefone. Nuo šiol svarbiausios funkcijos yra pasiekiamos naudojantis „Swipe“ funkcijomis tiesiog per ekraną braukiant į viršų arba į apačią. O per ekraną braukti į kairę arba dešinę tenka tik naudojant daugiaprogramį rėžimą.

Taip pat atsižvelgta į didėjančią telefono ekrano įstrižainę, todėl nustatymų pasiekiamumą stengtasi dar labiau supaprastinti. Pavyzdžiui, norint pakeisti ekrano paveiksliuką, pakanka nueiti į galeriją bei pasirinkus norimą paveikslėlį braukti per ekraną iš viršaus į apačią, o priklausomai nuo virtualaus brūkšnio ilgio priklauso, koks nustatymų punktas bus pasirinktas.

„Jolla Mobile“ stengiasi užmegzti ryšius su kaip įmanoma daugiau lustų gamintojų, kadangi tik tai gali garantuoti platų naujos operacinės sistemos pritaikymą. Šiuo metu „Sailfish“ yra suderinama su „ST-Ericsson‘s NovaThor“ platforma, o pirmuoju mobiliojo ryšio operatoriumi, platinančiu išmaniuosius telefonus su „Sailfish“, taps Suomijos telekomunikacijų bendrovė „DNA“.

Be to, jau artimiausiu metu programuotojams bus prieinami „Sailfish SDK“ įrankiai, todėl tikėtina, kad iki oficialaus išmaniųjų telefonų su šia operacine sistema starto programinės įrangos skaičius bus kaip reikiant išplėstas. Negana to, „Jolla Mobile“ ir toliau giriasi, kad „Sailfish“ bus suderinama ir su daugybe „Android“ aplikacijų be jokių papildomų modifikacijų.

Siūlome pasižiūrėti „Sailfish“ pristatymą ir trumpą demonstraciją:

VIDEO: Presenting Jolla

VIDEO: Jolla Sailfish UI - Hands-On Preview

Parengė FWD.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius