Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką daryti pamačius aligatorių ir kaip išgyventi jo ataką?

Dažnas prisibijo ryklių ir aligatorių. Šiuos gyvūnus dažniausiai matome filmuose kaip pavojingus plėšrūnus, puolančius niekuo dėtus žmones. „Business Insider“ kalbintas biologas ir laukinės gamtos ekspertas Corbinas Maxey atskleidė, kaip elgtis pamačius aligatorių.
Aligatorius
Aligatorius / 123RF.com nuotr.

Aligatoriai neėda žmonių

Misisipės aligatoriai gyvena taip pat seniai, kaip ir dinozaurai – daugiau kaip 150 milijonų metų. Tačiau, kitaip nei dinozaurai, aligatoriai išliko.

JAV gyvena beveik 5 milijonai aligatorių, daugiausia jų Floridoje.

Floridos žuvų ir laukinės gamtos apsaugos komisija, nuo XX a. ketvirtojo dešimtmečio pabaigos, kai pradėjo vesti apskaitą, pranešė apie 453 aligatorių išpuolius prieš žmones šioje valstijoje ir 26 mirtinus atvejus.

„Labiau tikėtina, kad jus užpuls šuo ar net užmuš karvė, nei patirsite neigiamą susidūrimą su aligatoriumi“, – „Business Insider“ sakė C.Maxey.

„Aligatoriai gali būti pavojingi, bet kaip ir laukiniai gyvūnai, jei paliksite juos ramybėje, jie greičiausiai norės palikti jus ramybėje“, – pridūrė jis.

Aligatorius sunku pamatyti vandenyje – jie yra pasalūniški plėšrūnai.

„Jie minta žinduoliais, pavyzdžiui, meškėnais, vandens paukščiais, vėžliais, kartais elniais. Jie tiesiog šliaužia prie savo grobio ir tada šnypščia“, – pasakojo tyrėjas.

Aligatoriai paprastai būna gana ramūs, jei tik gerbiate jų erdvę.

Žinoma, pasitaiko retų atvejų, kai patelės gali saugoti lizdą ir imti jus persekioti. Taip pat aligatoriai puola žmones juos supainioję su gyvūnais.

Kaip kovoti su aligatoriumi

Jei aligatorius puola paskui jus, pirmiausia turėtumėte bėgti. Bėkite tiesia linija kuo toliau ir greičiau nuo aligatoriaus. Nesistenkite bėgti zigzagais, nes taip tik ilgiau užtruksite, kol nubėgsite toliau.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Krokodilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Krokodilas

Aligatoriai yra greiti ir gali bėgti iki 18 km per valandą greičiu, tačiau tokio greičio jie negali išlaikyti labai ilgai.

Jei aligatorius jus pagavo – kovokite.

„Atiduokite visas jėgas, nes tai greičiausiai leis aligatoriui jus paleisti – jis supras, kad nenori turėti su tuo turėti reikalų“, – sakė mokslininkas.

Nebandykite atplėšti žandikaulių – aligatorių kandimo jėga labai stipri.

Kai kurie ekspertai sako, kad kovodami turėtumėte pliaukštelėti aligatoriui per jautrų snukį, taip pat pabandyti išdurti aligatoriui akis.Ir jokiu būdų nevaidinkite mirusio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius