Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atrodytų gyvenimas Marse? Dulkių audros, ekstremali temperatūra ir statybos iššūkiai

Kalbos apie Marso kolonizavimą nerimsta, o NASA, Europos kosmoso agentūra (ESA) ir privačios kompanijos plėtoja planus, kaip raudonąją planetą kuo greičiau paversti antraisiais žmonijos namais. Nors iš visų Saulės sistemos planetų Marsas matomas kaip svetingiausia planeta gyvybei, nereikėtų būti patikliems – milžiniški temperatūros šuoliai, menka gravitacija bei smėlio audros yra tik keli iš gausybės iššūkių, kurie mūsų lauktų.
Marso kolonija
Marso kolonija / 123RF.com nuotr.

Anksčiau buvo kitoks

Toks Marsas, kokį pažįstame dabar, tikrai neatrodo patraukli vieta atostogoms.

Temperatūra ties planetos pusiauju naktį nukrinta iki –104 °C, dieną pakyla iki +17 °C, ties ašigaliais vidutinė temperatūra vasarą būna apie –75 °C, žiemą – apie –125 °C. Planetos atmosferą sudaro 95,3 proc. anglies dioksido, o, be magnetinio lauko, jos paviršių bombarduoja Saulės spinduliuotė, paversdama Marso paviršių 40–50 kartų radioaktyvesniu už Žemės.

Tiesa, planeta ne visuomet buvo tokia atšiauri. Manoma, kad kadaise Marsas turėjo išsilydžiusį branduolį, kuris generavo magnetinį lauką. Šis savo ruožtu saugojo paviršių nuo radiacijos ir palaikė storesnę atmosferą.

Taip pat yra svarių įrodymų, kad prieš 3–4 mlrd. metų Marso paviršiuje buvo vandens. Matome upių išraižytus slėnius, upeliuose susiformavusius akmenukus ir krūvas nuosėdų, kurios galėjo susidaryti baseinuose ir deltose.

Maždaug prieš 3 mlrd. metų Marsas prarado apsauginį magnetinį lauką. Saulės spinduliuotė sunaikino didžiąją dalį planetos atmosferos, išnyko skystas vanduo, ir planeta virto raudona, sausa dykuma, kokią matome šiandien.

Vis dėlto net ir dabartinėmis sąlygomis Marsas išlieka palankiausia vieta žmonių kolonizacijai. Kodėl?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius