-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip interneto naršyklė Rusijoje saugoja V.Putino įvaizdį: paieškoje įvedę „plikis“ jo veido nerasit

Nors lietuviams „Yandex“ siejasi su taksi paslaugomis, Rusijoje „Yandex“ taip pat turi ir interneto naršyklę, kuri yra antra populiariausia po „Google Chrome“. Šį mėnesį programišių kanaluose pasirodę nutekinti „Yandex“ pavėžėjimo platformos duomenys parodė ne tik vidinį kompanijos kodą, bet ir tai, kaip kompanija siekė išsaugoti V.Putino įvaizdį interneto platybėse.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Zuma press“/„Scanpix“

Praeitą savaitę populiariame programišių forume buvo įkeltas 44 GB duomenų paketas, kuriame – Rusijos taksi pavežėjimo paslaugų bendrovės „Yandex“ duomenys. Nors vartotojų duomenų saugai pavojaus nekilo, duomenų rinkinyje buvo kompanijos „vidinės saugyklos kodo fragmentų“, praeitą savaitę 15min teigė „Yandex“ atstovė.

Nutekintuose duomenyse buvo ir pagrindinių „Yandex“ paslaugų, įskaitant paieškos sistemą, žemėlapius, maisto pristatymo ir taksi, elektroninio pašto kodai.

IT specialistai nesnaudė ir pasinaudojo šia proga, kad išnagrinėtų patalpintus duomenis. Gauti rezultatai parodė daugiau, nei tikėtasi.

Latvijoje įsikūrusio nepriklausomo opozicinio Rusijos naujienų portalo „Meduza“ teigimu, iš duomenų matyti, kaip „Yandex“ bandė apsaugoti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Sistema blokavo galimas sąsajas su Rusijos prezidentu bei nepadoriais žodžiais ir frazėmis.

Kai ieškoma nuotraukų „Yandex“ sistemoje, kai kuriais atvejais paieškos užklausa automatiškai koreguojama: bendrovė iš paieškos rezultatų pašalina kai kuriuos vaizdus, rašo „Meduza“.

Dažniausiai pataisymai taikyti pornografinėms nuotraukoms ir vaizdo įrašams (ypač skirtiems vaikams) pašalinti iš „Yandex“ paieškos rezultatų.

Antroje vietoje pagal nustatytų taisyklių skaičių yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino atvaizdų pašalinimas, kai į internetinę naršyklę įvedamos tam tikros užklausos.

Užlokuota V.Putino sąsaja su tokiomis kombinacijomis kaip „praplikęs“, „kaip atrodo pedofilai“, „kada jis mirs“, „visos Rusijos prezervatyvas“, „b*bys kostiume“, „vagių meistras“ „p*zdabolas“ ir kitais nepadoriais išsireiškimais.

„Yandex“ taip pat cenzūravo, kad Z simboliai, kuriuos Rusija naudoja kare su Ukraina, nebūtų rodomi asociacijose su naciais.

15min primena, kad ES yra pritaikiusi sankcijas bendrovės įkūrėjui Arkadijui Vološui, teigdama, kad „Yandex“ paieškos sistema „pašalina Kremlių kritikuojantį turinį, pavyzdžiui, susijusį su Rusijos agresijos karu prieš Ukrainą.“

Rusijos bendrovė „Yandex“ nuo 2018-ųjų vasaros teikė pavėžėjimo paslaugas ir Vilniuje, nors šalies institucijos nuo pat pradžių ragino gyventojus nesinaudoti šia programėle. Po Rusijos invazijos į Ukrainą tiek Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, tiek ministerijos tikino, kad „Yandex“ veikla šalyje bus sustabdyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius