Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip kramtomoji guma be cukraus susijusi su priešlaikiniu gimdymu?

Atlikus didelio masto tyrimą paaiškėjo, kad kramtomosios gumos be cukraus kramtymas sumažino priešlaikinių gimdymų skaičių.
Ultragarso nuotrauka
Ultragarso nuotrauka / 123RF.com nuotr.

Kasdien kramtant becukrę kramtomąją gumą sumažėjo priešlaikinių gimdymų skaičius. Šią intervenciją į burnos ertmę paskatino ankstesni tyrimai, kuriuose buvo nustatyta, kad prasta burnos sveikata yra susijusi su priešlaikiniu gimdymu. Vietoj įprasto cukraus į gumą buvo įdėta ksilitolio – cheminės medžiagos, kuri gali pagerinti burnos sveikatą.

Tyrėjai pranešė, kad 549 iš 4349 nėštumų, arba 12,6 proc. moterų, kurios kramtė ksilitolio kramtomąją gumą, buvo priešlaikiniai. Tai 24 proc. mažiau, palyginti su grupe, kuri negavo kramtomosios gumos. Tarp šių moterų 878 iš 5 321 nėštumo, arba 16,5 proc. kūdikių gimė iki 37 savaičių.

Gumos vartotojų burnos sveikata taip pat pagerėjo. Maždaug 4000 moterų buvo atlikta pirminė dantų apžiūra ir vėlesnis patikrinimas. Kramtomąją gumą naudojusios moterys rečiau sirgo periodonto ligomis, t. y. būkle, kai dantis supantys audiniai užsikrečia.

Tyrimai, kuriuose nustatytas ryšys tarp periodonto ligų ir priešlaikinio gimdymo, atlikti prieš porą dešimtmečių. Ši uždegiminė liga taip pat siejama su ateroskleroze ir kitais negalavimais. Burnos mikrobai savo įvairove ir dydžiu nusileidžia tik žarnynui.

„Fotolia“ nuotr./Mergina pučia kramtomosios gumos burbulą
„Fotolia“ nuotr./Mergina pučia kramtomosios gumos burbulą

Sergant periodonto ligomis, pasikeičia šios burnos mikrobų sudėtis, užleisdama vietą bakterijoms, kurios sukelia uždegimą ir pažeidžia dantenų audinius. Iš ten bakterijos gali patekti į kraują ir pasiekti kitus organus, galbūt ir placentą.

Panašu, kad kramtomoji ksilitolio guma padeda kontroliuoti burnos mikrobų pokyčius. Ankstesni tyrimai parodė, kad kramtant ksilitolio kramtomąją gumą susidarė mažiau ėduonies ir kad ji gali sumažinti uždegimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius