Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karščio bangos abiejuose Žemės ašigaliuose kelia nerimą

Stulbinančios karščio bangos abiejuose Žemės ašigaliuose kelia nerimą. Mokslininkai perspėja, kad šie „precedento neturintys“ reiškiniai gali reikšti greitesnį ir staigų klimato suirimą.
Antarktida
Antarktida / 123RF.com nuotr.

Konkordijos stotyje, esančioje aukštai Antarktidos plynaukštėje, penktadienį buvo užfiksuota rekordinė -11,8°C temperatūra, t. y. daugiau kaip 40°C aukštesnė nei įprasta sezono metu.

Tuo tarpu kai kuriose stotyse netoli šiaurės ašigalio temperatūra buvo 30°C aukštesnė už įprastą, Norvegijoje buvo sumušti rekordai, o neįprastai aukšta temperatūra buvo užfiksuota Grenlandijoje ir Rusijos salyne.

Visas Antarktidos žemynas penktadienį buvo maždaug 4,8°C šiltesnis, palyginti su 1979-2000 m. bazine temperatūra, pranešė „Associated Press“. Tą pačią dieną visoje Arktyje buvo 3,3°C šilčiau, palyginti su 1979-2000 m. vidurkiu.

Šiuo metų laiku Antarktida turėtų sparčiai atvėsti po vasaros, o Arktis tik pamažu atsigauna po žiemos, nes dienos ilgėja. Dar nėra buvę, kad abu poliai vienu metu taip įkaistų, rašo „The Guardian“.

Spartus temperatūros kilimas ašigaliuose įspėja apie Žemės klimato sistemos sutrikimus. Praėjusiais metais Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija pirmajame išsamios klimato mokslo apžvalgos skyriuje įspėjo, kad jau dabar pastebimi precedento neturintys atšilimo signalai, dėl kurių kai kurie pokyčiai, pavyzdžiui, poliarinis tirpimas, gali greitai tapti negrįžtami.

Pavojus yra dvejopas: karščio bangos ašigaliuose yra stiprus ženklas, kad žmonija daro žalą klimatui. Be to, tirpimas gali paskatinti tolesnius pokyčius, kurie paspartins klimato kaitą.

Tirpstant poliariniam jūros ledui, ypač Arktyje, atsiveria tamsioji jūra, kuri sugeria daugiau šilumos nei atspindintis ledas, todėl planeta dar labiau šyla. Didelė dalis Antarktidos ledo dengia sausumą, o jo tirpimas kelia jūros lygį.

123RF.com nuotr./Tirpstantis amžinasis įšalas
123RF.com nuotr./Tirpstantis amžinasis įšalas

Mokslininkai perspėjo, kad vykstantys įvykiai yra „istoriniai“, „precedento neturintys“ ir „dramatiški“.

Jamesas Hansenas, buvęs NASA vyriausiasis mokslininkas ir vienas pirmųjų, daugiau nei prieš tris dešimtmečius įspėjęs vyriausybes apie visuotinį atšilimą, „The Guardian“ sakė, kad ašigalių įšilimas „kelia nerimą“ ir kad šiais metais Arktyje jūros ledas gali sumažėti tiek, kad bus sumuštas dešimtmečio senumo mažiausio ledo ploto rekordas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius