Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karštis sendina – mokslininkai tiria, kaip klimato atšilimas veikia žmogaus kūną

Kai W.Larry Kenney, Pensilvanijos valstijos universiteto fiziologijos profesorius, pradėjo tyrinėti, kaip ekstremalus karštis kenkia žmonėms, jis daugiausia dėmesio skyrė į avariją Trijų mylių salos (Three Mile Island) atominėje elektrinėje, kur temperatūra siekė net 73 laipsnius Celsijaus, patekusiems darbuotojams.
Mirties slėnis Kalifornijoje
Mirties slėnis Kalifornijoje / Photographersnature

Vėlesniais dešimtmečiais W.L.Kenney tęsė darbą – jis tyrė, kaip karščio sukeltas stresas veikia įvairiausius žmones, gyvenančių skirtingoje aplinkoje: futbolininkus, apsauginius kostiumus vilkinčius karius, iš Sacharos regiono kilusius ilgų nuotolių bėgikus.

Tačiau pastaruoju metu jis savo darbe daugiausia dėmesio skiria kasdieniškesnei temai – paprastiems žmonėms, užsiimantiems kasdiene veikla tuo metu, kai mūsų planetą krečia klimato kaita.

Neseniai rytinių Jungtinių Valstijų regionų gyventojams buvo išsiųsti perspėjimai apie didžiulė kaitrą, o savaitgalį šalies pietvakariuose buvo užfiksuotas rekordinis karštis.

Anot JAV Nacionalinės orų tarnybos, per ateinančias keletą dienų karštis pasislinks toliau į šiaurės rytus, į Misisipės slėnio viršutinę dalį, Didžiųjų ežerų regiono vakarus ir Ohajo slėnį.

Dabar, kai smarkios karščio bangos nuolat užplūsta visas Žemės rutulio dalis, mokslininkai ėmė nuodugniau tirti, koks bus mūsų gyvenimas karštesniame pasaulyje – ir ar jis mūsų nepražudys.

Siekiama geriau suprasti, kiek dar žmonių kankins su karščiu susiję negalavimai ir kaip smarkiai juos paveiks klimato kaita bei kaip geriau apsaugoti labiausiai pažeidžiamus visuomenės narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius