-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kavos gurmanams: kaip kofeinas veikia regą ir budrumą?

Pirmajame tokio pobūdžio tyrime buvo aiškinamasi, kaip kofeinas veikia regą, budrumą ir judančių taikinių aptikimo tikslumą.
Espreso puodelis
Espreso puodelis / 123RF.com nuotr.

Ne tik greitis, bet ir aštrumas

Senai žinoma, kad kofeinas padeda išlikti budriems, gali padidinti adrenalino kiekį kraujyje bei pakelti neuromediatorių dopamino ir norepinefrino aktyvumą smegenyse.

„Daug kas mūsų aplinkoje vyksta judant, pavyzdžiui, bandymas pereiti judrią sankryžą arba kažko ieškojimas lentynoje einant maisto prekių parduotuvės eilėmis“, – „Medical press“ pasakojo optometrijos ir regos mokslų daktarė Kristine Dalton.

Regėjimo aštrumas apibrėžia žmogaus gebėjimą aptikti ir atpažinti smulkias detales ir gali būti matuojamas statinėmis (stacionariomis) arba dinaminėmis (judančiomis) sąlygomis.

Nors tiek statinis, tiek dinaminis regėjimo aštrumas suteikia svarbios informacijos apie tai, kaip sąveikaujame su mus supančiu pasauliu, dinaminio regėjimo aštrumo įgūdžiai yra ypač svarbūs atliekant daugelį kasdienių veiksmų, kai mes arba mus supantys objektai juda.

„Nors jau žinome, kad kofeinas padidina akių judesių greitį, norėjome išsamiau ištirti, kaip ši veiklioji medžiaga pagerina regos aplinkinių objektų apdorojimą ir palengvina judančių stimulų aptikimą“, – pasakojo bendraautorė Beatríz Redondo.

Kaip rašoma „Medical press“, tyrėjai nustatė, kad kofeino kapsulių išgėrę dalyviai žymiai tiksliau ir greičiau atpažindavo mažesnius judančius objektus, todėl galima daryti išvadą, kad kofeinas teigiamai veikia dalyvių stimulų apdorojimą, taip paskatindamas greitesnę reakciją.

„Psychopharmacology“ žurnale paskelbto tyrimo rezultatai parodė, kad kofeino vartojimas iš tikrųjų gali būti naudingas žmogaus regos funkcijoms, nes didina budrumą.

Tai ypač aktualu atliekant tokias kasdienes užduotis, kurios reikalauja greitos ir tikslingos reakcijos į aplinkinius objektus (pavyzdžiui, vairuojant, važiuojant dviračiu arba pilotuojant lėktuvą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius