Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelias į IT sritį: kokie pagrindiniai žingsniai siekiant karjeros šiame sektoriuje

Persikvalifikavimas IT sektoriuje dabar daugeliui tarsi tampa panacėja nuo atsibodusio darbo. Vis dėlto, keičiant specialybę svarbu apsvarstyti ir pasiruošti ne vienam aspektui.
IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) švietimo projektų vadovė Gintarė Dzindzelėtaitė – Kelmelė.
IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) švietimo projektų vadovė Gintarė Dzindzelėtaitė – Kelmelė. / „Devbridge“ nuotr.

Kiek laiko reikės norint įgauti naujus įgūdžius, kaip pasiruošti priimti aplinkos vertinimus, kur įgyti naujas žinias – į šiuos ir kitus dažniausiai kylančius klausimus atsako bei patirtimi dalijasi IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) švietimo projektų vadovė Gintarė Dzindzelėtaitė – Kelmelė.

– Nuo ko pradėti žmogui, kuris svajoja apie darbą IT rinkoje?

– Visų pirma, reikėtų pradėti nuo savęs, t.y. labai aiškiai atsakyti į klausimą – ar noriu keisti profesiją, ar – darbą? Tuomet kitas klausimas būtų – ar į konkrečią sritį, ar verčiau suteikti sau laisvę pajausti, į kurią sritį? Abu variantai geri, tačiau pastarasis gali nuvesti į daug įdomesnę sritį, atitinkančią labiau asmeninius poreikius. Visgi, norint priimti sprendimą, reikia nemažai paanalizuoti save, pasikalbėti su tose srityse jau dirbančiais inžinieriais, pasinaudoti mentorystės galimybėmis ir tuomet jau priimti galutinį sprendimą.

– Kam reikėtų pasiruošti apsisprendus keisti profesiją?

– Kai sprendimas yra priimtas, lengviau planuoti karjeros pokyčio veiksmus, kurie patys iš savęs baimių nesukelia. Laikas, finansai – tai svarbūs klausimai, bet dažniausiai dideles baimes labiausiai sukelia aplinka.

„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) švietimo projektų vadovė Gintarė Dzindzelėtaitė – Kelmelė.
„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) švietimo projektų vadovė Gintarė Dzindzelėtaitė – Kelmelė.

Turiu omenyje kritiką iš artimųjų ir darbo rinkos dinamiškumą bei nestabilumą. Karjeros pokyčio pradiniame kelio taške dažnai tenka susidurti su draugų ar šeimos narių įvairiais komentarais ir garsiai išsakytomis abejonėmis. Jos pristabdo ir taip kartais sudėtingą pokyčio kelionę – juk visada pradžia būna sunkiausia. Vėliau, įgijus pagreitį, pokyčiai įvyksta net nepastebėjus. Tokiose situacijose dažnai reikia psichologiškai paruošti ne tik save, bet ir savo artimuosius, kurie daro įtaką emocinei būsenai.

Bet, žinoma, verta nepamiršti ir to, jog paraleliai ir darbo rinka diktuoja savo sąlygas. Pavyzdžiui, pasirinkus keisti profesiją ir apskaičiavus visas įsidarbinimo galimybes, gali nutikti taip, jog poreikis būtent pasirinktos srities jaunesniųjų specialistų, mokslo metų pabaigoje sumažės.

Reikėtų turėti omenyje ir tai, jog įsidarbinimo procesas gali užtrukti ilgiau net ir baigus persikvalifikavimo studijas. Tokiais atvejais labai rekomenduočiau iš anksto pasirūpinti finansiniu rezervu atitinkamam laiko tarpui, pavyzdžiui, bent pusmečiui, ir neprarasti motyvacijos, keičiant profesinę sritį.

Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį ir į mitus, kurie vyrauja šiame sektoriuje – kalbant apie persikvalifikavimą mitai yra apie kosminį pradedančiojo atlygį, įmonės vaidmens nesvarbą karjeros starte ir galimą monotoniją darbe.

IT specialistai yra vieni labiausiai trokštamų darbuotojų šiai dienai. Reaguojant į šią paklausą, jiems yra dažniausiai mokamas didesnis nei vidutinis atlygis šalyje. Vis dėlto, tik pradėjus savo karjeros kelią, nereikia tikėtis aukso kalnų, nes atlyginimas tiesiogiai priklauso nuo darbuotojų kvalifikacijos, kuri įmonės viduje yra vertinama itin dažnai. Atsižvelgiant į tai, atlygis gali kilti sparčiai ir jau po pusmečio ar metų programuotojo alga gali augti dvigubai, trigubai ir daugiau – juk savo atlyginimą mes ne gauname, o užsidirbame.

Kalbant apie įmonės vaidmenį pačioje karjeros pradžioje, labai svarbu yra tinkamas pasirinkimas, nes jei darbe esi apsuptas ambicingų ir motyvuotų, augimas tampa natūraliu procesu. Tokia aplinka skatina ne tik tobulėti, bet ir kelti sau vis aukštesnius tikslus. Taip pat, tokioje aplinkoje monotonija nėra įmanoma, nes reikės ne tik mokytis kiekvieną dieną ir tobulėti iš profesinės perspektyvos, bet ir gebėti dirbti komandoje, kam reikia įgyti minkštųjų ir lyderystės įgūdžių.

Dėl to, renkantis profesiją ar persikvalifikuojant svarbiausia galvoti apie tai, kas įdomu, o ne vien tik populiaru ar gerai apmokama – pasiduodant tendencijoms gali tekti vėliau nueiti ilgą kelią ieškant naujo pašaukimo arba dirbti nemėgiamą darbą.

– Organizuojate nemokamos „Sourcery“ akademijos veiklą – kokias galimybes ji suteikia?

– „Sourcery“ akademija yra nemokama edukacinė programa, kurios ilgalaikis tikslas – dešimt kartų padidinti stojančiųjų į informacines technologijas kiekį Lietuvoje per artimiausius dešimt metų. Vis dėlto, akademijos tikslas transformavosi, nes šiuo metu ji vyksta jau ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, o tikslinę auditoriją šalia talentingų studentų papildė persikvalifikavimo siekiantys motyvuoti kandidatai.

Metų eigoje įvyksta keturios akademijos Lietuvoje ir dvi – Lenkijoje, skirtos Full-Stack arba Front-End programuotojams ir testuotojams. Nemokami kelis mėnesius trunkantys intensyvūs kursai padeda tobulinti savo įgūdžius ir pasiruošti karjerai IT srityje su įmonėje dirbančių profesionalų pagalba.

Būsimi programuotojai ar testuotojai yra supažindinami su naujausiomis tinklalapio kūrimo technologijomis bei įgyja realių darbo praktikų, dirbant komandose prie tikrų IT projektų, padedant mentoriams, programavimo ar testavimo ekspertams iš „Devbridge“. Daugelis studentų pažymi, kad būtent darbas prie realių projektų padeda pajausti tikrąjį šios srities pulsą bei įsivertinti savo galimybes šiame sektoriuje.

Kandidatai, norintys patekti į suaugusiems skirtas jaunesniųjų testuotojų, Full-Stack arba Front-End programuotų kursus, turi sėkmingai sudalyvauti atrankoje bei įrodyti, kad yra geriausi kandidatai į šias akademijas. Viena kryptis skirta programavimu ar testavimu besidomintiems studentams, kurių kiekvienais metais ateina išties nemažai.

Galiausiai atsirenkame pačius geriausius, kurių dalis jau tapę ir komandų vadovais, ir architektais. Tai išties geri ir stiprūs žmonės, kurie kaip specialistai užauga jau mūsų kultūroje ir vėliau turi nemažai įtakos mūsų kuriamiems produktams. Be to, dažniausiai vėliau jie patys tampa mentoriais šioje akademijoje ir yra puikus pavyzdys kitiems studentams, kad toks kelias iš tikrųjų nuveda link savo svajonių profesijos.

„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) švietimo projektų vadovė Gintarė Dzindzelėtaitė – Kelmelė.
„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai) švietimo projektų vadovė Gintarė Dzindzelėtaitė – Kelmelė.

Statistiškai žiūrint, apie 80% mūsų organizuojamų akademijų absolevntų įsidarbina įvairiose IT srities rolėse: programuotojų, testuotojų, analitikų, projektų vadovų. Mes patys pasikviečiame jungtis prie komandos iki 20% kursus baigusiųjų iš karto po akademijos.

– Pagal ką matote, kad studentui šis profesinis kelias yra tinkamas?

– Akivaizdus įrodymas yra motyvacijos ir pasirinkto laiko dedikacija. Techninių žinių galima išmokti – jų nebūtina turėti profesijos keitimo pradžioje, tačiau nusistatymą pakeisti yra ženkliau sunkiau. Kaip ir kiekvienoje srityje, IT pasaulis padės atrasti patogiausią vietą, pagal kiekvieno stipriausias savybes.

Tačiau svarbu priimti faktą, kad ši sritis tikrai netiks tiems, kas neturės kantrybės ieškoti būdų, kaip sukurti geriausią sprendimą. Norint tai pasiekti bus reikalingas glaudus bendradarbiavimas komandoje, individualus ir nuolatinis mokymasis, kūrybiškumas.

Neišskiriant konkrečios rolės ar profilio, visgi galiu drąsiai teigti, kad IT sritis yra tiems, kas mėgsta spręsti problemas drauge su komanda, nuolat mokinatis tiek savarankiškai, tiek vieniems iš kitų. Dinamiškumas mokymosi procese, savarankiškumas ir kūrybiškumas, dirbant prie problemų sprendimo, yra neatsiejama IT specialisto darbo dienos dalis.

– Viena iš galimybių plačiau susipažinti su Sourcery veikla – Kit Club renginys – kuo tai gali būti vertinga žmogui, kuris svarsto apie IT rinką?

– Spalio 10 d. vyksiančio renginio metu dalyviams bus suteikta galimybė išgirsti realias istorijas tų, kuriems sėkmingai pavyko persikvalifikuoti į IT rinką iš įvairių sričių. Sėkmingas rezultatas dar nereiškia, jog pačiame profesijos keitimo kelyje nebuvo iššūkių, baimių ar mitų laužymo. Apie visa tai plačiau bus galima sužinoti ne tik išklausius dalyvių pranešimų, bet ir užduodant klausimus. Ypatingai vertinga nusimato panelinė diskusija su IT srities ekspertais iš įvairių įmonių, kurie pasidalins praktiniais patarimais bei įžvalgomis, į ką vertėtų atkreipti dėmesį, pradedant kelionę IT profesijoje. Renginyje dalyvaus tokių įmonių kaip „Hostinger“, „Adform“, „Juvare“, „OAG“, „Centric“ ir kt. atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius