Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinai Mėnulyje rado naują mineralą ir planuoja daugiau misijų

Kinija tapo trečiąja šalimi pasaulyje, Mėnulyje atradusi naują mineralą. „Changesite-(Y)“ vardu pavadintas mineralas apibūdinamas kaip bespalvis, skaidrus stulpinis kristalas. Praėjus dienai po šios žinios Kinija pranešė, kad per ateinančius 10 metų planuoja į Mėnulį siųsti tris orbitinius aparatus.
Mėnulis
Mėnulis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kosmosas Mėnulis

Siekdama varžytis su JAV naujoje kosmoso tyrinėjimo eroje, Kinija per ateinančius 10 metų planuoja surengti tris nepilotuojamas misijas į Mėnulį.

Kinijos nacionalinė kosmoso administracija, kuri yra NASA atitikmuo Kinijoje, gavo leidimą siųsti tris orbitinius aparatus į Mėnulį pagal Mėnulio programą „Chang'e“, sakė Kinijos Mėnulio tyrinėjimo ir kosmoso programos centro pareigūnas Liu Jizhongas, rašo „Bloomberg“.

Apie tai pranešta kitą dieną po to, kai Kinija pranešė atradusi naują Mėnulio mineralą, kurio mėginius paėmė per misiją „Chang'e-5“. Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ jį pavadino Changesite-(Y) ir apibūdino kaip bespalvį skaidrų stulpinį kristalą. Teigiama, kad jame yra helio-3 izotopo, kuris, kaip spėjama, ateityje bus energijos šaltinis. „Daily Mail“ rašo, kad Kinija naują mineralą – fosfato mineralą stulpinio kristalo pavidalo, aptiko uolienų ir dirvožemio mėginiuose, 2020 m. atgabentuose iš Mėnulio paviršiaus.

Pasak Pekino Urano geologijos tyrimų instituto, vieno iš pagrindinių Kinijos nacionalinės branduolinės korporacijos (China National Nuclear Corp.) institutų, mokslininkai mineralą kruopščiai atskyrė iš daugiau kaip 140 000 smulkių dalelių ir vėliau išanalizavo taikydami daugybę pažangių mineraloginių metodų. Kol kas nežinoma, ar naujasis mineralas pasižymi savybėmis, kurias galima panaudoti Žemėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius