Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija stebina – Uhano mokslininkai sukūrė didžiausią anteną pasaulyje: kam jos reikia?

Kinijos mokslininkai teigia, kad sukūrė didžiausią anteną pasaulyje. Uhano mokslininkų sukurta antena yra strategiškai svarbus objektas ir jos aprėptis iš tikrųjų stebina.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Povandeniniai laivai

Ši antena yra kažkur 1000 km į pietus nuo Pekino. Nors sąmokslo teorijų mėgėjai norėtų susieti Uhano pavadinimą, COVID-19 ir šią anteną, tikroji jos paskirtis – ryšių palaikymas su šalies povandeniniais laivais.

Komunikacijos su povandeniniais laivais yra didelis iššūkis. Viena vertus, idealiu atveju patikimai pavyktų pasiekti ir panirusius laivus. Kita vertus, tie komunikacijos kanalai negali būti lengvai perimami ar išduoti laivo buvimo vietą. Todėl ir buvo sukurta ši antena, kuri turėtų priminti didelį laidų tinklą.

Teigiama, kad ši antena padės palaikyti ryšį ir su per 3000 km nutolusiais laivais. Teigiama, kad bandymų metu šios antenos signalą aptinka ir už 1300 km esantys jutikliai sumontuoti 200 metrų gylyje. Ši antena bus atvira ir ne kariniams naudotojams, kuriems pravers ypatingai žemų dažnių galimybės. Šis objektas gali generuoti 0.1-300 Hz elektromagnetines bangas.

Šiai antenai prireikė įspūdingų inžinerinių pajėgumų. Sureguliuoti jos parametrus buvo itin sudėtinga, bet ir pats statinys, kuris, kaip teigia kinai, paverčia Žemę milžiniška radijo stotele, turi būti gerai apsaugotas nuo žemės drebėjimų.

Žinoma, Kinija mato tai kaip galimybę sustiprinti savo povandeninių laivų flotilės pajėgumus, priartinant juos prie to, ką gali JAV. Ne veltui šios antenos veikimo nuotolis siekia Guamą, kur veikia didžiausia JAV karinė bazė regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius