Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kinijoje – naujas Langjos virusas: ką apie jį žinome?

Kinijoje dešimtys žmonių susirgo užsikrėtę nauju Langjos virusu – ką apie jį žinome?
Koronavirusas
Koronavirusas / 123rf.com nuotr.
Temos: 3 Kinija Virusas Liga

Virusą perneša gyvūnai

Šis virusas, pavadintas Langja henipavirusu (LayV), gali sukelti tokius kvėpavimo takų simptomus kaip karščiavimas, kosulys ir nuovargis. Jis yra glaudžiai susijęs su kitais dviem henipavirusais, kurie, kaip žinoma, užkrečia žmones – Hendra ir Nipah virusais. Šie virusai taip pat sukelia kvėpavimo takų infekcijas ir gali būti mirtini.

Tyrėjai mano, kad LayV perneša kirstukai, kurie galėjo užkrėsti žmones tiesiogiai arba per tarpinį gyvūną. Virusas buvo aprašytas rugpjūčio 4 d. žurnale „New England Journal of Medicine“ .

Tirtų atvejų skaičius „per mažas, kad būtų galima nustatyti LayV plitimo tarp žmonių galimybę“, teigia mokslininkai – nuo 2018 m. LayV virusu užsikrėtė 35 žmonės. Nė vienas iš atvejų, atrodo, nėra susijęs.

„Ypač nerimauti dėl to nereikia, tačiau nuolatinė priežiūra yra labai svarbi“, – „Nature“ sakė Sidnėjaus universiteto evoliucinės virusologijos specialistas Edwardas Holmes. Pasak jo, reguliariai tirti žmones ir gyvūnus dėl atsirandančių virusų svarbu siekiant suprasti ligų, kurios gali būti perduodamos iš kitų gyvūnų žmonėms, riziką.

Zoonozės – gyvūnų užkrečiamosios ligos, kuriomis taip pat gali užsikrėsti žmonės – sudaro didelę esamų ir naujų žmonių ligų dalį, nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Kai kurių zoonozių galima išvengti pasiskiepijus, o kitos dėl mutacijų virsta vien žmonių ligomis ar sukelia vis pasikartojančius protrūkius.

Simptomai

Kinijos mokslininkai pirmą kartą aptiko šį naują virusą vykdydami įprastą priežiūrą karščiuojantiems žmonėms, kurie pranešė neseniai turėję kontaktą su gyvūnais. Nustatę virusą, tyrėjai jo ieškojo tarp kitų žmonių.

Paaiškėjo, kad simptomai, apie kuriuos pranešta, dažniausiai buvo lengvi – karščiavimas, nuovargis, kosulys, apetito praradimas, raumenų skausmai, pykinimas ir galvos skausmas. Dar nėra žinoma, kiek laiko šie simptomai trunka, rašo „The Conversation“.

Mažesnei daliai pacientų buvo galimai rimtesnių komplikacijų, įskaitant plaučių uždegimą ir kepenų bei inkstų veiklos sutrikimus. Tačiau nepranešama, kokio sunkumo buvo šie sutrikimai, ar reikėjo hospitalizacijos ir ar kuris nors atvejis buvo mirtinas.

Ko galime pasimokyti iš giminingų virusų?

Atrodo, kad šis naujas virusas yra artimas dviejų kitų virusų giminaitis.

Apie Hendra virusą pirmą kartą pranešta 1994 m. Kvinslende, kai nuo jo mirė 14 žirgų ir treneris. Nuo to laiko Kvynslande ir šiaurinėje Naujojo Pietų Velso dalyje buvo užregistruota daug žirgų protrūkių.

Iš viso Australijoje užregistruoti septyni Hendra viruso atvejai, kai užsikrėtė žmonės (daugiausia veterinarai, dirbę su sergančiais arkliais), keturi asmenys mirė.

Nipah virusas pasaulyje yra reikšmingesnis, apie jo protrūkius dažnai pranešama Bangladeše. Infekcijos sunkumo laipsnis gali svyruoti nuo labai lengvo iki mirtino encefalito (smegenų uždegimo).

Pirmasis protrūkis Malaizijoje ir Singapūre buvo užregistruotas žmonėms, turėjusiems artimą kontaktą su kiaulėmis. Tačiau manoma, kad pastaruoju metu protrūkiai kilo dėl maisto, užteršto užsikrėtusių šikšnosparnių šlapimu ar seilėmis.

Nipah virusas gali būti perduotas nuo žmogaus žmogui.

Ką turime išsiaiškinti toliau?

Apie šį naująjį virusą žinoma nedaug, o šiuo metu užregistruoti atvejai greičiausiai yra tik ledkalnio viršūnė, rašo „Science Alert“.

Reikia atlikti tolesnius darbus, kad būtų galima nustatyti, kokio sunkumo infekcija gali būti, kaip ji plinta ir kaip plačiai ji gali būti paplitusi Kinijoje ir regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius