Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje žurnalistų stebėjimui bus naudojama „šviesoforo“ veidų atpažinimo sistema

Kinijos Henano provincijoje kuriama stebėjimo sistema su veido skenavimo technologija, kuri gali aptikti žurnalistus ir kitus „susirūpinimą keliančius asmenis“, praneša BBC.
Stebėjimo kameros Kinijoje
Stebėjimo kameros Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skirtingo lygio žurnalistai

Kinija stengiasi sukurti, kaip kai kurie saugumo ekspertai apibūdina, vieną sudėtingiausių pasaulyje stebėjimo technologijų tinklų, kuriame yra milijonai kamerų viešose vietose ir vis dažniau naudojami tokie metodai kaip išmaniųjų telefonų stebėjimas ir veidų atpažinimas.

Dokumentuose, su kuriais susipažino „BBC News“, aprašoma sistema, pagal kurią žurnalistai skirstomi „šviesoforo“ principu – į žalią, geltoną ir raudoną spalvas.

Dokumentuose teigiama, kad su „raudonosios“ kategorijos žurnalistais bus „atitinkamai elgiamasi“.

Henano viešojo saugumo biuras neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Dokumentuose, kuriuos aptiko stebėjimo analitikų įmonė IPVM, taip pat išdėstyti planai stebėti kitus „susirūpinimą keliančius asmenis“, įskaitant užsienio studentus ir migrantus, iš kurių – ypač moteris.

Liepos 29 d. paskelbti dokumentai yra konkurso, kuriuo Kinijos įmonės skatinamos teikti pasiūlymus dėl sutarties sukurti naująją sistemą.

Rugsėjo 17 d. su Kinijos technologijų bendrove „Neusoft“ buvo sudaryta 5 mln. juanių (691 453 eurų) vertės sutartis, kuri nustatė, kad sistema turi būti baigta per du mėnesius.

Agentūrai „Reuters“ nepavyko nustatyti, ar sistema šiuo metu veikia, bet manoma, kad Kinijos veido atpažinimo sistema jau naudojama visoje šalyje.

Informacija kaupiama iš įvairių šaltinių

Sistema apima veido atpažinimo technologiją, sujungtą su tūkstančiais kamerų Henane, kad būtų galima įspėti valdžios institucijas, kai aptinkamas „nerimą keliantis asmuo“.

„Nerimą keliantys asmenys“ būtų suskirstyti į „temines bibliotekas“ jau egzistuojančioje duomenų bazėje, kurioje kaupiama informacija apie provincijoje gyvenančius asmenis.

Konkurso dokumente nurodyta, kad kameros turi gebėti sukurti gana tikslią asmenų, kurių veidus iš dalies dengia kaukė arba akiniai, bylą, o tų asmenų, į kuriuos orientuojamasi, duomenų bazėje turi būti galima ieškoti tiesiog įkeliant nuotrauką arba ieškant jų veido atributų.

Sistemą valdys ne mažiau kaip 2000 pareigūnų ir policininkų, o pati sistema taip pat būtų sujungta su Kinijos nacionaline duomenų baze.

Sistema taip pat įvertintų užsienio studentus,o pačios mokymosi įstaigos turės pranešti valdžios institucijoms apie asmenis, kurių saugumas kelia abejonių.

Dokumentuose nurodoma, jog sistemoje būtų kaupiama informacija, gauta iš mobiliųjų telefonų, socialinės žiniasklaidos, viešangių viešbučiuose, nuotraukų, kelionių bilietų ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius