Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje kiniškų telefonų paklausa krenta: „Žmonės jų nebesirenka“

Keletą pastarųjų metų kiniškų telefonų rinką drebina sunkumai – pradedant JAV sankcijoms „Huawei“ ir baigiant Lietuvos Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) tyrimo išvadomis, kuriose nurodoma, jog populiariausi Kinijoje gaminami telefonai kelia kibernetinio saugumo grėsmes. 15min pasidomėjo, kokie išmanieji telefonai dominuoja pardavimų viršūnėse. Be to, ar jose liko vietos kiniškiems modeliams.
Ekonomika
Ekonomika / 123RF.com nuotr.

Praeitais metais Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) paskelbė savo tyrimą, kuriame pranešė, kad Kinijoje gaminamų „Huawei“, „Xiaomi“ ir „OnePlus“ telefonai turi keturias esmines kibernetinio saugumo rizikas.

Išplatintos Lietuvos žiniasklaidai, NKSC išvados vėliau pasklido ir po daugelį didžiųjų užsienio žiniasklaidos priemonių. Apie šį tyrimą pranešė didžiausios naujienų agentūros „Reuters“, AFP, „Bloomberg“.

Dvi įvardintos rizikos buvo susijusios su gamintojo įrenginiuose įdiegtomis programėlėmis, po vieną su asmens duomenų nutekėjimo rizika ir su galimais žodžio laisvės ribojimais.

Kokios įtakos tokie įspėjimai turėjo šių telefonų pardavimams?

Ekspertų teigimu, nuo 2020 m. kai kurių kiniškų telefonų – ypač „Huawei“ – populiarumas krito, tačiau toks pokytis labiau siejamas ne su geopolitiniais saugumo klausimais, o su pakitusia operacine sistema.

Didžiausias smūgis – „Huawei“

„Tele2“ duomenimis, 2020-aisiais „Tele2“ klientai dažniausiai rinkosi „Samsung Galaxy“ A klasės telefonus, o tarp populiariausių rikiavosi ir „Huawei P30 Lite“ bei „Huawei P30 Pro“ įrenginiai. Tačiau pernai perkamiausi buvo „Samsung“ A ir S klasės telefonai, o 2022 m. kol kas daugiausia parduota „Samsung Galaxy“ A klasės bei „Apple“ „iPhone 13“ serijos telefonų.

„Pastaraisiais metais „Huawei“ tapo nebepopuliarus. Pirmiausia dėl to, kad juose nebeliko „Google play“. Žmonės jų tiesiog nebesirenka“, – 15min komentavo Andrius Budreika, „Tele2“ mobiliosios įrangos produktų grupės vadovas. Jo teigimu, kiti kiniški telefonai „Tele2“ salonuose nepatekdavo į populiariausiųjų viršūnes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius