-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl uraganas Ida taip ilgai išliko toks stiprus?

Dauguma Naujojo Orleano miesto gyventojų vis dar neturėjo elektros praėjus parai po to, kai iki 4-osios kategorijos sustiprėjęs uraganas Ida užklupo Luizianos pakrantę. Stichija siautėjo praėjus lygiai 16 metų nuo dienos, kai valstiją nuniokojo daugybės aukų pareikalavęs uraganas Katrina.
Uraganas Ida
Uraganas Ida / „Scanpix“/AP nuotr.

15min primena, kad uragano vėjų greitis siekė 209 km per valandą, o pats uraganas išsilaikė 16 valandų virš sausumos, iš kurių 6-ias buvo apibrėžiamas kaip 3 ar aukštesnės kategorijos ekstremali audra.

Kaip audrai pavyko išlikti tokiai stipriai? Iš esmės ji nežinojo, kad yra virš sausumos, sako meteorologai.

Uraganai energijos semiasi iš įšilusių jūrų ir vandenynų. Tačiau nusileidus į sausumą virš drėgnos, pelkėtos ar apsemtos vietos, uraganas vis dar gali gauti energijos iš garuojančios drėgmės.

„Visada žinojome, kad tokios vietos kaip Luizianos pelkės gali tapti kuro šaltiniu audroms ir manau, kad būtent tai matėme per Idą“, – sakė Marshallas Shepherdas, meteorologas ir Džordžijos universiteto Atmosferos mokslų programos direktorius.

Rudasis vandenynas

M.Shepherdas ir jo kolegos jau seniai tyrinėja uraganų ir atogrąžų audrų, kurios išlieka stiprios net ir keliaudamos į šalies gilumą, reiškinį – pakankamai ilgai, kad jį pavadintų „rudojo vandenyno efektu“.

Uraganai maitinasi iš šiltų vandenų. Kai šiltas vanduo garuoja ir kyla, jis kondensuojasi, išskirdamas šilumą ir skatindamas audros sukimąsi. Kai uragano vėjai susitelkia aplink akį, jie pučia per vandenyno paviršių, taip pagreitindami garavimą ir suteikdami audrai dar daugiau energijos.

VIDEO: Užfiksavo dramatišką akimirką – įsišėlęs uraganas Ida nuplėšė ligoninės stogą

Uraganui pasiekus sausumą, jis paprastai netenka šio kuro šaltinio, pradeda silpnėti ir galiausiai subyra. Tačiau kai „sausuma“ yra pelkė, kaip kad buvo Idos krante pietų Luizianos valstijoje, vis dar yra daug drėgmės, kurią galima pritraukti. Dėl to audra gali ilgai išlikti organizuota ir mirtina virš sausumos.

„Audra turėjo labai klasikinę struktūrą, ji vis dar turėjo akį ir šiltą branduolį“, – „Live Science“ sakė M.Shepherdas.

Stiprėjantis į šalies gilumą

Ida nėra pirmoji audra, kuri maitinasi iš pelkėtų žemių. 2016 m. neįvardyta audra, sukėlusi potvynį Baton Ružo mieste, patyrė labai panašų procesą, rašoma 2019 m. žurnale „Scientific Reports“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uraganas Ida užgriuvą Naująjį Orleaną
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uraganas Ida užgriuvą Naująjį Orleaną

Kitas veiksnys, galėjęs padėti Idai išlikti stipriai, buvo unikali pietų Luizianos topografija į vakarus nuo Naujojo Orleano. Teritorija, kurioje uraganas priartėjo prie kranto, yra labai plokščia ir žema, sakė meteorologas ir svetainės tropicaltidbits.com savininkas Levi Cowanas. Dėl mažo reljefo, kuris galėtų ją sustabdyti, audros bangos gali siekti dešimtis mylių į šalies gilumą. Tai svarbu, nes vienas iš veiksnių, stabdančių uraganus sausumoje, yra trintis.

„Cirkuliacijos pasipriešinimas žemei jį labai sulėtina“, – „Live Science“ sakė meteorologas. Jis sakė, kad dėl pakrantę užtvindžiusios uraganinės bangos Idos akis galėjo kurį laiką nesiliesti su žeme net ir po to, kai oficialiai pasiekė sausumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius