Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kokio aušintuvo reikia procesoriui? Lyginam skirtingų dydžių modelius

Testuojame gan panašius 92 mm, 120mm ir 140 mm dydžio aušintuvus ir bandome išsiaiškinti, kuris turi geriausią kainos ir kokybės santykį.
Trys skirtingo dydžio aušintuvai iš „Noctua“: „NH-U9S“, „NH-U12S“ ir „NH-U14S“
Trys skirtingo dydžio aušintuvai iš „Noctua“: „NH-U9S“, „NH-U12S“ ir „NH-U14S“ / N.Davalgos nuotr.
Temos: 1 Technologijos

Procesorių aušintuvų rinka yra labai paprasta ir paklūsta elementariems fizikos bei ekonomikos dėsniams. Didesni aušintuvai geriau susitvarko su užduotimi efektyviai atvėsinti kompiuterio „smegenis“, bet jiems įsigyti reikalingos kur kas didesnės lėšos.

Šiame straipsnyje išbandysime tris skirtingo dydžio „bokšto“ tipo aušintuvus. Mes pasirinkome panašios konstrukcijos modelius, kuriuos pagamino tas pats gamintojas.

Kalbame apie austrų kompanijos „Noctua“ kūrinius „NH-U9S“, „NH-U12S“ ir „NH-U14S“. Šie trys modeliai leis įvardinti skirtumus, atsirandančius dėl nevienodo aušintuvų dydžio.

N.Davalgos nuotr./Net ir dėžutės pasižymi panašiu dizainu
N.Davalgos nuotr./Net ir dėžutės pasižymi panašiu dizainu

Žvilgsnis į aušintuvus

„Noctua“ yra išleidusi juodų „Chromax.Black“ aušintuvų, bet mes pasirinkome išbandyti kompanijos simboliu tapusios rudos spalvos modelius. Į testą nepakliuvo ir „Noctua NH-U12S“ aušintuvo „Redux“ versija, kurią būtų nesąžininga lyginti su standartinės kainos aušintuvais.

„Noctua NH-U9S“ yra pats mažiausias „Noctua“ siūlomas „bokšto“ tipo aušintuvas. Ant jo sukasi kuklus 92 mm dydžio ventiliatorius, o aušintuvo aukštis tesiekia vos 125 mm.

Tiesa, 63 eurus kainuojantį „NH-U9S“, vadinti „pigiu“ liežuvis neapsiverčia. „Noctua“ į jį sugebėjo sugrūsti net penkis šiluminius vamzdelius, kai tokio dydžio konkurentuose jų būna po du – tris. Iš kitos pusės, mažylio laukia sunkus darbas pateisinti už jį prašomą solidžią sumą.

N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-U9S“
N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-U9S“

120 mm dydžio modeliai yra vieni populiariausių orinių aušintuvų rinkoje. Ir tai nėra nuostabu – apie 40 eurų kainuojantys gaminiai yra pigesni už aušinimo skysčiu sistemas, bet gali atvėsinti net ir paspartintus procesorius.

Šiame teste jų garbę gina vienas brangiausių tokio tipo aušintuvų „Noctua NH-U12S“. Kaip ir mažiausiame modelyje, jame yra penki šiluminiai vamzdeliai, tačiau bendri aušintuvo gabaritai yra didesni.

N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-U12S“
N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-U12S“

Oriniai aušintuvai dažniausiai apsiriboja 140 mm dydžiu. Šiam testui stengiamės parinkti kuo panašius aušintuvus, todėl legendinis „dviejų bokštų“ „Noctua NH-D15“ tam buvo netinkamas.

Idealus pasirinkimas – „NH-U14S“, kuris primena „Noctua NH-U12S“, tik yra didesnis. Jame atsirado ir šeštasis šiluminis vamzdelis.

„Noctua NH-U14S“
„Noctua NH-U14S“

Testai

Pirmoji užduotis – išsiaiškinti kiek skiriasi procesoriaus pasiektos temperatūros, lyginant skirtingo dydžio „Noctua NH-U12S“ aušintuvus. Testo metu kambaryje buvo pakankamai šilta – 24°C šilumos.

  • „Intel Core i5 4690K“ 4.7GHz 1.33V centrinis procesorius
  • „Asrock Z87 Extreme 4“ motininė plokštė
  • 2 x 4 GB „Patriot G2 Series“ operatyvioji atmintis
  • „Transcend SSD 740“ 256GB SSD diskas
  • „WD Caviar Blue“ 1TB kietasis diskas
  • „NZXT Phantom 530“ korpusas
  • „OCZ/ PC Power & Cooling Silencer MKIII“ 80+ Gold 750W maitinimo blokas

Pirmiausia pamatavome, kokias temperatūras pasiekia procesorius, dirbdamas su skirtingais aušintuvais

N.Davalgos nuotr./Aušintuvų efektyvumo testas
N.Davalgos nuotr./Aušintuvų efektyvumo testas

Demonstruoti žemas temperatūras yra tik pusė gero aušintuvo darbo. Vėsus procesoriaus veikimas turi būti pasiektas keliant kuo mažiau triukšmo. Tą mes ir patikrinome sekančiame teste.

N.Davalgos nuotr./Aušintuvų triukšmingumo testas
N.Davalgos nuotr./Aušintuvų triukšmingumo testas

Tai kuris geriausias?

Rinktis 92 mm dydžio aušintuvus būčiau linkęs tik tada, kai į korpusą didesnis įrenginys netelpa. Jis aušina patenkinamai, bet sutaupyti keli eurai neatpirks prarasto efektyvumo.

Blogiausias scenarijus įvyksta tada, kai aušintuvas dirba žemomis apsukomis – kuklaus diametro ventiliatorius nesugeba sukurti pakankamo oro judėjimo aušintuvu ir temperatūros šoka į viršų. Nuo to apsaugo įsijungiantis ventiliatorius, bet dirbdamas maksimaliu greičiu jis yra aiškiai girdimas.

Paprastai geriausią kainos ir kokybės santykį siūlo 120 mm aušintuvai. Šį kartą viskas pasisuko kiek kita linkme. „Noctua NH-U12S“ kainuoja 70 eurų, tuo tarpu didesnis „NH-U14S“ yra vos 5 eurais brangesnis. Todėl, jeigu tik yra galimybė, geriausia rinktis „NH-U14S“.

Gaila, bet ne visada tokia galimybė yra. Išpopuliarėjus aušinimo skysčiu sistemoms, vidutinės klasės žaidimų korpusai susiaurėjo ir dažnai talpina tik 160 mm dydžio orinius aušintuvus. Į juos niekaip netilps 165 mm aukščio „NH-U14S“, bet dar sugebės įsitaisyti „NH-U12S“. Dėl korpusų kūrėjų padarytų klaidų, pastarojo aušintuvo egzistencija yra labai reikalinga.

Taigi, kalbant plačiąja prasme, geriausią kainos ir kokybės santykį gali pasiūlyti 120 mm aušintuvai. „Noctua“ kainų politika verčia elgtis šiek tiek kitaip. Kainų skirtumai tarp kompanijos aušintuvų yra labai maži, todėl, perkant „Noctua“, geriausia rinktis didžiausią aušintuvą, telpantį jūsų kompiuterio viduje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje